»  Guide til Staking

Guide til Krypto Staking

Karsten Coldevin
calendar 16,november 2022

Krypto staking lar deg generere passiv inntekt over tid, på lik linje med en høyrentekonto i banken. Det er et fint alternativ for deg som ønsker ekstrainntekter med et langsiktig perspektiv, uten å jobbe aktivt med porteføljen.

Før du setter i gang med å stake krypto er det et par viktige ting du burde kjenne til. Her ser vi nærmere på hvordan staking fungerer i praksis og hva som kreves for å starte opp.

Krypto staking på egenhånd kan være relativt komplisert, særlig for nybegynnere. De fleste velger å overføre beholdningen sin til en tredjepart. Her kan du lese mer om hvert alternativ.

Slik setter du i gang med staking av kryptovaluta

En populær tjeneste for staking av kryptovaluta i Norge er Firi. Den norske børsen gir deg bitcoin verdt 55 kr i velkomstgave, pluss at du kan tjene krypto verdt opptil 200 kr ekstra senere.

Via tjenesten kan du stake både ETH (5% årlig avkastning) og Cardano. De planlegger etterhvert å åpne for staking av Solana og Polkadot i tillegg.

1. Åpne konto og aktiver

Aktiver tilbudet som gir deg bitcoin verdt 55 kroner. Du må først registrere deg med Vipps, før du svarer på spørsmål og verifiserer ID’en din med BankID.

2. Åpne konto og aktiver

Gå til forsiden og klikk på den boksen som sier åpne ny konto, lik det du ser på bildet nedenfor.

Åpne konto for staking hos Firi
Vær obs på at du ikke får åpnet konto via web-applikasjonen til Firi. Du må i stedet laste ned appen deres.

3. Last ned mobilappen og start med staking

Enn så lenge tilbyr de ikke staking av kryptovaluta via vanlig PC-innlogging. Du må bruke mobilappen for å åpne staking konto.

Når du har lastet ned appen kan du sette over eller kjøpe den enheten du ønsker å stake.

Hva kan man tjene på krypto staking?

Det er ikke mulig å gi noen fasit på fremtidig avkastning.

Realavkastningen avhenger av hvordan prisen på kryptovalutaen du staker utvikler seg over tid. I tillegg vil belønningen for krypto staking variere basert på hvor mange andre som staker på nettverket, og hvor mange transaksjoner som gjøres. Blant de faktorene som påvirker utbetalingen er: Hvor mye du staker, konkurransen med andre noder, tidsperioden du har staket og etterspørselen på nettverket.

Her finner du en mer generell oversikt med de mest populære krypto staking alternativene og avkastningen de tilbyr.

 • Ethereum Om du skal stake Ethereum på egen hånd må du sette av 32 Eth. Avkastningen her ligger for øyeblikket på mellom 5-17 prosent i året. 
 • EOS brukes til å støtte desentraliserte programmer. EOS har sin egen blokkjede og avkastningen ligger her på ca 3,2 prosent i året. 
 • Tezos er en annen kryptovaluta med åpen kildekode. Årlig forventet avkastning ligger her på ca 6 prosent. 
 • Cosmos omtales som “blokkjedenes internett”. Skaperne av prosjektet håper å bringe ulike blokkjeder sammen slik at disse kan operere på tvers av hverandre. Avkastningen for krypto staking ligger på 7 prosent i året. 
 • Cardano er en smart-kontrakt som ligner på Ethereum. Cardano har både sin egen kryptovaluta (ADA) og en del viet til utvikling av desentraliserte applikasjoner. Staking-avkastningen her ligger på 21 prosent i året. 
 • Polkadot er en nyere kryptovaluta. Den ligner på Cosmos som også jobber med blokkjeder som kan fungere på tvers av hverandre. Staking-belønning blir her betalt ut likt til de som staker krypto, uavhengig av hvor mye krypto de har bundet opp. Staking i denne kryptovalutaen har en “forventet” avkastning på 12 prosent. 

Det er kun de kryptoene som bruker en proof-of-stake-protokoll som kan stake

Metoder for å stake krypto

1. Bruk en staking tjeneste

Ved å bruke en stakingtjenestene vil de gjøre alt arbeidet for deg i bytte mot en del av overskuddet. Typisk vil du få utbetalt et sted mellom 80-90 prosent av avkastningen, avhengig av hvilke beløp du staker.

Fordelen er at du slipper å installere avansert programvare på datamaskinen din, samt å måtte sikre internettilkoblingen din mot avbrudd.

Staking nettverk krever at nodene dine er online og de har gjerne en innebygget mekanisme som straffer deg hvis den går offline i perioder.

