Beste VPN for Kryptovaluta
Elektroniske siloer sperrer innhold på tvers av landegrenser og gjør det stadig vanskeligere å få tilgang til informasjon. Samtidig strammer myndighetene grepet og lagrer stadig mer av nordmenns private informasjon, enten det er snakk om telefonlogger eller internetthistorikk.
Ett av de viktigste verktøyene for å stanse utviklingen er programvaren som kalles VPN. Kort forklart kan det anonymisere brukerdata samtidig som det tilbyr et ekstra lag med sikkerhet. Vi sjekket hvilke virtuelle private nettverk som
Vi sjekket hvilke VPN som fungerer best for tjenester relatert til kryptovaluta. Her følger en kort oppsummering av resultatet. Fokuset var rettet mot personvern, serverutvalg og pris.
Introduksjon
NordVPN
NordVPN er sannsynligvis det største VPN selskapet, målt etter hvor mange kunder de har. De har også det høyeste antallet virtuelle servere, med over 5.500 stykk. Serverutvalget er viktig fordi det gir bedre dekning, i flere land. Med tjenesten fant vi servere tilgjengelig i nesten alle land, med unntak av klassikere som Nord-Korea, Eritrea, Syria, osv.
Hovedfordelen er utvalget av servere, som lar oss velge en spesifikk geografisk plassering avhengig av hvilke kryptovaluta-tjenester som skal benyttes. Som et eksempel er det store begrensninger mellom hvilke kryptovaluta som tilbys hos Binance USA, sammenlignet med internasjonalt. Med tjenesten er det enkelt å bytte plassering og dermed låse opp andre kryptovalutamarkeder.
For et månedsabonnement krever de rundt 120 kroner, men prisen faller raskt hvis vi øker tidsperioden. Det billigste abonnementet er per dags dato 24 måneders løsningen som koster rundt 45 kroner i måneden. Det virker som en relativt god pris, sett opp mot andre VPN-er. Merk at prisen varierer over tid, også avhengig av kronekursen.
Utover dette har de en fin brukerflate som er enkel å bruke.
Mullvad
Mullvad er et svensk VPN selskap. De er kjent for å følge en enkel forretningsplan. De krever 5 euro per måned, uansett lengden på abonnementet. Etter vår mening har de også den beste brukerflaten.
Appen fungerte særdeles bra både med Samsung (android) og iPhone. Den har ikke like mange ekstrafunksjoner som NordVPN, men den er til gjengjeld enklere å bruke. Ikke minst virker det som at selskapet har en bedre forståelse av norske behov, muligens fordi det driftes fra broderlandet.
Hovefordelen med Mullvad er at de fleste serverne deres er åpne til enhver tid. Kryptovaluta selskaper vil typisk hyre inn tredjepartselskaper for å avdekke hvilke servere og ip adresser som tilhører virtuelle private nettverk. Som et resultat vil de selskapene med flest kunder også ha størst gjennomstrømming av blokkerte servere.
Muligens fordi Mullvad er et relativt lite selskap i internasjonal skala, opplevde vi sjeldent å bli sperret ute fra en kryptovaluta-børser eller lignende når vi brukte tjenesten.
Hva er et VPN?
En rask introduksjon: Hver gang vi kobler oss til nettet sender enheten vår informasjon til mottakeren. Det inkluderer blant annet IP adressen til datamaskinen eller mobilen vi surfer fra. Basert på IP adressen er det mulig å spore hvor man oppholder seg.
Det finnes spesialisert programvare som gjør det mulig å skjule/maskere all denne informasjonen. Disse kalles for virtuelle private nettverk, forkortet til VPN. Appen router all data via ett eller flere serverlag, som igjen fjerner informasjonen om avsenderen. Her ligger også nøkkelen til verdien, da VPN programvaren lar brukeren selv velge hvilket land de skal besøke nettet fra.
VPN leveres i mange utgaver og et raskt søk viste minst 25 selskaper som alle konkurrerer mot hverandre. Derimot var det et stort gap på tilbudssiden, inkludert serverdekning og ekstrafunksjoner.
Når vi sjekket forskjellige tilbud la vi merke til et par ting.
- Det er stor variasjon i hvordan ulike VPN program presterer med nedlastingshastighet.
- Mange VPN har et begrenset utvalg av servere. Det siste er i utgangspunktet viktigst, fordi vi må kunne velge et område som kryptotjenesten tillater.
De beste VPN løsningene burde som et minimum ha geografisk dekning over alle kontinenter og tilby uavbrutt tilkobling. I tillegg er det viktig at de har en kill switch installert, som skrur av nettet hvis tilkoblingen avbrytes.
Hvorfor er kill switch viktig?
Kill switch kan grovt oversettes til oversatt til “dødsbryter” på norsk. Det innebærer at tilkoblingen til nettet kuttes umiddelbart hvis det er et problem med VPN tilkoblingen. Funksjonen er ekstremt viktig fordi den hindrer at IP adressen lekker ut.
En geoblokkert kryptobørs vil umiddelbart kunne se at vi nå befinner oss i et annet, og potensielt sperret land. De fleste har systemer som flagger forbudte IP adresser automatisk, før kontoen enten sperres eller legges til såkalt review.
