Hvordan Kjøpe Kryptovaluta i Norge

Lars Gundersen
Oppdatert 01,mai 2024

Du kan handle kryptovaluta på flere måter. Det inkluderer via børser, meglere, derivater og direkte fra privatpersoner. I tillegg er det mulig å kjøpe kryptovaluta indirekte ved å investere i aksjer, indekser og CFD-er.

Forvent å bruke et sted mellom 5-10 minutter, avhengig av hvilken tjeneste du benytter.

Slik går du frem for å kjøpe kryptovaluta

1. Velg hvor du vil handle

For å redusere risiko anbefales det å kjøpe kryptovaluta via et selskap registrert hos Finanstilsynet.

Beste valg
eToro
100+ kryptopar (CFD)
• Doble investeringer med giring
• Åpne short posisjoner
• Bruk Paypal, kort og bank for innskudd
• Registrert hos Finanstilsynet & CySEC: lisens no. 109/10

CFD-er er komplekse instrumenter og de kommer med en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giringen. 51% av CFD-kontoer innen detaljhandelen taper penger. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dineAnnonselenke

ByBit
Utvalg: 650+ kryptovaluta
Velkomstbonus: 200 kr ($20)
• Standard kjøp, trading, opsjoner mm.
Firi
• Utvalg: 17 kryptopar
Velkomstbonus: 55 kr med kode bonus55
Registrert hos Finanstilsynet
Avansert
Plus500
Profesjonell kryptohandel
• Åpne posisjoner med leverage (2:1)
• Åpne short posisjoner
• 2800+ markeder totalt (CFD).
• Registrert hos Finanstilsynet.
• CySEC: lisens no. 250/14.
juju krypto
7 handelspar
• Velkomstbonus 100 kr – kode 100NOK
• Registrert hos Finanstilsynet
Snarveier

  Hvis du planlegger å investere i krypto over lengre tid vil en børs være det beste alternativet. Ønsker du å trade prissvingninger, nyheter og generell markedsutvikling kortsiktig vil en nettmegler være å foretrekke.

  Hvilken megler eller kryptovalutabørs som passer best avhenger i stor grad av hva du ønsker å oppnå.

  2. Åpne og verifiser konto

  Når du har valgt hvor du vil kjøpe kryptovaluta vil neste steg være at du åpner konto.

  Her bruker vi Firi.no som et eksempel. Koden bonus55 er ferdigutfylt slik at du mottar velkomstgaven på 55 kroner.

  Velg mellom 3 forskjellige metoder:

  • Epost verifisering
  • Vipps
  • App (krever nedlasting)

  Her ser du en skjermdump av registreringsmetodene. Vi velger epost og passord som metode gitt at det innebærer færrest steg.

  åpne konto firi

  Nedenfor ser du skjemaet for registrering via epost. Etter du har fylt inn passord og epost må du godta personvernerklæringen og egenerklæringen.

  Etter dette vil du motta en registreringslenke via epost. Klikk på denne og du blir videresendt til stegene for bankID verifikasjon og utfylling av skjema. Her blir du spurt om inntekt, politisk eksponering og forventet handelsvolum.

  Ved kjøp av kryptovaluta i Norge blir du samtidig spurt om inntekt, politisk eksponering og forventet handelsvolum. Spørsmålene er lovpålagt av Finanstilsynet, og noe alle norske kryptoselgere må forholde seg til.

  3. Sett inn penger

  Neste steg er å sette inn penger på kontoen din så du får gjennomført kjøpet. Her har du flere valg, noe som inkluderer straksbetaling via banken og kortbetaling.

  Velg beløpet du ønsker å kjøpe kryptovaluta for og fullfør innskuddet. Merk at det legges til et ekstra gebyr for å bruke kortbetaling.

  betalingsmetoder
  Alternativer for å sette inn penger. Kjøp kryptovaluta så fort innskuddet er registrert. (Klikk for å forstørre bildet).

  4. Legg inn ordre og kjøp kryptovaluta

  Når du har satt pengene inn på kontoen er du klar til å kjøpe kryptovaluta.