2. Stake på egenhånd

Den andre metoden er å gjøre alt på egenhånd. Fordelen er at du mottar 100 prosent av overskuddet og har kontroll over noden til enhver tid.

Ulempen er at du må behandle komplisert programvare og sørge for at datamaskinen din alltid er på nett. Sitter du allerede på kunnskap om krypto staking vil det ikke være noe problem. Som et eksempel vil Ethereum-nettverket straffe deg hvis noden går offline. Straffen består av at provisjonen reduseres.

En siste utfordring er den høye kostnaden for å sette i gang. Skal du for eksempel stake ETH på egenhånd vil du måtte kjøpe 32 ETH. Det er rimelig å anta at de færreste sitter med en halv million kroner ekstra som de ønsker å satse på staking. Av den grunn er det heller best å sette inn mindre beløp via staking-tjenester.

Hvordan fungerer staking med krypto?

Konseptet bak krypto staking er tett knyttet til proof of stake, gjerne forkortet til “Pos”. Det innebærer at du setter krypto du eier til siden for å støtte en bestemt blokkjede. Kort forklart vil du motta belønninger for denne jobben, oftest utbetalt én gang i måneden.

Du kan blant annet motta staking belønninger med Cosmos, Solana, Cardano, Tezos og Ethereum. Her kan du “stake” deler av beholdningen din i bytte mot faste månedlige betalinger.

Krypto staking er en passiv form for investering. Ideen er at nettverket kan bruke beholdningen din til å utstede nye blokker. Jo større beholdningen du setter til side, jo større vil utbetalingen bli. Vi skal ikke gå for dypt inn på det tekniske omkring krypto staking, men det er verdt å nevne følgende:

Kryptovalutaer er bygget på en blokkjede. Den lar oss spore, verifisere og behandle transaksjoner mellom parter uten at vi trenger en bank eller betalingsformidler som mellomledd. For at blokkjeden skal fungere må overføringer og utstedelser av nye enheter verifiseres. For å insentivere folk til å gjøre denne jobben benyttes proof of stake som konsensusmekanisme.

Ved å sette beholdningen din til side kan nettverket bruke kryptoen din til å verifisere nye blokker. Ettersom beholdningen allerede er en del av blokkjeden så har de all informasjonen som kreves for å validere nye utgivelser. Du bidrar derfor til å sikre nettverket.

Krypto staking kan sammenlignes med å sette penger på en høyrentekonto i banken. Her får du en belønning for å sette midler til side, i bytte mot at nettverket (banken) kan bruke verdiene til sine daglige aktiviteter.

Proof-of-stake

I en gitt kryptovaluta foregår det hele tiden en rekke transaksjoner. Det er blokkjeden som verifiserer disse, basert på ulike konsensusmekanismer der ordet “blokkjede” refererer til at transaksjonene samles i blokker.  

Blokkjeden er igjen sikret av et nettverk med det som kalles noder. En algoritme vil tildele blokker til tilfeldige noder som sikrer nettverket. Noden som har fått blokken tildelt verifiserer transaksjonene som inngår i blokken, i bytte mot provisjon. Når transaksjonene er verifisert legges blokken til blokkjeden og prosessen starter på nytt.

Med krypto staking kan du opprette en slik node og få en del av utbetalingene. Derfor regnes også krypto staking som en passiv investeringsform.

Fordeler og ulemper

Dette er fordelene og ulempene ved å stake krypto.

Fordeler

 • Generer passiv avkastning. Med krypto staking kan du øke beholdningen din over tid, på samme måte som et bankinnskudd vokser ved hjelp av rente. Det er en optimal løsning for deg som planlegger å sitte på beholdningen over lang tid.
 • Krever mindre energi. Proof of stake krever langt mindre energi enn proof of work. Krypto staking fremheves gjerne som den ideelle løsningen på det høye energiforbruket til krypto mining.
 • Lavere krav for å delta. Du slipper å bruke avansert hardware, slik som grafikkort og servere for å delta i krypto staking.

