»  Kryptovaluta  »  Kjøpsguide

Hvordan kjøpe kryptovaluta

Kryptografen
calendar 16,november 2022
kjøp kryptovaluta

Slik kan du kjøpe kryptovaluta på en trygg og enkel måte fra Norge i 2023. Forvent å bruke et sted mellom 5-10 minutter fra start til ende, avhengig av hvilken tjeneste du bruker.

Du kan handle kryptovaluta på flere måter. Det inkluderer via børser, meglere, derivater og direkte fra privatpersoner. I tillegg er det mulig å kjøpe kryptovaluta indirekte ved å investere i aksjer, indekser og CFD-er.

Slik går du frem – steg for steg

1. Velg hvor du vil handle

Vårt råd er at du kjøper kryptovaluta hos et selskap som er regulert, for å redusere risiko. Her ser du to alternativer.

 • Alternativ 1. Norges største børs målt etter omsetning. Her handler du krypto direkte på vanlig måte.
 • Alternativ 2. Kjøp kryptovaluta indirekte. Gir deg tilgang til mer avanserte funksjoner, inkludert shorting og leverage. Du finner en mer detaljert forklaring her.
ENKLEST
Firi
• Registrert hos Finanstilsynet
• Få kr 55 i gratis krypto med koden bonus10
• BankID/Vipps verifisering
• Kjøp med kort, Vipps, bank, ApplePay mm.
• Norges største børs etter omsetning
Mer om Firi ➜
IG
• Best for hyppig/kortsiktig handel
• BankID verifisering & demokonto
• Eneste med Topp10 indeks
• Best brukervennlighet på mobil & PC
• Regulert nettmegler (lisens no. HRB 115624)
Mer om IG ➜

CFD-er er komplekse instrumenter med en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giringen. 73% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFD-er med denne tjenesten. Du bør overveie om du førstår hvordan CFD-er fungerer og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Hvilken megler eller børs som passer best avhenger i stor grad av hva du ønsker å oppnå. Hvis du planlegger å investere i krypto langsiktig vil en børs som regel være det beste alternativet.

Ønsker du å trade prissvingninger, nyheter og generell markedsutvikling er det derimot best å bruke en regulert nettmegler.

2. Åpne og verifiser kontoen din

Når du har valgt hvor du vil kjøpe kryptovaluta vil neste steg være at du åpner konto. Velg mellom 2 forskjellige metoder:

 • Epost verifisering
 • VIPPS

Her ser du en skjermdump av registreringsmetodene. Vi anbefaler deg å laste ned appen, ettersom brukeropplevelsen der er langt bedre for mobil.

Her ser du skjemaet for registrering via epost. Husk å skrive inn koden bonus10 for å motta gratis bitcoin. Etter du har fylt inn passord og epost må du godta personvernerklæringen og egenerklæringen.

Etter dette vil du motta en registreringslenke via epost. Klikk på denne og du blir videresendt til stegene for bankID verifikasjon og utfylling av skjema. Her blir du spurt om inntekt, politisk eksponering og forventet handelsvolum. Spørsmålene er lovpålagt av Finanstilsynet, og noe alle norske kryptoselgere må forholde seg til.

3. Sett inn penger

Neste steg er å sette inn penger på kontoen din så du får gjennomført kjøpet. Her har du flere valg, noe som inkluderer straksbetaling via banken og kortbetaling.

Velg beløpet du ønsker å kjøpe kryptovaluta for og fullfør innskuddet. Merk at det legges til et ekstra gebyr for å bruke kortbetaling.

innskudd firi
Alternativer for å sette inn penger. Kjøp kryptovaluta så fort innskuddet er registrert. (Klikk for å forstørre bildet)

4. Legg inn ordre og kjøp kryptovaluta

Når du har satt pengene inn på kontoen er du klar til å kjøpe kryptovaluta. Velg mellom avansert handel og standard kjøp. Med den avanserte versjonen kan du kjøpe krypto til en valgt pris og antall. Det er bedre kjent som en limit ordre. Med standardmetoden kjøper du krypto til beste tilgjengelige pris.

Bilde av standard versjonen.

Bytt mellom hvor mye krypto du vil handle for i kroner, eller hvor mye krypto du vil kjøpe. (Klikk for å forstørre bildet)

Det finnes mange ulike enheter å velge mellom: Handle Bitcoin, Ethereum og Litecoin for å nevne noen eksempler. For å minimere risiko er det best å investere i prosjekter som er bevist å fungere, fremfor eksperimentelle typer.

Å kjøpe kryptovaluta på de ulike platformene er relativt enkelt. Skriv inn navnet på kryptovalutaen du ønsker å kjøpe og den burde dukke opp. Det er også mulig å kjøpe kryptovaluta i oppstykkede enheter. Med andre ord så må du ikke kjøpe én hel enhet, men kan velge lavere brøkdeler.

