Krypto Staking

Krypto staking lar deg generere passiv inntekt over tid, på lik linje med en høyrentekonto i banken. Det er et fint alternativ for deg som ønsker litt ekstra avkastning hver måned med et langsiktig perspektiv.

Lars Gundersen
Oppdatert 29,april 2024

Krypto staking lar deg generere passiv inntekt over tid, på lik linje med en høyrentekonto i banken. Det er et fint alternativ for deg som ønsker litt ekstra avkastning hver måned med et langsiktig perspektiv.

Krypto staking på egenhånd kan være relativt komplisert og er erfaringsmessig ikke verdt den ekstra prosenten som kommer inn. Unntaket er hvis du er svært datakyndig, planlegger å stake et veldig stort beløp og har en stabil dataoppkobling med sekundær nettilgang.

Det enkleste er å sette inn beholdningen hos en tjeneste som gir deg en stor andel av overskuddet.

Målet med denne guiden er å vise deg hvor du kan stake krypto på en trygg måte fra Norge. Vi lister opp tjenester som følger norsk lov og er registrert hos Finanstilsynet.

Hvor staking av krypto tilbys

Her ser du 2 norske tjenester som tilbyr staking. Typisk vil du få utbetalt et sted mellom 80-90 prosent av avkastningen, avhengig av hvilke krypto du staker.

Best avkastning
Firi
• Få 55 kr bonus som ny kunde – Kode bonus10
• Registrert hos Finanstilsynet
• Verifiser på 2 min (BankID eller Vipps)
NBX
• Få 50 kr i BTC – Kode wrHjHgJbXg
• BankID verifisering
• Registrert hos Finanstilsynet

Merk: Avkastningen vil variere over tid og i henhold til hvor mange som deltar i staking nettverket.

Hvordan begynne med staking på egenhånd

Krypto staking på egenhånd krever at du installerer en avansert programvare på datamaskinen din, samt at du sikrer internettilkoblingen din mot avbrudd.

Staking nettverk har som krav at alle nodene dine er online til enhver tid og de har gjerne en innebygget mekanisme som straffer deg hvis du går offline i perioder.

Som et eksempel vil Ethereum-nettverket straffe deg hvis noden går offline. Straffen består av at provisjonen reduseres markant.

En siste utfordring er den høye kostnaden for å sette i gang. Skal du for eksempel stake ETH på egenhånd vil du måtte kjøpe 32 ETH. Det er rimelig å anta at de færreste sitter med en halv million kroner ekstra som de ønsker å satse på staking. Av den grunn er det heller best å sette inn mindre beløp via sekundære staking-tjenester.

Du finner node-adresser og mer informasjon om avkastningen hos stakingrewards.com.

Her følger en enkel guide til å stake krypto hos en norsk tjeneste.

1. Åpne konto og verifiser deg

Aktiver tilbudet som gir deg en velkomstbonus på 55 kroner ved å skrive inn koden bonus10.

Fyll inn påkrevd informasjon inkludert epost, brukernavn og passord. Verifiser identiteten din og sett inn beløpet du ønsker å stake krypto for.

2. Aktiver krypto staking

Gå til forsiden og klikk på den boksen som sier åpne ny konto, lik det du ser på bildet nedenfor for å aktivere staking funksjonen

Åpne konto for staking hos Firi
Du åpne en konto for krypto staking både på mobil og via nettapplikasjonen. Klikk for å forstørre bildet.

3. Begynn å stake

Siste steg er å begynne stake krypto. Velg ønsket beløp og sett inn kryptovalutaen. I dette tilfellet (enn så lenge) er det kun mulig å stake ETH.

Hva er krypto staking?

Konseptet bak krypto staking er tett knyttet til proof of stake, gjerne forkortet til “POS”. Det innebærer at du setter krypto du eier til siden for å støtte en bestemt blokkjede. Kort forklart vil du motta belønninger for denne jobben, oftest utbetalt én gang i måneden.

Hyppigheten av hver utbetaling varierer, og hos noen er det kortere perioder. Som et eksempel får du utbetalt SOL hver 5 dag når du staker, mens ETH belønner deg hver måned.

Med krypto staking drifter du noder, som igjen validerer transaksjoner på blokkjeden.

Krypto staking er en passiv form for investering. Ideen er at nettverket kan bruke beholdningen din til å utstede nye blokker.

