NBX

En gjennomgang av kryptobørsen NBX og hva den har å tilby for norske brukere.

Lars Gundersen
Oppdatert 20,desember 2023
Nordic Block Exchange logo

Informasjon om NBX sitt tilbud av kryptovaluta

Bonusprogram

NBX kjører en aktiv bonuskampanje hvor de gir utvalgte kunder bitcoin verdt 50 kroner når de åpner konto og verifiserer seg. Det er en fin måte å oppnå eksponering mot kryptomarkedet for nybegynnere.

Du kan dra nytte av bonustilbudet nedenfor (aktiveringskoden er ferdig utfylt).

Nedenfor har vi oppsummert viktig informasjon om NBX og tilbudet deres innen kryptovaluta.

Informasjon om kryptobørsen NBX

Kryptovalutapar

12

Kryptovaluta

BTC, ETH, XRP, USDC, ADA, DOGE, MATIC, LTC, LINK, UNI

Tjeneste

Kryptobørs

Gebyr handel

0,5 til 0,7 prosent

Gebyr innskudd

0 kr

Gebyr uttak

65 kr

Minimum uttak

500 kr

Rent teknisk fungerer NBX på samme måte som en tradisjonell kryptobørs. De setter kjøpere og selgere i kontakt ved hjelp av en egenutviklet brukerflate. Tilgjengelige ordretyper er markedsordre og limit-ordre, noe vi kommer tilbake til senere.

Verdt å merke seg er at NBX tilbyr 12 kryptopar, når vi teller de som står oppgitt i NOK (norske kroner). De har også ulike kryptopar denominert i EUR, DKK og SEK. For de som trader i Norge er det mest interessant å velge norske kroner som valuta, så vi har ikke inkludert de andre handelsparene i oversikten.

Fakta om NBX

NBX er en av flere kryptobørser som registrerte seg i Norge etter at regelverket ble liberalisert av norske myndigheter.

Kryptobørsen ble grunnlagt i 2018 av Bjørn Kjos og hans familie, kanskje best kjent som en av gründerne bak Norwegian Air. I dag driftes NBX av Stig Aleksander Kjos-Mathisen, og har virksomhet i både Norge, Sverige og Danmark.

Tjenesten var en av de første børsene som siktet seg inn mot det norske markedet og opplevde rask vekst i takt med at bitcoin og kryptomarkedet steg til nye høyder. Det siste året har de derimot slitt med lave handelsvolum og mager interesse. Det skyldes en kombinasjon av fallende priser, og noen feilsteg knyttet til markedsføring og teknisk implementering.

Les også: Norwegian Block Exchange åpner dørene på gløtt.

NBX tjenester

Kryptohandel

Velg mellom 12 døgnåpne kryptomarkeder oppgit i norske kroner. Inkluderer populære kryptovalutaer som Bitcoin, Ethereum, Chainlink og Litecoin. Kryptovalutabørsen lar deg plassere både markedsordre og limitordre. Her ser du et skjermbilde fra platformen.

kryptohandel NBX

På samme måte som Firi, har NBX innført en egen hurtigkjøpsløsning som de kaller for Quick-Buy. Den er ment for nybegynnere som ønsker å investere i markedet, men som mangler erfaring med bruk av avansert handelsoppsett.

Vi har fra tidligere omtalt NBX sitt ønske om å lansere sin egen stablecoin.

Staking

NBX har åpnet for staking av Cardano (ADA) og sier de planlegger å lansere nye enheter i nærmeste fremtid. Avkastningen vil variere i henhold til global etterspørsel og ligger for øyeblikket på omkring 4 prosent.

staking nbx
Ved staking hos NBX blir utbytte betalt hver femte dag.

NBX kredittkort

NBX sitt kredittkort har vært et sentralt satsningsområde for kryptobørsen og en pådriver for nye kunder. Rent teknisk er det snakk om et VISA kort, som igjen har en cashback-utbetaling på opptil 4 prosent. Cashback betyr at du får en gitt sum av beløpet tilbake hver gang du handler.

Utbetalinger fra cashback gjøres i Bitcoin, noe som betyr at NBX har det første fullskala kredittkortet for kryptovaluta i Norge. Som en del av tilbudet har NBX knyttet til seg ulike partnere, med egne tilbudspriser for diverse produkter og tjenester. Som et eksempel samarbeider de med selskapet Booking.com, som gir 6 prosent rabatt på reservasjoner. NBX kredittkortet gir også 10 prosent rabatt hos Qatar Airways.

Verdt å nevne er at NBX sin mobilapp gir tilgang til kontobalanser og andre nødvendige funksjoner for å holde oversikt over kortbruken.

Custody (oppbevaring)

NBX har utviklet en egen såkalt Custody løsning for bedrifter og privatpersoner. Det innebærer at Nordic Block Exchange lagrer kryptovaluta på deres vegne. Tilbudet er rettet mot kunder med større beholdninger som ønsker moderne sikkerhetstiltak, og dermed redusert risiko for tap.

NBX sin custody løsning leveres i to utgaver.

  • B2B: White label depot for bedrifter.
  • B2C: White label depot for privatpersoner.

Gebyrer og avgifter

NBX sin gebyrstruktur er relativt enkel å forholde seg til, hvertfall sammenlignet med utvalgte kryptobørser. De har ingen grupperabatter, hvor gebyrene reduseres i henhold til ordrevolum over en gitt periode. Nedenfor har vi listet opp de viktigste gebyrene.

Gebyrer

  • Gebyr for markedsordre: 0,7 prosent
  • Gebyr for limitordre: 0,5 prosent
  • Gebyr for uttak (NOK): 65 kroner

Avgifter

  • Undersøkelser og rapportutforming (privatpersoner): 10 000 kroner
  • Undersøkelser og rapportutforming (bedrifter): 25 000 kroner

Sikkerhet og kundestøtte

Kryptobørsen støtter vanlige sikkerhetstiltak, inkludert bruken av tofaktor-autentisering (2FA). Vi skulle ønske at den logget seg inn automatisk, uten å måtte bekrefte inntastet kode manuelt. Forhåpentligvis er det noe NBX vil utbedre i nærmeste fremtid.

Ellers er kundestøtte kun tilgjengelig via epost, og alt kjøres over kundebehandlinssystemet til ZenDesk.

Back