ANNONSE

Hvordan kjøpe Kryptovaluta fra Norge

Ønsker du å kjøpe kryptovaluta, men er usikker på hvordan det gjøres? Her ser du hva som skal til for å investere på en trygg måte.

Vi anbefaler deg å kjøpe kryptovaluta via en børs som er registrert hos Finanstilsynet.

Denne artikkelen tar for seg det enkleste alternativet (eToro), gitt at det er den eneste tjenesten som aksepterer PayPal og kredittkort. I tillegg har de det største utvalget av kryptovaluta.

PS: Velger du å kjøpe kryptovaluta via tjenesten så vil du se at innskudd kan gjøres i USD, EUR eller GBP. Det betyr kun at de norske kronene du setter inn vil veksles om til den valutaen du velger.

etoro logo eToro – Kjøp kryptovaluta på 5 minutterLar deg kjøpe kryptovaluta for opptil 20.000 kr med kort, PayPal og bank på noen få minutter. Velg mellom 114 forskjellige handelspar.
 • Registrert hos Finanstilsynet
 • Flest betalingsmetoder
 • Enklest å bruke

18 års aldersgrense. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Kryptovalutaer er volatile og uregulerte produkter. Du risikerer å tape penger. Ingen EU-beskyttelse for investorer. Regulert av CySEC og FSA.

Hvordan kjøpe kryptovaluta – Slik gjør du det

Du kan kjøpe kryptovaluta fra Norge med flere betalingsmetoder. Kredittkort og debetkort er den raskeste metoden, men koster også mer i gebyrer. Å kjøpe kryptovaluta med bankbetaling er det billigste alternativet, men kan ta lenger tid. Her ser du hvordan du kjøper kryptovaluta på 5 minutter.

 • Hvordan opprette konto: For å kjøpe kryptovaluta må du først åpne en handelskonto. Denne lenken vil ta deg direkte til skjemaet. Når du har skrevet inn epost-adressen din og ønsket brukernavn/passord vil du bli bedt om å verifisere eposten din. Når det er ferdig kan du logge deg inn på siden.
Hvordan opprette konto
Steg 1: Tidsbruk ca. 2 minutter.
 • Hvordan verifisere konto: Klikk på “Verifiser“. Du kan nå umiddelbart kjøpe kryptovaluta for opptil 2.000 euro, som tilsvarer rundt 20.000 kroner. Velg mellom å sette inn penger umiddelbart, eller fullfør verifiseringen. I neste steg ser du hvordan du kjøper kryptovaluta med kredittkort og debetkort.
Hvordan verifisere konto
Steg 2
Steg 3
 • Hvordan sette inn penger for å kjøpe kryptovaluta: Klikk på knappen “fortsett til innskudd“. Her velger vi kredittkort/betalingskort som metode for å kjøpe kryptovaluta. Plattformen ber deg nå velge ønsket valutatype. Det betyr ganske enkelt at dine norske kroner vil veksles om til den valutatypen du velger. Årsaken er at det er en internasjonal platform.
Hvordan sette inn penger
Steg 4
 • Hvordan finne ønsket marked: Neste steg er å finne frem til den kryptovalutaen du ønsker å kjøpe. Den enkleste måten er å klikke på “Finn“, før du deretter velger “Krypto” som ønsket marked. I dette eksempelet ønsker vi å kjøpe kryptovalutaen BTC.
Hvordan finne kryptovalutaen du ønsker å handle
Steg 5
 • Hvordan kjøpe kryptovalutaen: Siste steg er å kjøpe den kryptovalutaen du har valgt deg ut. I dette eksempelet ser du kontrakten for BTC. Merk at du kan velge ordretype oppe i høyre hjørne (nummer 1). Ordre betyr at du setter inn en limit pris, altså hva du er villig til å betale. Handle betyr at du kjøper til markedspris. Velg mellom å handle basert på enheter (mengden kryptovaluta) og beløp. Merk at det også er mulig å shorte bitcoin ved å trykke på Selg-knappen.
Steg 6

OBS: Å investere i kryptovaluta er risikabelt. Invester aldri mer enn du har råd til å tape. Vi råder deg til å ikke handle kryptovaluta med leverage.

Informasjon om gebyrer og ordretyper

Før du investere i kryptovaluta burde du gjøre deg kjent med følgende:

 • Hvorvidt selskapet du handler fra er lisensiert av Finanstilsynet.
 • Hvor mye tjenesten krever per kjøp (handel) med kryptovaluta
 • Hvorvidt de faktisk tilbyr den kryptovalutaen du ønsker å kjøpe.