Jo større beholdningen du setter til side, jo større vil utbetalingen bli. Vi skal ikke gå for dypt inn på det tekniske omkring krypto staking, men det er verdt å nevne følgende:

Kryptovalutaer er bygget på en blokkjede. Den lar oss spore, verifisere og behandle transaksjoner mellom parter uten at vi trenger en bank eller betalingsformidler som mellomledd. For at blokkjeden skal fungere må overføringer og utstedelser av nye enheter verifiseres.

For å insentivere folk til å gjøre denne jobben benyttes proof of stake som konsensusmekanisme.

Ved å sette beholdningen din til side kan nettverket bruke kryptoen din til å verifisere nye blokker. Ettersom beholdningen allerede er en del av blokkjeden så har de all informasjonen som kreves for å validere nye utgivelser. Du bidrar derfor til å sikre nettverket.

Krypto staking kan sammenlignes med å sette penger på en høyrentekonto i banken. Her får du en belønning for å sette midler til side, i bytte mot at nettverket (banken) kan bruke verdiene til sine daglige aktiviteter.

Via tjenesten kan du stake både ETH (5% årlig avkastning) og Cardano. De planlegger etterhvert å åpne for staking av Solana og Polkadot i tillegg.

Mer om konseptet

Proof-of-stake

I en gitt kryptovaluta foregår det hele tiden en rekke transaksjoner. Det er blokkjeden som verifiserer disse, basert på ulike konsensusmekanismer der ordet “blokkjede” refererer til at transaksjonene samles i blokker.  

Blokkjeden er igjen sikret av et nettverk med det som kalles noder. En algoritme vil tildele blokker til tilfeldige noder som sikrer nettverket. Noden som har fått blokken tildelt verifiserer transaksjonene som inngår i blokken, i bytte mot provisjon. Når transaksjonene er verifisert legges blokken til blokkjeden og prosessen starter på nytt.

Med krypto staking kan du opprette en slik node og få en del av utbetalingene. Derfor regnes også krypto staking som en passiv investeringsform.

Fordeler og ulemper

Dette er fordelene og ulempene ved å stake krypto:

 • Generer passiv avkastning. Med krypto staking kan du øke beholdningen din over tid, på samme måte som et bankinnskudd vokser ved hjelp av rente. Det er en optimal løsning for deg som planlegger å sitte på beholdningen over lang tid.
 • Krever mindre energi. Proof of stake krever langt mindre energi enn proof of work. Krypto staking fremheves gjerne som den ideelle løsningen på det høye energiforbruket til krypto mining.
 • Lavere krav for å delta. Du slipper å bruke avansert hardware, slik som grafikkort og servere for å delta i krypto staking.

Ulempene er som følger:

 • Nytt og utestet system. Det stilles fremdeles spørsmål ved protokollens sikkerhet.  Det er blitt hevdet at Proof-of-stake-protokollen kan kuppes og misbrukes av enkeltaktører. Pos er plaget av gjentatte problemer og utsettelser av implementering.
 • Høy kostnad. Du kan stake krypto enkelt via tredjepart-tjenester. Ønsker du å gjøre alt selv vil inngangsbilletten fort bli høy. Som et eksempel krever ETH-nettverket at du setter til side minst 32 ETH for å delta. Det vil koste rundt 500.000 kr med nåværende kurs.
 • Sentralisering. Et moment som hyppig kritiseres er risikoen for sentralisering. Formålet med blokkjeden er at den skal være desentralisert slik at ingen enkeltaktør kontrollerer store deler av nettverket. Store aktører har kastet seg på bølgen og satt til side enorme beløp for å motta staking rewards. ETH-nettverket er et godt eksempel, der én aktør (Lido) kontrollerte 31% i juni 2022. Det går i mot ideen om et desentralisert nettverk.
 • Krever oppetid. Du risikerer en økonomisk straff dersom noden du bruker til å stake krypto går offline i perioder.
 • Risiko for verditap. Krypto staking krever at du setter beholdningen til side over en gitt tidsperiode. Du risikerer å tape penger dersom verdien av beholdningen faller betraktelig i mellomtiden.

Hvordan fungerer kald krypto staking?

Av eksterne lommebøker er Ledger den mest kjente. Velger du å stake krypto på denne måten vil faren for hacking reduseres.

