»  Guider  »  Kjøpsguide

Hvordan Kjøpe Kryptovaluta i Norge

Slik investerer du i kryptovaluta på en trygg og enkel måte.

Lars Gundersen
calendar 01,januar 2024
handle krypto

Du kan handle kryptovaluta på flere måter. Det inkluderer via børser, meglere, derivater og direkte fra privatpersoner. I tillegg er det mulig å kjøpe kryptovaluta indirekte ved å investere i aksjer, indekser og CFD-er.

Forvent å bruke et sted mellom 5-10 minutter, avhengig av hvilken tjeneste du benytter.

Slik går du frem – steg for steg.

1. Velg hvor du vil handle

For å redusere risiko anbefaler vi å kjøpe kryptovaluta hos et selskap som er regulert og registrert hos Finanstilsynet.

Kryptovaluta (CFD)
eToro
• Best utvalg: 50+ kryptopar
• Tillater 2:1 giring og short-posisjoner
• Eneste som støtter PayPal innskudd
• Handle for 20.000 NOK før ID verifiseres.
• Registrert v/ Finanstilsynet og CySEC, lisens no. 109/10.

Annonse: CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 76% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger.

Firi
• Utvalg: 17 kryptopar
• Verifiser med BankID eller Vipps
• Registrert hos Finanstilsynet
• Betalingsmetoder: Kort, bank og Vipps

Hvis du planlegger å investere i krypto over lengre tid vil en børs være det beste alternativet. Ønsker du å trade prissvingninger, nyheter og generell markedsutvikling kortsiktig vil en nettmegler være å foretrekke.

Hvilken megler eller kryptovalutabørs som passer best avhenger i stor grad av hva du ønsker å oppnå.

2. Åpne og verifiser kontoen din

Når du har valgt hvor du vil kjøpe kryptovaluta vil neste steg være at du åpner konto.

Metodene for kontoåpning varierer. Standarden er å kreve registrering av både epost og telefonnummer. Deretter krever tjenesten at du godtar eventuelle personvernerklæringer, egenerklæringer og tilhørende dokumenter.

Etter dette vil du som regel motta en registreringslenke via epost. Det sender deg til neste steg som er verifisering av konto. Her varierer det hvilke krav som stilles. Kort forklart:

 • Noen lar deg kjøpe kryptovaluta for et gitt beløp før de krever verifisering.
 • Andre tjenester krever umiddelbar verifisering.

Ved kjøp av kryptovaluta i Norge blir du samtidig spurt om inntekt, politisk eksponering og forventet handelsvolum. Spørsmålene er lovpålagt av Finanstilsynet, og noe alle norske kryptoselgere må forholde seg til.

3. Sett inn penger

Neste steg er å sette inn penger på kontoen din så du får gjennomført kjøpet. Her får du oftest flere valg, noe som inkluderer straksbetaling via banken, kortbetaling og PayPal.

Velg beløpet du ønsker å kjøpe kryptovaluta for og fullfør innskuddet. Merk at det legges til et ekstra gebyr for å bruke kortbetaling.

innskudd firi
Eksempel på innskudd hos en norsk tjeneste. Kjøp kryptovaluta så fort innskuddet er registrert.

4. Legg inn ordre og kjøp kryptovaluta

Når du har satt pengene inn på kontoen er du klar til å kjøpe kryptovaluta.

Oftest kan du velge mellom både avansert handel og standard kjøp. Med den avanserte versjonen kan du kjøpe krypto til en valgt pris og antall. Det er bedre kjent som en limit ordre. Med standardmetoden kjøper du krypto til beste tilgjengelige pris.

Bilde av standard versjonen.

Bytt mellom hvor mye krypto du vil handle for i kroner, eller hvor mye krypto du vil kjøpe. (Klikk for å forstørre bildet)

Det finnes mange kryptovaluta å velge mellom. For å minimere risiko er det best å investere i prosjekter som er bevist å fungere, fremfor eksperimentelle typer.

Å kjøpe kryptovaluta på de ulike platformene er relativt enkelt. Skriv inn navnet på kryptovalutaen du ønsker å kjøpe og den burde dukke opp. Det er også mulig å kjøpe kryptovaluta i oppstykkede enheter. Med andre ord så må du ikke kjøpe én hel enhet, men kan velge lavere brøkdeler.

