»  Guider  »  Short Bitcoin – Hvordan det gjøres

Short Bitcoin – Hvordan det gjøres

Kryptografen
calendar 23,august 2022
Hvordan shorte bitcoin

En bitcoin short, betyr at man spekulerer i at kursen vil gå ned. På den måten tjener man penger dersom prisen faller sammenlignet med kostpris (den opprinnelige kjøpsprisen).

Eventuell profitt vil avhenge av hvorvidt du bruker leverage, samt posisjonens størrelse og hvor lenge du holder posisjonen åpen.

I denne guiden benytter vi tjenesten til eToro som et eksempel. Enda det finnes andre børser som tilbyr det samme, har vi valgt eToro av følgende årsaker:

 • Eneste markedsplass registrert hos Finanstilsynet som tilbyr bitcoin shorting.
 • Flest innskuddsmetoder: Lar deg sette inn penger med PayPal, Visa, Mastercard, bank og en rekke andre metoder.
ENKLEST
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Short over 90 kryptoer.
✔ Enkleste måten å shorte btc

Kryptoinvesteringer er svært volatile og uregulert i enkelte EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Profitt kan være skattepliktig. CFD-er er komplekse instrumenter og medfører stor risiko for å tap. 78 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine ved å handle med høy risiko.

Short bitcoin – steg for steg

Her ser du hva som kreves for å shorte bitcoin steg for steg. På bunnen har vi lagt inn en video som viser hvordan du åpner selve short posisjonen.

 1. Åpne konto: Første steg er å åpne en konto. Verifiser deretter eposten din og logg deg inn på siden.
 2. Fullfør profilen din: Selskapet er lovpålagt å stille deg spørsmål knyttet til erfaringen din med finansielle produkter. Dette tar ca. 5-10 minutter.
 3. Sett inn penger: Neste steg er å sette inn penger som du skal bruke til å shorte bitcoin. Her har du flere valg. Det enkleste er å benytte seg av kort eller PayPal som betalingsmetode.
 4. Short bitcoin: Siste steg er å åpne en bitcoin short posisjon. Her ser du hvordan det gjøres. I dette eksempelet shorter vi bitcoin for 6.000 USD, tilsvarende omkring 50.000 NOK.

PS: Når du velger innskuddsmetode vil du se at de kun støtter innskudd i USD, EUR, GBP eller AUD. Det betyr kun at de norske kronene du setter inn vil veksles om til en av disse valutaene.

Hva betyr det å shorte bitcoin eller andre kryptovalutaer?

Uttrykket «short» er noe du sannsynligvis har hørt en rekke ganger tidligere. I klassisk forstand betyr det å shorte bitcoin eller andre kryptovalutaer at man spekulerer i et fremtidig prisfall, med mål om å tjene penger på verdiendringen.

Du kan gå short med bitcoin på flere måter, noe som inkluderer:

 • CFD kontrakter
 • Futures kontrakter
 • Swap avtaler
 • Vanlig shorting
 • Marginhandel

En grov forenkling tilsier at din bitcoin short posisjon vil øke i verdi desto mer bitcoin faller. En BTC short posisjon kan derfor også brukes som en taktikk for hedging ved at du sikrer deg mot et fremtidig prisfall.

Vårt tips er at du alltid benytter deg at tjenester som er registrert hos norske myndigheter (her sikter vi til Finanstilsynet). Det medfører lavere risiko, ettersom disse bedriftene overholder alle relevante regler.

Et eksempel

La oss ta et eksempel hvor vi shorter 0,1 bitcoin. På det tidspunktet hvor vi åpner posisjonen omsettes bitcoin for 400.000 kr, noe som betyr at vi betaler én tiendedel av markedskursen – altså 40.000 kr for å åpne selve posisjonen.

Dette skjer:

 • For at vi skal kunne utføre short-handelen er vi derfor nødt til å «låne» 0,1 BTC fra megleren vår.
 • En måned senere har BTC falt med 30 prosent i verdi og vi bestemmer oss for å stenge short posisjonen.
 • Det gir en endelig utbetaling på 0,133 BTC, hvorav 0,33 BTC er profitten.

En avtale mellom deg og megleren

Ved å shorte bitcoin inngår du en avtale med et meglerhus. Det vanligste scenarioet er man låner bitcoin, som derettes selges til markedspris. Etter at verdien faller vil man kjøpe tilbake instrumentet, hvorpå man leverer det tilbake til megleren.

Profitten på en short-posisjon i bitcoin vil derfor være differansen mellom kostpris og hva du betaler på leveringstidspunktet.

Gebyrer må også inkluderes

I realiteten vil det også tilkomme andre kostnader når man shorter bitcoin. Hvis vi bruker megleren vi nevnte ovenfor som et eksempel, vil vi måtte betale gebyrer hver dag for å holde posisjonen åpen.

Det skyldes at vi shorter bitcoin via en differansekontrakt (kjent som cfd). Her bytter ikke bitcoin i realiteten hender. Det er heller snakk om at megleren og kunden inngår en forutbestemt avtale med hverandre, der priser og vilkår er forutbestemt.

Så hvilke gebyrer betaler du i dette tilfellet for å gå short med bitcoin?

 1. Et åpningsgebyr på 0,75%. Dette gebyret er ment å dekke selskapets kostnader ved å åpne.
 2. Et daglig gebyr for vedlikeholde posisjonen. Hvor mye du betaler i gebyr vil avhenge av størrelsen på short-posisjonen din.

Du betaler for eksempel et gebyr for å åpne kontrakten, som utgjør 0,75% av beløpet du har shortet bitcoin for.

Størrelsen på gebyret vil variere, ettersom hvorvidt du går short med bitcoin eller andre kryptovalutaer.

Hva er risikoen med å åpne en short bitcoin posisjon?

Å gå short bitcoin er langt mer risikabelt enn å gå long – Altså at du investerer med håp om at verdien vil stige over tid. Når du shorter vedder du på at prisen vil gå ned, noe som betyr at du kan maks tjene inn differansen mellom markedsprisen og kostpris.

I teorien kan bitcoins derimot stige i det uendelige, noe som vil påføre deg store tap. Av den grunn er cfd leverandører i Europa pålagt å legge inn såkalte stop-loss funksjoner for å hindre store tap.

Stop-loss vil settes til maks 50%, noe som betyr at posisjonen din tvangsinnløses dersom verdien av BTC short-kontrakten din faller under dette punktet.

Back