For å tilby handel med kryptovaluta i Norge er selskaper forpliktet til å søke om tillatelse hos Finanstilsynet. Du finner mer informasjon om dette her.

Utover dette kan du forvente å måtte betale gebyrer når du handler. Enhver kryptovaluta børs vil kreve gebyrer fra kundene sine, men det kan være store forskjeller i størrelsen på beløpet.

Her kan du lese mer om de vanligste gebyrene som illegges ved kjøp eller salg av kryptovaluta i Norge, pluss hva du kan forvente å måtte betale som en prosentandel.

Valutagebyr: Når du setter inn norske kroner som USD, EUR eller GBP for å investere i kryptovaluta vil det legges til et vekslingsgebyr som kreves av banken din. Det er som regel ikke snakk om mye penger, men kan fort utgjøre et sted mellom 0,5 til 1,00 prosent av beløpet.

Gebyr for markedsordre: Markedsordre gjelder når du vil handle kryptovaluta til beste tilgjengelige pris. Mange børser vil kreve et ekstra gebyr for dette “privilegiet”. Du kan for eksempel ende opp med å betale 0,5 prosent, mens limit-ordre vil koste halvparten. Kryptovalutabørser har ulike regler for dette.

Gebyr for limitordre: Limit-ordre betyr at du setter en ønsket pris på forhånd. Altså – Prisen du er villig til å betale for å kjøpe kryptovaluta.

Ordren vil kun fylles dersom prisen faller til det nivået du har satt. For eksempel: Du vil handle kryptovaluta til en pris på 100 kroner, men den handles for øyeblikket til 105 kroner. Hvis prisen daler til din “limit” vil ordren fylles.

Gebyr for uttak fra børsen: Etter du har kjøpt kryptovaluta har du valget mellom å ta det ut fra kryptovalutabørsen eller å la det stå på konto. Hvis du velger å ta det ut vil du måtte betale et ekstragebyr. Dette er ment å dekke 1) kostnadene for å håndtere overføringen, og 2) være en ekstrainntekt for børsen.

Mange kryptovalutabørser “pooler” betalinger sammen, enda de krever samme gebyr fra alle avsendere. På den måten sparer de penger.

Kjøpe kryptovaluta med kredittkort (VISA og MasterCard)

Å kjøpe kryptovaluta med VISA eller andre typer betalingskort er den enkleste og raskeste metoden. Her ser du hvilke børser som lar deg handle handle umiddelbart, uten å måtte vente i flere timer (eller dager) på at innskuddet skal krediteres til kontoen din.

Kun ett selskap lar deg investere med VISA og det er eToro.

Kjøpe kryptovaluta med PayPal

Å kjøpe kryptovaluta med PayPal er også mulig. Her slipper du å skrive inn nummeret til bankkortet manuelt, da informasjonen allerede er lagret på PayPal brukeren din. Her trenger du kun å følge stegene på toppen av artikkelen, og deretter velge PayPal som ønsket betalingsmetode ved utsjekk.

Ulempen er den samme som ved bruk av kortbetaling. PayPal krever et ekstragebyr. Det vil være snakk om mellom 2-4% av kjøpesummen. I tillegg må kontoen din være verifisert før du kan handle.

Investere via bank

Inntil nylig var det vanlig å kjøpe kryptovaluta med bankoverføring. Fordelen er at det koster mindre (som en andel av beløpet du sender), pluss at det er en relativt sikker betalingsmetode.

Ulempen er derimot at det tar tid. Det er ikke mulig å kjøpe krypovaluta i helgene hvis man velger bankinnskudd, ettersom overføringer kun behandles i ukedager. Det er med andre ord en uheldig løsning hvis man ønsker å kjøpe kryptovaluta umiddelbart.

En annen utfordring er at noen banker i Norge heller ikke tillater overføringer knyttet til kjøp eller salg av kryptovaluta. Det har vært noen tilfeller hvor kunder har fått kontoene sine sperret etter å ha kjøpt kryptovaluta.

VIPPS

Dessverre tillater ikke VIPPS at appen benyttes til kjøp eller salg av kryptovaluta. De oppdaterte disse vilkårene for et par år tilbake. Nedenfor ser du en skjermdump av VIPPS sine vilkår som er hentet direkte fra tjenestens hjemmeside.

Her heter det seg at de kan stenge profilen til de som benytter VIPPS til å kjøpe kryptovaluta, eller annet som medfører risiko for “hvitvasking”.

Du kan derimot kjøpe kryptovaluta med kort og Paypal, noe du kan lese mer om her i første avsnitt.