Metoder for å kjøpe kryptovaluta

 • PayPal. Gjør det enkelt å kjøpe kryptovaluta. Du slipper å fylle inn betalingsinformasjon som allerede er knyttet til brukeren din. Her kan du benytte en av tjenestene vi har nevnt i toppen av artikkelen, og deretter velge PayPal som ønsket betalingsmetode ved utsjekk.
 • Bankkort (Visa, Mastercard etc). Bankkort lar deg sette inn penger til å kjøpe kryptovaluta umiddelbart, men koster også mer i gebyrer. Her betaler du gjerne fra 2,5 til 3,5 prosent av summen du setter inn. Gebyret kan være enda høyere med visse kredittkort. Det er den enkleste, men også dyreste måten å kjøpe kryptovaluta i Norge.
 • Bank. Bankbetaling er nesten alltid det billigste alternativet når du skal kjøpe kryptovaluta. Ulempen er at det kan ta en del tid og at overføringer som regel ikke skjer i helgene. Forvent å betale alt fra 0 til 1,5 prosent i gebyr.
BEST UTVALG
Best utvalg i Norge: 50+ handelspar.
• Eneste som tilbyr PayPal innskudd
• Handle for 20 000 kr før ID verifikasjon
• Registrert hos Finanstilsynet og CySEC, lisens no. 109/10.
Firi
• Få 55 kr i velkomsbonus med koden bonus55
• Norsk kryptobørs: 17 handelspar
• Verifiser med BankID/Vipps
• Registrert hos Finanstilsynet

Kjøp kryptovaluta med Vipps

Nå er det endelig blitt mulig å kjøpe kryptovaluta med VIPPS. Som første kryptoselskap i Norge Firi.no deg å handle krypto med VIPPS, noe du kan gjøre på under 2 minutter.

Kjøp kryptovaluta med vipps
Når du kjøper krypto med VIPPS legges det til 3,9% i gebyr (klikk for å forstørre bildet).

Kjøp kryptovaluta via derivater

Derivater er finansielle instrumenter som henter prisen sin fra et underliggende aktivum. I dette tilfellet er det kryptovaluta som styrer utviklingen på instrumentet.

Du kjøper altså en kontrakt som følger prisen til én eller flere kryptovaluta, uten at du faktisk eier det underliggende instrumentet. Vanlige typer derivater er opsjoner, swaps, CFD-kontrakter og futures.

Bruken av derivater har økt i popularitet de siste årene. Det hele startet med at tradere fikk muligheten til å handle kryptovaluta via det som kalles for perpetual swaps. Dermed ble det mulig å kjøpe kryptovalutakontrakter som manglet den vanlige “utløpsdatoen”. Ulempen er at kontraktene vektes ved hjelp av en såkalt funding fee, som er ment å presse prisen så nærme spot-prisen som mulig.

Derivathandel

Et alternativ som har vokst i popularitet den siste tiden er krypto trading via derivater. Vi får identisk eksponering mot prisen, uten at vi eier det underliggende. Bransjen er strengt regulert og det kreves lisens i EU for å tilby tjenesten.

Ordet derivat kommer fra det engelske uttrykket derive. Det er altså et produkt som henter verdien sin fra et underliggende instrument.

Fordelen med å velge krypto trading er særlig 3 ting:

 • Du kan innta begge sider av handelen. Både long og short.
 • Du kan gire investeringen for opptil 1:2.
 • Alle kundeinnskudd er forsikret (lovpålagt).

Kjøp krypto via aksjer

Flere selskaper er i dag tungt eksponert mot bransjen, noe som gjør at investeringer i selskapenes aksjer kan sidestilles med å handle kryptovaluta.

Typisk er det snakk om selskaper som enten opererer markedsplasser for krypto, har utviklet teknologi innen området eller investert store beløp i bransjen. Et eksempel er COIN-aksjen. Kjøper du denne er det i realiteten en innsats på at markedet vil hente seg inn på sikt.

Invester langsiktig

Skal du først kjøpe kryptovaluta vil det lønne seg å tenke langsiktig. Kryptovalutakurser kan endre seg med store prosentandeler på kort tid, så det gjelder å holde på posisjonene over tid. Det kan naturligvis være vanskelig, gitt at posisjonene kan svinge med flere titalls prosent i verdi over korte tidsperiode.

Denne grafen er et godt eksempel på hvorfor det lønner seg å vente med å kjøpe kryptovaluta til markedet har mistet troen. Kursen er riktignok mer stabil enn de fleste andre kryptovalutaer. Foto: TradingView

Her er en kort huskeliste til hva det lønner seg å gjøre:

 • Vent til neste nedgangsperiode (særlig hvis markedet allerede har vært i en oppadgående trend over lang tid). Gå inn i en kryptovaluta når prisene har falt til bunnivåer.
 • Det er vanskelig å time riktig tidspunkt med å investere i kryptovaluta. Forsøk å sammenligne kurser med tidligere nivåer og se hva som kan være en fornuftig inngangspris.
 • Vær forbedredt på å investere i krypto med mål om å holde på det over flere år. Det kan fort ta 3-4 år før et nytt bullmarked viser seg.
 • Som regel er det best å ikke kjøpe kryptovaluta i form av derivater hvis du planlegger å holde det over lang tid. Det koster en del ekstra i gebyrer.

Relaterte artikler:

Back