Ulemper

 • Nytt og utestet system. Det stilles fremdeles spørsmål ved protokollens sikkerhet.  Det er blitt hevdet at Proof-of-stake-protokollen kan kuppes og misbrukes av enkeltaktører. Pos er plaget av gjentatte problemer og utsettelser av implementering.
 • Høy inngangsbillet. Du kan stake krypto enkelt via tredjepart-tjenester. Ønsker du å gjøre alt selv vil inngangsbilletten fort bli høy. Som et eksempel krever Ethereum nettverket at du setter til side minst 32 ETH for å delta. Det vil koste rundt 500.000 kr med nåværende kurs.
 • Sentralisering. Et moment som hyppig kritiseres er risikoen for sentralisering. Formålet med blokkjeden er at den skal være desentralisert slik at ingen enkeltaktør kontrollerer store deler av nettverket. Store aktører har kastet seg på bølgen og satt til side enorme beløp for å motta staking rewards. ETH-nettverket er et godt eksempel, der én aktør (Lido) kontrollerte 31% i juni 2022. Det går i mot ideen om et desentralisert nettverk.
 • Krever oppetid. Du risikerer en økonomisk straff dersom noden du bruker til å stake krypto går offline i perioder.
 • Risiko for verditap. Krypto staking krever at du setter beholdningen til side over en gitt tidsperiode. Du risikerer å tape penger dersom verdien av beholdningen faller betraktelig i mellomtiden.

Hvor kan man stake?

Meglere

Meglere (børser) så tidlig muligheten for å tilby staking til brukerne sine. Det var på mange måter en vinn-vinn situasjon, gitt at brukerne får betalt for beholdningene sine, samtidig som megleren mottar et proveny.

Ved å stake via slike tjenester kan du som investor supplere kontoen din med passive inntekter, samtidig som platformen mottar en ekstra utbetaling for å tilby krypto staking.

Kald staking

Et alternativ til staking på kryptobørsen er såkalt kald lagring i en privat kryptolommebok. Når man lagrer kaldt er man beskyttet mot hacking og eventuelle krakk blant kryptobørsene. 

Kald krypto staking skjer ved at du setter av kryptoen i lommeboken din til staking. Du må godta en form for bindingstid, eller låseperiode (lock-up) på kryptoen du har satt av. Om du bryter bindingstiden vil du også miste staking belønningen. 

Man har slike låseperioder fordi det hjelper nettverkene med likviditet. Det gjelder spesielt for nye kryptovalutaer som trenger å bygge opp brukerbasen sin. Perioden kan vare alt fra noen dager til flere måneder.

Hvordan fungerer kald staking?

Av eksterne lommebøker er Ledger den mest kjente. Om man velger dette er man ikke eksponert mot hacker-fare slik man vil være på en børs. 

Første steg vil være å installere kryptoen (for eksempel ALGO)  coin-app på Ledger. Lag deretter en ny konto på Ledger Live og sett over kryptoen du ønsker å stake.

Men hvor mye avkastning kan du få om du staker via din egne eksterne lommebok?

Avkastningen er ikke så ulik den du kan oppnå via en tredjepart-tjeneste. Tezos vil for eksempel gi deg rundt 6 prosent, Cardano vil gi deg rundt 5 prosent og Cosmos rundt 8 prosent. 

Liquidity pools

En annen løsning er å slå sammen midlene med andre når du skal stake krypto. Såkalte liquidity pools består av beholdninger fra et større antall kryptoeiere.

Hvordan velge riktig staking enhet?

Ved krypto staking må du i praksis gjøre to separate vurderinger: Hvilken krypto du ønsker å satse på, samt hvilken tjeneste du burde velge for å stake?

 • Vær skeptisk. Styr unna nye krypto staking prosjekter som ikke har bevist å være levedyktig.
 • Ikke fokuser på avkastning alene. Vurder kryptovalutaens rykte, brukermasse. Har enheten noen reelle fordeler? Faren er at du taper mer over tid ved at verdien faller.
 • Les gjennom betingelsene. Du må for eksempel kjenne til kravene for bindingstid, hvor ofte du må være påkoblet og hva minste krevde staking-mengde er.
 • Velg en seriøs platform. Her ser du en liste over lisensierte markedsplasser.

Fremtiden for kryptostaking

Staking av krypto ser ut til å ha kommet for å bli, noe det er flere grunner til. Protokollen fremstår som mer miljøvennlig og raskere enn konkurrerende blokkjede-protokoller. I tillegg kan Pos i teorien håndtere langt flere transaksjoner enn det som har vært mulig tidligere. 

At tradisjonelle penger taper seg raskt i verdi og at inflasjonen ser ut til å bli vedvarende kan også gi vind i seilene for denne spareformen.

Advarsel: Nye krypto basert på proof-of-stake vil ofte lokke deg med skyhøye staking belønninger. Dette betales som oftest ved hjelp av nye blokk-utstedelser, som er en annen måte å beskrive inflasjon. De vil utstede nye blokker som brukes til å betale for krypto staking nettverket. Med flere enheter i sirkulasjon vil også prisen falle.

Back