»  Guider  »  Hvordan Kjøpe Ethereum

Hvordan Kjøpe Ethereum

Hvilke metoder er best for å investere i Ethereum? Vi tok en nærmere titt.

Lars Gundersen
calendar 17,november 2023

Du kan investere i Ethereum fra Norge med ulike metoder, inkludert kryptobørser og diverse vekslingstjenester. Et populært alternativ er å kjøpe ethereum med indirekte eksponering der oppgjøret skjer kontant. Eksempler er handel via ETF-er og CFD-er.

Forventet tidsbruk for oppsett av konto er mellom 5 til 10 minutter.

Slik går du frem, steg for steg.

1. Velg hvor du vil handle

For å redusere risiko for tap anbefales det å bruke en lovlig tjeneste som overholder det norske og europeiske lovverket for kryptohandel. Målet er å redusere risikoen for tap.

Kryptovaluta (CFD)
eToro
• Best utvalg: 50+ kryptopar
• Tillater 2:1 giring og short-posisjoner
• Eneste som støtter PayPal innskudd
• Handle for 20.000 NOK før ID verifiseres.
• Registrert v/ Finanstilsynet og CySEC, lisens no. 109/10.

Annonse: CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 76% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger.

Firi
• Utvalg: 17 kryptopar
• Verifiser med BankID eller Vipps
• Registrert hos Finanstilsynet
• Betalingsmetoder: Kort, bank og Vipps

Denne guiden tar for seg kjøp og salg av Ethereum som gjøres direkte og indirekte (via en CFD). Sistnevnte gir akkurat samme eksponering mot ETH. Den eneste forskjellen er at eventuell profitt eller tap gjøres opp i kontanter: dollar, norske kroner eller andre valutaer.

Det er to viktige fordeler med slik handel. Den første er at de tillater handel med Ethereum som går begge veier, altså både short og long. For det andre tillater de giring, med en eksponering på opptil 2:1.

Eksempel: Har du 2000 kroner kan du handle Ethereum med en eksponering opptil 4000 kroner.

2. Åpne konto

Når du åpner konto hos en megler blir du bedt om å fylle inn informasjon som personnummer, adresse, epost og erfaring med trading.

Velg kontotype

Fyll inn navn, epost, brukernavnet du ønsker og passord. Velg deretter land og kontotype.

Fyll inn påkrevd informasjon

I neste steg blir du bedt om mer informasjon, inkludert personnummer og telefonnummer.

Fyll inn adresse

De benytter adressen din for å verifisere at du faktisk er bosatt i Norge, samt for viktig korrespondanse. For eksempel for å sende kopier av årsoppgaver. Derfor er det viktig å legge inn riktig informasjon.

Finansielle opplysninger

Meglerhus er pålagt å spørre om finansiell informasjon. Eksempler på spørsmål er hvor midlene dine stammer fra, hvorvidt du er i fast arbeid og eventuelt om du har oppsparte midler.

Svar på spørsmål om erfaring og kunnskap

Meglere må til slutt sjekke kundenes erfaring og forståelse av finansiell risiko. ESMA (EU sitt tilsynsorgan for finansielle tjenester) krever at foretakene kontrollerer kunders risikoforståelse. Spørsmålene kan virke litt påtrengende, men dette er noe alle må svare på for å få tilgang til tjenestene.

Verifisering

Du får 2 valg: Verifiser deg med BankID eller send inn elektroniske kopier av ID-dokumenter. Hos noen tjenester kan du handle for en viss grense før verifisering er påkrevd. Hos andre må ID verifiseres umiddelbart.

3. Gjør et innskudd

Velg konto for innskudd

Du kan velge konto fra hovedsiden. Klikk på Åpne Plattformen. Nedenfor ser du hvordan du går frem.

Gå til siden for innskudd

Etter du har klikket deg inn på plattformen, klikk på knappen markert i bildet ved navn gjør innskudd.

Velg betalingsmetode

Betalingsmetodene som tilbys varierer. Det vanligste er å tilby én eller flere av disse:

 • Kort (debetkort og kredittkort)
 • PayPal (støtter en rekke andre betalingsvalg)
 • Bankinnskudd
  Vipps

Vi anbefaler deg å bruke bankinnskudd, gitt at det har lavest gebyr.

4. Finn markedet for Ethereum

Du er nå klar for å investere i Ethereum. Naviger frem til riktig kontrakt ved å finne hovedmarkedet. Som regel brukes betegnelsen kryptovaluta. Gå deretter til korrekt marked for ethereum, også kalt Ether hos noen meglerhus.