  Når du har satt pengene inn på kontoen er du klar til å kjøpe kryptovaluta. Velg mellom avansert handel og standard kjøp. Med den avanserte versjonen kan du kjøpe krypto til en valgt pris og antall. Det er bedre kjent som en limit ordre. Med standardmetoden kjøper du krypto til beste tilgjengelige pris.

  Bilde av standard versjonen.

  Hvordan kjøpe kryptovaluta med markedsordre
  Bytt mellom hvor mye krypto du vil handle for i kroner, eller hvor mye krypto du vil kjøpe. (Klikk for å forstørre bildet)

  Det finnes mange kryptovaluta å velge mellom. For å minimere risiko er det best å investere i prosjekter som er bevist å fungere, fremfor eksperimentelle typer.

  Å kjøpe kryptovaluta på de ulike platformene er relativt enkelt. Skriv inn navnet på kryptovalutaen du ønsker å kjøpe og den burde dukke opp. Det er også mulig å investere i oppstykkede enheter.

  Et eksempel er hvis du skal kjøpe bitcoin, som ville kostet godt over 700 000 kroner med nåværende pris. For de fleste er ikke dette aktuelt og da hjelper det å kunne dele opp hver enhet i mindre biter.

  Metoder for å kjøpe kryptovaluta

  Her kan du lese mer om 4 metoder for å kjøpe kryptovaluta, både direkte og indirekte.

  Kjøp kryptovaluta direkte

  Direkte handel betyr at du eier selve kryptovalutaen. Det er den anbefalte metoden for deg som vil investere i krypto med en langsiktig strategi og som ikke ønsker å måtte vedlikeholde porteføljen daglig.

  Du kan kjøpe kryptovaluta direkte via norske og utenlandske børser. Fokuser på børsens utvalg, gebyrer og hvorvidt den følger gjeldende reguleringer før du tar en avgjørelse.

  Derivater (indirekte)

  Et alternativ som har vokst i popularitet den siste tiden er bruken av derivater. Produktet lar tradere kjøpe kryptovaluta med indirekte eksponering mot kursen, men uten at de eier det underliggende. Bransjen er strengt regulert og det kreves lisens i EU for å tilby tjenesten.

  Ordet derivat kommer fra det engelske uttrykket derive. Det er altså et produkt som henter verdien sin fra et underliggende instrument, og i dette tilfellet forskjellige kryptovaluta.

  Du kjøper altså en kontrakt som følger prisen til én eller flere kryptovaluta, uten at du faktisk eier det underliggende instrumentet. Vanlige typer derivater er opsjoner, swaps, CFD-kontrakter og futures.

  Oppsummert

  • Du kan innta begge sider av handelen. Både long og short.
  • Du kan gire investeringen opptil 2:1.
  • Alle kundeinnskudd er forsikret (lovpålagt).
  • Du eier ikke beholdningen.
  • Beholdningen kan ikke tas ut fra platformen.

  Aksjer

  Flere selskaper er i dag tungt eksponert mot bransjen, noe som gjør at investeringer i selskapenes aksjer kan sidestilles med å handle kryptovaluta. Typisk er det snakk om selskaper som enten opererer markedsplasser for krypto, har utviklet teknologi innen området eller investert store beløp i bransjen.

  Det mest kjente eksempelet er muligens Michael Saylor som via sitt selskap Micro Strategy har investert tungt i kryptovaluta. Aksjekursen reflekterer nå i realiteten utviklingen til kryptobeholdningen, fremfor selskapets reelle prestasjon.

  Indekser

  Indekser lar deg kjøpe kryptovaluta med en bredere eksponering mot markedet. Typisk vil en indeks følge topp 10, topp 20 eller et lignende produkt innen kryptobransjen. Det er en måte å oppnå diversifisert eksponering, uten risikoen for at én investering skal falle markant i verdi.

  Indekser er mindre vanlige i Norge og tilbys i utgangspunktet kun via norske meglerhus med tilgang til indeksprodukter i utlandet.