 • Første steg vil være å installere kryptoen (for eksempel ALGO)  coin-app på Ledger.
 • Lag deretter en ny konto på Ledger Live
 • Sett over kryptoen du ønsker å stake.

Men hvor mye avkastning kan du få om du staker via din egne eksterne lommebok?

Avkastningen er faktisk ikke så ulik den du kan oppnå via en tredjepart-tjeneste. Tezos vil for eksempel gi deg rundt 6 prosent, Cardano vil gi deg rundt 5 prosent og Cosmos rundt 8 prosent. 

Liquidity pools

En annen løsning er å slå sammen midlene med andre når du skal stake krypto. Såkalte liquidity pools består av beholdninger fra et større antall kryptoeiere.

Velge staking valuta

Ved krypto staking må du i praksis gjøre to separate vurderinger: Hvilken krypto du ønsker å satse på, samt hvilken tjeneste du burde velge for å stake?

 • Vær skeptisk. Styr unna nye krypto staking prosjekter som ikke har bevist å være levedyktig.
 • Ikke fokuser på avkastning alene. Vurder kryptovalutaens rykte, brukermasse. Har enheten noen reelle fordeler? Faren er at du taper mer over tid ved at verdien faller.
 • Les gjennom betingelsene. Du må for eksempel kjenne til kravene for bindingstid, hvor ofte du må være påkoblet og hva minste krevde staking-mengde er.
 • Velg en seriøs platform. Her ser du en liste over lisensierte markedsplasser.

Avkastning for krypto staking

Det er ikke mulig å gi noen fasit på fremtidig avkastning.

Realavkastningen avhenger av hvordan prisen på kryptovalutaen du staker utvikler seg over tid. I tillegg vil belønningen for krypto staking variere basert på hvor mange andre som staker på nettverket, og hvor mange transaksjoner som gjøres. Blant de faktorene som påvirker utbetalingen er: Hvor mye du staker, konkurransen med andre noder, tidsperioden du har staket og etterspørselen på nettverket.

Her finner du en mer generell oversikt med de mest populære krypto staking alternativene og avkastningen de tilbyr.

 • Ethereum Om du skal stake Ethereum på egen hånd må du sette av 32 Eth. Avkastningen her ligger for øyeblikket på mellom 5-6 prosent i året. 
 • EOS brukes til å støtte desentraliserte programmer. EOS har sin egen blokkjede og avkastningen ligger her på ca 3,2 prosent i året. 
 • Tezos er en annen kryptovaluta med åpen kildekode. Årlig forventet avkastning ligger her på ca 6 prosent. 
 • Cosmos omtales som “blokkjedenes internett”. Skaperne av prosjektet håper å bringe ulike blokkjeder sammen slik at disse kan operere på tvers av hverandre. Avkastningen for krypto staking ligger på 7 prosent i året. 
 • Cardano er en smart-kontrakt som ligner på Ethereum. Cardano har både sin egen kryptovaluta (ADA) og en del viet til utvikling av desentraliserte applikasjoner. Staking-avkastningen her ligger på 5 prosent i året. 
 • Polkadot er en nyere kryptovaluta. Den ligner på Cosmos som også jobber med blokkjeder som kan fungere på tvers av hverandre. Staking-belønning blir her betalt ut likt til de som staker krypto, uavhengig av hvor mye krypto de har bundet opp. Staking i denne kryptovalutaen har en “forventet” avkastning på 12 prosent. 

Fremtidig utvikling

Krypto staking ser ut til å ha kommet for å bli, noe det er flere grunner til. Protokollen fremstår som mer miljøvennlig og raskere enn konkurrerende blokkjede-protokoller. I tillegg kan Pos i teorien håndtere langt flere transaksjoner enn det som har vært mulig tidligere. 

At tradisjonelle penger taper seg raskt i verdi og at inflasjonen ser ut til å bli vedvarende kan også gi vind i seilene for denne spareformen.

Advarsel: Nye krypto basert på proof-of-stake vil ofte lokke deg med skyhøye staking belønninger. Dette betales som oftest ved hjelp av nye blokk-utstedelser, som er en annen måte å beskrive inflasjon. De vil utstede nye blokker som brukes til å betale for krypto staking nettverket. Med flere enheter i sirkulasjon vil også prisen falle.

Back