VIPPS vilkår kjøpe kryptovaluta
VIPPS forbyr bruk av tjenesten dersom det medfører risiko for hvitvasking, noe som inkluderer kjøp og salg av kryptovaluta.

Andre metoder

Handle kryptovaluta som futures og swaps: Bruken av derivater har økt i popularitet de siste årene. Det hele startet med at Bitmex innførte muligheten for å handle kryptovaluta via det som kalles for “perpetual swaps”. Dermed var det mulig å kjøpe kryptovaluta via futures kontrakter som manglet den vanlige “utløpsdatoen”.

Det tok ikke lang tid før andre kryptovalutabørser kastet seg på bølgen. Det er nå blitt en relativt vanlig praksis for mange å kjøpe kryptovaluta via futures, swaps eller opsjoner.

Slik fungerer en futures kontrakt for kryptovaluta: Futures kontrakter lar deg gå “long” eller “short” basert på hva du tror prisen til én eller flere kryptovalutaer vil være på en forutbestemt dato i fremtiden.

Med en klassisk futures vil kontrakten ha en satt utløpsdato. I det man nærmer seg datoen vil verdien på kontrakten din enten stige eller falle, avhengig av hvilken pris du har veddet på.

Velger du å kjøpe kryptovaluta via en “evigvarende” futures kontrakt vil ikke kontrakten ha noen utløpsdato. I tillegg får man muligheten til å kjøpe krypto med såkalt “leverage” eller det som ofte kalles for “giring” på norsk.

Dette temaet vil vi dekke nærmere i en fremtidig artikkel, da det vanskelig lar seg forklare ved hjelp av noen korte avsnitt.

Investere i kryptovaluta langsiktig

Skal du først investere i kryptovaluta vil det lønne seg å tenke langsiktig. Kryptovaluta kurser kan endre seg med store prosentandeler på kort tid, så det gjelder å holde på posisjonene over tid. Det kan naturligvis være vanskelig, gitt at posisjonene kan svinge med flere titalls prosent i verdi over korte tidsperiode.

Denne grafen av BTC er et godt eksempel på hvorfor det lønner seg å vente med å kjøpe kryptovaluta til markedet har mistet troen. Bitcoinkursen er riktignok mer stabil enn de fleste andre kryptovalutaer. Klikk for å se dagens oppdaterte bitcoin kurs. Foto: TradingView

Her er en kort huskeliste til hva det lønner seg å gjøre:

 • Vent til neste nedgangsperiode (særlig hvis markedet allerede har vært i en oppadgående trend over land tid). Kjøp kryptovaluta når prisene har falt til bunnivåer.
 • Det er vanskelig å time riktig tidspunkt for å investere i kryptovaluta. Forsøk å sammenligne kurser med tidligere nivåer og se hva som kan være en fornuftig inngangspris.
 • Vær forbedredt på å investere i kryptovaluta over flere år. Det kan fort ta 3-4 år før et nytt bullmarked viser seg (hvis det i det hele tatt skjer).
 • Ikke kjøp eller invester i kryptovaluta i form av derivater hvis du planlegger å gjøre en langsiktig investering. Det koster veldig mye i form av funding fees, og det er langt bedre å handle det på vanlig måte uten giring.

Halv million nordmenn har investert

En tidligere undersøkelse gjennomført av Arcane Research (2019) viste at 11 prosent av befolkningen (en halv million nordmenn), hadde et ønske om å kjøpe kryptovaluta hvis det var enklere.

Her kom det frem at det var klart flest unge som har valgt å investere i kryptovaluta. Tallene var som følger:

 • 8 prosent av de i gruppen mellom 18 og 39 år
 • 3 prosent i gruppen 40-49 år
 • 2 prosent for de i gruppen 50-59.

Forfatterne påpekte at det var grunn til å tro at mange under 18 år eier kryptovaluta, enda undersøkelsen kun inkluderte svar fra nordmenn over 18 år. Ungdommen kan derfor være underepresentert i statistikken.

Det er god grunn til å tro at det kan være mange under 18 år som eier kryptovaluta. Undersøkelsen er kun besvart av personer over 18 år.

I 2021 ble en ny undersøkelse publisert, som viste at 300.000 nordmenn nå eier kryptovaluta, noe som tilsvarer en økning på 75 prosent på 2 år. Også her var det en klar overvekt av unge mennesker i Norge som har kjøpt seg inn.

Her kommer det også frem at det er langt mer vanlig å kjøpe kryptovaluta blant de som bor i urbane strøk, sammenlignet med de som bor på landet.