  Betalingsmetoder

  En oppsummering av forskjellige betalingsmetoder og hvordan de påvirker kostnadene når man investerer i kryptovaluta.

  Bankkort

  Bankkort lar deg sette inn penger umiddelbart, men koster også mer i gebyrer. Her betaler du gjerne fra 2,5 til 3,5 prosent av summen du setter inn. Gebyret kan være enda høyere med utvalgte betalingskort. Det er den enkleste, men samtidig dyreste måten å kjøpe kryptovaluta i Norge.

  Ulempen er at det koster deg mer i form av innskuddsgebyrer. To relaterte betalingsløsninger er Vipps og PayPal, gitt at disse lar deg knytte opp debetkort og kredittkort til en elektronisk betalingsprofil.

  Vipps

  Utvalgte norske kryptobørser tillater kundene sine å kjøpe kryptovaluta med vipps. For øyeblikket er det kun norske Firi som tillater kryptohandel med Vipps, men listen vil sannsynligvis utvides i tiden som kommer.

  Med Vipps betaler du 3,9 prosent i gebyr for innskuddet.

  Kjøp kryptovaluta med vipps
  Når du kjøper krypto med VIPPS legges det til 3,9% i gebyr (klikk for å forstørre bildet).

  PayPal

  PayPal er en applikasjon som lar brukere knytte sammen ulike betalingsmetoder. Det inkluderer både debetkort, kredittkort og bankkonto. Fordelen med å kjøpe kryptovaluta med PayPal er i hovedsak at du slipper å skrive inn betalingsinformasjonen, og at du heller kan logge deg inn. Tjenesten fungerer omtrent på samme måte som Google Pay og Apple Pay.

  Ulempen er at det følger med høye gebyrer, på lik linje med Vipps og kortbetalinger. Med PayPal kan du forvente å betale et sted mellom 3,5 til 4 prosent i gebyr per transaksjon. Det påfølger enda høyere kostnader ved innskudd som gjøres i en utenlandsk valuta.

  Kun ett av selskapene i oversikten vår ovenfor tillater kjøp ved hjelp av PayPal.

  Bankinnskudd

  Bankbetaling vil i de fleste tilfeller være det billigste alternativet når du skal kjøpe kryptovaluta. Ulempen er at det kan ta en del tid og at overføringer som regel ikke skjer i helgene. Forvent å betale alt fra 0 til 1,5 prosent i gebyr.

  Noen norske kryptovalutatjenester tilbyr også innskudd fra bank med noe som kalles for straksbetaling. Da skjer innskuddet momentant, i bytte mot et lite gebyr. Det tillates kun hos et mindre knippe banker.

  Invester langsiktig

  Skal du først kjøpe kryptovaluta vil det lønne seg å tenke langsiktig. Kryptovalutakurser kan endre seg med store prosentandeler på kort tid, så det gjelder å holde på posisjonene over tid. Det kan naturligvis være vanskelig, gitt at posisjonene kan svinge med flere titalls prosent i verdi over korte tidsperiode.

  Denne grafen er et godt eksempel på hvorfor det lønner seg å vente med å kjøpe kryptovaluta til markedet har mistet troen. Kursen er riktignok mer stabil enn de fleste andre kryptovalutaer. Foto: TradingView

  Her er en kort huskeliste til hva det lønner seg å gjøre:

  • Vent til neste nedgangsperiode (særlig hvis markedet allerede har vært i en oppadgående trend over lang tid). Gå inn i en kryptovaluta når prisene har falt til bunnivåer.
  • Det er vanskelig å time riktig tidspunkt med å investere i kryptovaluta. Forsøk å sammenligne kurser med tidligere nivåer og se hva som kan være en fornuftig inngangspris.
  • Vær forbedredt på å investere i krypto med mål om å holde på det over flere år. Det kan fort ta 3-4 år før et nytt bullmarked viser seg.
  • Som regel er det best å ikke kjøpe kryptovaluta i form av derivater hvis du planlegger å holde det over lang tid. Det koster en del ekstra i gebyrer.
  Back