Metoder for å kjøpe kryptovaluta

 • Bankkort (Visa, Mastercard etc). Bankkort lar deg sette inn penger til å kjøpe kryptovaluta umiddelbart, men koster også mer i gebyrer. Her betaler du gjerne fra 2,5 til 3,5 prosent av summen du setter inn. Gebyret kan være enda høyere med visse kredittkort. Det er den enkleste, men også dyreste måten å kjøpe kryptovaluta i Norge.
 • PayPal. Gjør det enkelt å kjøpe kryptovaluta. Du slipper å fylle inn betalingsinformasjon som allerede er knyttet til brukeren din. Her kan du benytte en av tjenestene vi har nevnt i toppen av artikkelen, og deretter velge PayPal som ønsket betalingsmetode ved utsjekk.
 • Bank. Bankbetaling er nesten alltid det billigste alternativet når du skal kjøpe kryptovaluta. Ulempen er at det kan ta en del tid og at overføringer som regel ikke skjer i helgene. Forvent å betale alt fra 0 til 1,5 prosent i gebyr.

Kjøp kryptovaluta med Vipps

Nå er det endelig blitt mulig å kjøpe kryptovaluta med VIPPS. Som første kryptoselskap i Norge tillater den norske børsen deg å handle krypto med VIPPS, noe du kan gjøre på under 2 minutter.

Kjøp kryptovaluta med vipps
Når du kjøper krypto med VIPPS legges det til 3,9% i gebyr (klikk for å forstørre bildet).

Kjøp kryptovaluta via derivater

Derivater er finansielle instrumenter som henter prisen sin fra et underliggende aktivum. I dette tilfellet er det kryptovaluta som styrer utviklingen på instrumentet.

Du kjøper altså en kontrakt som følger prisen til én eller flere kryptovaluta, uten at du faktisk eier det underliggende instrumentet. Vanlige typer derivater er opsjoner, swaps, CFD-kontrakter og futures.

Bruken av derivater har økt i popularitet de siste årene. Det hele startet med at tradere fikk muligheten til å handle kryptovaluta via det som kalles for perpetual swaps. Dermed ble det mulig å kjøpe kryptovalutakontrakter som manglet den vanlige “utløpsdatoen”. Ulempen er at kontraktene vektes ved hjelp av en såkalt funding fee, som er ment å presse prisen så nærme spot-prisen som mulig.

Derivathandel

Et alternativ som har vokst i popularitet den siste tiden er krypto trading via CFD kontrakter. Vi får identisk eksponering mot prisen, uten at vi eier det underliggende. Bransjen er strengt regulert og det kreves lisens i EU for å tilby tjenesten.

Ordet derivat kommer fra det engelske uttrykket derive. Det er altså et produkt som henter verdien sin fra et underliggende instrument.

Fordelen med å velge krypto trading er særlig 3 ting:

 • Du kan innta begge sider av handelen. Både long og short.
 • Du kan gire investeringen for opptil 1:2.
 • Alle kundeinnskudd er forsikret (lovpålagt).

Kjøp krypto via aksjer

Flere selskaper er i dag tungt eksponert mot bransjen, noe som gjør at investeringer i selskapenes aksjer kan sidestilles med å handle kryptovaluta.

Typisk er det snakk om selskaper som enten opererer markedsplasser for krypto, har utviklet teknologi innen området eller investert store beløp i bransjen. Et eksempel er COIN-aksjen. Kjøper du denne er det i realiteten en innsats på at markedet vil hente seg inn på sikt.

Invester langsiktig

Skal du først kjøpe kryptovaluta vil det lønne seg å tenke langsiktig. Kryptovalutakurser kan endre seg med store prosentandeler på kort tid, så det gjelder å holde på posisjonene over tid. Det kan naturligvis være vanskelig, gitt at posisjonene kan svinge med flere titalls prosent i verdi over korte tidsperiode.

Denne grafen av BTC er et godt eksempel på hvorfor det lønner seg å vente med å kjøpe kryptovaluta til markedet har mistet troen. Kursen er riktignok mer stabil enn de fleste andre kryptovalutaer. Foto: TradingView

Her er en kort huskeliste til hva det lønner seg å gjøre:

 • Vent til neste nedgangsperiode (særlig hvis markedet allerede har vært i en oppadgående trend over lang tid). Gå inn i en kryptovaluta når prisene har falt til bunnivåer.
 • Det er vanskelig å time riktig tidspunkt med å investere i kryptovaluta. Forsøk å sammenligne kurser med tidligere nivåer og se hva som kan være en fornuftig inngangspris.
 • Vær forbedredt på å investere i krypto med mål om å holde på det over flere år. Det kan fort ta 3-4 år før et nytt bullmarked viser seg.
 • Som regel er det best å ikke kjøpe kryptovaluta i form av derivater hvis du planlegger å holde det over lang tid. Det koster en del ekstra i gebyrer.
Back