»  Kryptovaluta  »  Bitcoin  »  Short

Short Bitcoin – En Detaljert Guide

Lars Gundersen
calendar 24,november 2022
Hvordan shorte bitcoin

Med en bitcoin short spekulerer du i at kursen vil gå ned. På den måten tjener du penger dersom prisen faller sammenlignet med kostpris (hva du opprinnelig betalte).

Eventuell profitt vil avhenge av hvorvidt du bruker leverage, samt posisjonens størrelse og hvor lenge du holder posisjonen åpen.

Her gjør vi en detaljert gjennomgang av hvordan short kontrakter fungerer og hvordan du selv kan åpne de.

1. Velg hvor du vil åpne en bitcoin short kontrakt

Svært få lisensierte meglere lar deg gå short bitcoin, noe som skyldes at markedet for slike aktivaer er strengt regulert. Totalt er det 3-4 lisensierte meglere i Europa som tilbyr kontrakter for å shorte bitcoin.

Blant disse er denne megleren billigst:

Billigst
Skilling
✔ BankID verifisering og norsk support
✔ Lavest gebyr: Spread fra 0,05%
✔ EU-lisens med forsikring opptil €1 million

Annonse: CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. 75% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å risikere tap av penger.

Du kan verifisere identiteten din med bankID. Megleren vil også stille deg en del lovpålagte spørsmål knyttet til risikoforståelse og erfaring. Se eksempel nedenfor.

Spørsmålene er lovpålagt. Hensikten er å bekrefte at kunden forstår risikoen som følger med CFD handel.

2. Velg betalingsmetode

Sett inn pengene du ønsker å bruke for å åpne bitcoin short posisjonen. Tilgjengelige betalingsmetoder er Visa, MasterCard, PayPal, bankoverføring, Maestro, Neteller og Skrill.

Velg ønsket betalingsmetode. Merk at norske kroner vil veksles om til enten EUR eller USD som er valutaen oppgjøret skjer i.

3. Gå til kontrakten BTCUSD

Før vi kan shorte bitcoin må vi finne riktig kontrakt. Her velger vi den ordinære BTCUSD kontrakten.

Med en CFD oppgitt i bitcoin kan vi åpne en short posisjon som er åpen døgnet rundt.

4. Short Bitcoin

Siste steg er å åpne en bitcoin short posisjon. Velg enten antall enheter (bitcoin) du ønsker å selge.

 • Velg alternativet “SALG”. Her selger vi bitcoin short.
 • Hvor mange bitcoin du vil gå short (enheter). I dette eksempelet velger vi 0,5 bitcoin.
 • Åpne posisjonen ved å klikke på salg-knappen.
shorte bitcoin via cfd
Legg merke til kommisjon og daglig rentekostnad: Hos Skilling betaler du en daglig rente for å holde posisjonen åpen. I dette eksempelet koster det 69,85 kr å åpne kontrakten, pluss en daglig rentekostnad på 64,73. Dette er prisen for å åpne en bitcoin short verdt 0,5 bitcoin. Denne typen handler passer derfor best for kortsiktige perioder, og ikke for de som skal holde kontrakten åpen i flere år.

PS: Meglere som lar deg gå short bitcoin vil tilby USD, EUR, GBP eller AUD som innskuddsmetode. Det betyr kun at de norske kronene du setter inn vil veksles om til en av disse valutaene.

Hva betyr det å shorte bitcoin?

I klassisk forstand betyr det å shorte bitcoin eller andre kryptovalutaer at man spekulerer i et fremtidig prisfall, med mål om å tjene penger på verdiendringen.

Du kan gå short med bitcoin på flere måter, noe som inkluderer:

 • CFD kontrakter
 • Futures kontrakter
 • Swap avtaler
 • Vanlig shorting
 • Marginhandel

En grov forenkling tilsier at din bitcoin short posisjon vil øke i verdi desto mer bitcoin faller. En BTC short posisjon kan derfor også brukes som en taktikk for hedging ved at du sikrer deg mot et fremtidig prisfall.

Vårt tips er at du alltid benytter tjenester som er regulert enten i Norge eller EU.

Eksempel

La oss ta et eksempel hvor vi shorter 0,1 bitcoin. På det tidspunktet hvor vi åpner posisjonen omsettes bitcoin for 400.000 kr, noe som betyr at vi betaler én tiendedel av markedskursen – altså 40.000 kr for å åpne selve posisjonen.

Dette skjer:

 • For at vi skal kunne utføre short-handelen er vi derfor nødt til å “låne” 0,1 BTC fra megleren vår.
 • En måned senere har BTC falt med 30 prosent i verdi og vi bestemmer oss for å stenge short posisjonen.
 • Det gir en endelig utbetaling på 0,133 BTC, hvorav 0,33 BTC er profitten.

En avtale mellom deg og megleren

Ved å shorte bitcoin inngår du en avtale med et meglerhus. Det vanligste scenarioet er man låner bitcoin, som derettes selges til markedspris. Etter at verdien faller vil man kjøpe tilbake instrumentet, hvorpå man leverer det tilbake til megleren.

Profitten på en short-posisjon i bitcoin vil derfor være differansen mellom kostpris og hva du betaler på leveringstidspunktet.

Gebyrer må også inkluderes

I realiteten vil det også tilkomme andre kostnader når man shorter bitcoin. Hvis vi bruker megleren vi nevnte ovenfor som et eksempel, vil vi måtte betale gebyrer hver dag for å holde posisjonen åpen.

Det skyldes at vi shorter bitcoin via en differansekontrakt (kjent som cfd). Her bytter ikke bitcoin i realiteten hender. Det er heller snakk om at megleren og kunden inngår en forutbestemt avtale med hverandre, der priser og vilkår er forutbestemt.

Så hvilke gebyrer betaler du i dette tilfellet for å gå short med bitcoin?

 1. Et åpningsgebyr på 0,75%. Dette gebyret er ment å dekke selskapets kostnader ved å åpne.
 2. Et daglig gebyr for vedlikeholde posisjonen. Hvor mye du betaler i gebyr vil avhenge av størrelsen på short-posisjonen din.

Du betaler for eksempel et gebyr for å åpne kontrakten, som utgjør 0,75% av beløpet du har shortet bitcoin for.

Størrelsen på gebyret vil variere, ettersom hvorvidt du går short med bitcoin eller andre kryptovalutaer.

Hva er risikoen med å åpne en short posisjon?

Å gå short bitcoin er langt mer risikabelt enn å gå long – Altså at du investerer med håp om at verdien vil stige over tid. Når du shorter vedder du på at prisen vil gå ned, noe som betyr at du kan maks tjene inn differansen mellom markedsprisen og kostpris.

I teorien kan bitcoin derimot stige i det uendelige, noe som vil påføre deg store tap. Av den grunn er cfd leverandører i Europa pålagt å legge inn såkalte stop-loss funksjoner for å hindre store tap.

Stop-loss vil settes til maks 50%, noe som betyr at posisjonen din tvangsinnløses dersom verdien av BTC short-kontrakten din faller under dette nivået.

Back