For å kjøpe Ethereum, klikk på kontrakten som heter ether. Nedenfor ser du et eksempel fra handelsplattformen IG markets (merk at utseendet kan variere på mobil).

ethereum marked
Legg merke til at ethereum er oppgitt i $ og følger markedsprisen. Bildet kan forstørres

5. Handle Ethereum

Siste steg er å handle Ethereum.

Her kjøper vi 5 Ethereum for cirka 50.000 kroner til markedskurs. Vi bruker 2:1 leverage med en inngangspris på 1806 dollar. For å kjøpe Ethereum til en bestemt kurs må vi bruke betingede ordre.

Eksempel

hvordan kjøpe 5 ethereum
Indikative kostnader viser hva det koster å åpne posisjonen. I dette tilfellet betaler vi 0,154 prosent gebyr (spread) for å handle Ethereum verdt 50 466,46 kroner. Til sammenligning vil en børs typisk kreve fra 0,7 til 1 prosent per handel. Bildet kan forstørres.

Hvor er det mulig å kjøpe Ethereum?

Nedenfor følger en oppsummering av hvor det er mulig å handle Ethereum, og hva du bør vite om hvert alternativ.

1. Kjøp Ethereum som en CFD

CFD kontrakter er også kjent som differansekontrakter. Det er et regulert produkt på linje med aksjer, obligasjoner og warrants. Det gir oss økonomisk eksponering mot kursen til et underliggende aktiva, i dette tilfellet Ethereum.

Fordeler

Fordelen med å kjøpe ethereum som en CFD kan oppsummeres slik:

 • Kundekonti er fullt forsikret, til forskjell fra en børs.
 • Lar oss innta både kjøp og salgssiden (siste er kjent som shorting)
 • Gir tilgang til leverage (giring), hvor maksgrensen er 2:1
 • Større volum og derav mindre avstand mellom kjøps og salgskurs for ethereum

Du kan selv teste ut løsningen ved å bruke en demokonto.

Ulemper

Ulempen er at CFD kontrakter kan kreve daglige rentebetalinger, ettersom det er snakk om en perpetual swap-future. Det høres komplisert ut, men betyr kun at det er en evigvarende future, som igjen mangler utløpsdato. Størrelsen på rentebetalingene avhenger av hvilken side av handelen det er størst interesse for.

2. Kryptobørs

Den tradisjonelle måten å kjøpe ethereum er å gå via en kryptobørs. I det handelen er gjennomført vil kjøperen eie ETH, som deretter kan selges, sendes eller lagres direkte på platformen. Slik gjør du det.

Åpne konto

Start med å åpne en konto hos Firi.no. Med koden bonus55 vil du få 55 kroner i velkomstgave når du registrerer en ny bruker. Bruk pengene til å handle ethereum eller en annen kryptovaluta, etter eget ønske. De vil be deg om en del informasjon, inkludert adresse, jobbstatus, hva du tjener i året og hvilke beløp du planlegger å handle for.

Verifiser deg

I neste steg blir du bedt om å verifisere deg. Bruk BankID for auto-verifikasjon, som tar rundt 2 minutter. Du blir også bedt om å verifisere eposten din, hvis du valgte dette som alternativ for å logge inn.

Sett inn penger

Før du får kjøpe ethereum må du sette inn pengene du skal handle for. Velg mellom ulike betalingsmetoder som vipps, bankkort og overføring via nettbank. Bankinnskudd er metoden som anbefales, da den ikke medfører ekstrakostnader. Du vil som et eksempel betale opptil 3,9 prosent i gebyr hvis du bruker vipps eller bankkort.

Seksjonen for overføringer står på venstre side. Overføring av nettbank er det billigste alternativet.

Kjøp ethereum

Siste steg er å fullføre ordren for kjøp av ethereum, som kan gjøres på 2 måter.

 • Avansert ordre
 • Forenklet ordre

Målt etter priseffektivitet vil avansert ordre være det beste valget. Her fastsetter du en egen kurs for ethereum, som du er villig til å betale. Forenklet ordre er det samme som en markedsordre og betyr at du kjøper ETH til beste tilgjengelige pris.

Utfordringen med norske børser er at volumet gjerne er vesentlig lavere enn internasjonale markeder. Av den grunn er det også mye større prisforskjell mellom beste kjøps og salgstilbud. Resultatet er en høyere spread, som betyr at du som kunde betaler mer for å handle ethereum til markedspris.

Slik bruker du en avansert ordre.

Kjøp ethereum med avansert ordre
Rødt felt indikerer ordreboken for salg. Grønt felt er ordreboken for tilbud (kjøp).

3. Handle ethereum indirekte

Den siste metoden er å handle ethereum indirekte, noe som kan gjøres ved hjelp av aksjer eller verdipapirer med eksponering mot bransjen.

Et eksempel er Grayscale Ethereum Trust, som er opprettet for å gi investorer eksponering mot ethereum uten at de eier underliggende.

Dette er ikke en ideell investeringsmetode. Årsaken er sammensatt, men kort oppsummert er det vanskelig for investorer å realisere gevinster, noe som skyldes at myndighetene nekter utstederen å konvertere til et børshandlet fond.

Lær mer om funksjonene

Størrelse

Indikerer hvor mye Ethereum du ønsker kjøpe, oppgitt i dollar. Må være minimum 0,2 ETH.

Markedsordre

Lar deg kjøpe Ethereum til beste tilgjengelige pris i markedet. Anbefales i utgangspunktet ikke, med mindre du ønsker å åpne en handel raskt.

Betingede ordre

Også kjent som en limit ordre. Sett en pris du er villig til å betale for en Ethereum kontrakt.

Limit (T/P)

Også kjent som Take profit. Sett et nivå for når eventuell profitt skal realiseres. “Punkter fra” betyr basispunkter, der ett punkt tilsvarer 0,01 prosent. 2,5 prosent økning vil derfor være 250 basispunkter fra prisen Ethereum handles for.

Stop (loss)

Når man handler er det smart å benytte stop-loss funksjonen. Den lar deg sette et nedre nivå for hvilke tap du er villige til å risikere dersom handelen går mot deg.

Net off

Skjermer tradere fra å åpne to posisjoner som er motstridende. For eksempel at man legger inn en kjøpsordre, utvitende om at man fortsatt har en salgs-ordre liggende inne for samme instrument.

Plasser ordre

Knappen som gjennomfører handelen. Da er det ikke mulig å reversere kjøpet.

Info

Viser daglige renter, kostnadskalkulering og annen viktig informasjon.

Varsel

Lar deg sette opp egne varsler for prisendringer eller prosentandeler.

Spread

Spread er forskjellen mellom den beste prisen som tilbys for kjøp og salg av Ethereum i markedet. Et eksempel er hvis selgers beste pris er 10 000 kroner, mens kjøpers beste tilbud er 9 950 kroner. I så tilfelle vil spread utgjøre 50 kroner.

Hvordan sjekke posisjonen?

Du kan enkelt sjekke Ethereum-posisjonen din etter du har handlet. På venstre side (PC-versjonen) finner du posisjoner.

Her bruker vi også IG Markets som et eksempel. Du finner en oversikt ved navnet GL, forkortet for Gevinst vs. Tap. I tillegg viser den flere detaljer om kostnadene ved handelen.

Slik finner du en komplett oversikt over gebyrene.

Kjøper du aktiva med indirekte eksponering mot ethereum vil det følge med en del ekstra risiko. Prisene kan påvirkes av eksterne forhold, utenom kun ETH sin gjeldende prising. Derfor er det best å holde seg unna slike produkter, med mindre du har erfaring og dyptgående kunnskap.

Vanlige spørsmål og svar

Hvilken fremtid har Ethereum?

Ethereum er muligens den kryptoen som har mest potensiale til å lykkes over tid. Den er basisenheten for smartkontrakter og utsteder av ERC-20 protokollen som flere hundre andre kryptoer er basert på.

Kan man kjøpe ethereum hos Nordnet?

Du kan kjøpe Ethereum hos Nordnet via derivater. Rent teknisk er det snakk om futureskontrakter, og her ser du et eksempel. Ulempen er at kontrakten omsettes i SEK (svenske kroner) og at du ikke kan gire eller ta ut midler.

Hvor mye koster det å handle Ethereum?

Det vil koste deg gebyr for spread, valutaveksling, handel og uttak. Mange tradere ignorerer spread, som er forskjellen mellom beste tilbudspris og kjøpspris. Forvent å betale fra 0,2 til 0,7 prosent i handelsgebyr, pluss opptil 1 prosent ekstra for øvrige gebyrer.

Hvordan handle Ethereum med Vipps?

Kun én norsk børs tillater kunder å handle Ethereum med vipps, og det er Firi. Det legges til et gebyr på 3,9 prosent. Benytt koden som du finner i tabellen ovenfor for å motta gratis Ethereum når du åpner konto.

Back