For å spare oss denne typen problemer er det viktig at kill-switch alltid er aktivert når vi besøker kryptotjenesten.
Mer om VPN og kryptovaluta
Dagens marked for kryptovaluta er fragmentert, takket være digitale siloer opprettet omkring ulike land, IP adresser og brukergrupper. Et ideelt verktøy for å omgå slike begrensninger vil være en VPN-app.
Eksempler på nytteverdien inkluderer geoblokkerte kryptobørser og øvrige tjenester hvor brukere sperres ute fordi de har feil internett protokoll (IP) adresse. Problemet har fortsatt å øke i omfang, i takt med at stadig flere land griper inn i hvordan kryptobransjen opererer.
Med et VPN kan man derfor i teorien bruke kryptovaluta tjenester som er geografisk sperret utenfor visse områder. Et godt eksempel er nordmenn bosatt i USA, som igjen er sperret av tilnærmet alle kryptovalutatjenester.
De som bruker programvaren kan utgi seg for å være i Norge, og dermed låse opp nettsiden. Typiske eksempler på tjenester som har blokkert tilgangen er Bitmex, Binance og Bitfinex.
Et annet eksempel er de som driver arbitrasje for å utnytte prisforskjeller mellom ulike børser. Da må man ha tilgang i realtid for å kunne selge eller kjøpe ulike digitale valuta til ønsket pris. Da er det også viktig at VPN-programmet kan koble seg til raskt, uten nevneverdige problemer.
Fordeler med et virtuelt privat nettverk
Før vi dykker inn i hvordan du finner den beste VPN-tjenesten, la oss først se på hvorfor bruk av en VPN er viktig, selv i et relativt trygt land som Norge:
- Økt sikkerhet ved bruk av offentlige nett: Hvis du kobler deg til offentlige nett via Wi-Fi vil det gjøre deg mer sårbar for datainnbrudd. Her snakker vi om steder som kaféer, flyplasser, restauranter og hoteller. En kjent taktikk er at svindlere oppretter falske nettverk med lignende navn, som de igjen bruker for å bryte seg inn elektronisk. Med et VPN faller risikoen betraktelig.
- Personvern: En global trend har vært økt overvåkning og masseinnsamling av digitale data. Norge er ikke et unntak, da flere nettsider er blitt sperret de siste årene, kombinert med nye lover som lagrer datatrafikk i lang tid. VPN-et gjør det vanskelig, om ikke umulig å koble deg direkte til nettrafikken din, til fordel for personvernet ditt.
- Omgå sensur: Norge er relativt avslappet når det kommer til sensur på nett, enda landet også blokkerer flere nettsider. Derimot er ikke myndighetene like velvillige andre steder i verden. Skal du på tur til utlandet kan et VPN låse opp tilnærmet alt innhold, uavhengig av hvor du befinner deg. Det er et smart verktøy for å omgå sensur.
- Åpne innholdstjenester: Tilnærmet alle strømmetjenester har sperrer som baserer seg på geografi. Ulike tv-show og filmer kan bare vises i bestemte områder, og man mister gjerne tilgang så fort man reiser utenfor en viss grense. Med et virtuelt privat nettverk kan du låse opp slike tjenester med enkelthet.
Hvordan velge beste alternativ?
Her har vi oppsummert de viktigste punktene som er verdt å fokusere på når du skal velge ut det beste VPN-programmet for dine behov. Hvert punkt kan ha forskjellig betydning og viktighet, avhengig av hva VPN-et skal brukes til.
- Abonnement og pris: Et VPN av god kvalitet burde ikke koste mer enn maks 30 til 35 kroner i måneden. Det finnes så mange gode alternativer i dag, at det ikke er verdt å betale en høyere pris. Konkurransen mellom selskapene gjør at prisene fortsetter å falle hvert år.
- Antallet som kan surfe samtidig: Nesten alle virtuelle private nettverk tillater at mer enn 1 person bruker kontoen samtidig. Gjennomsnittet virker til å ligge et sted mellom 5-6 brukere, enda det faktisk finnes noen som ikke har en grense (Surfshark).
- Personvernpolicy: Dette er kanskje det viktigste punktet for flest brukere. Vårt råd er at du velger et VPN som ikke lagrer informasjon overhodet, eller som sletter det med korte mellomrom.
- Sikkerheten: Her lønner det seg å velge et VPN som har en krypteringsstyrke på minimum AES-256. Det er standarden i bransjen, enda det finnes noen som har flere.
- Må være brukervennlig: Noen VPN er bygget opp på en lite intuitiv måte, med en brukerflate som er vanskelig å forstå. Velg et VPN som har en god brukeropplevelse med fokus på enkle løsninger og fargevalg.
- Serverlokasjoner: Antall servere og deres geografiske spredning er viktig. Jo flere servere tjenesten har, desto bedre er mulighetene for god ytelse og tilgang til globalt innhold.
- Hastigheten: Hovedregelen er at forbindelsen din ikke burde reduseres med over 30%. Med et VPN videresendes all datatrafikken gjennom et nytt serverlag, som gjør at hastigheten reduseres. Med moderne servere burde ikke tapet i hastighet ha en nevneverdig effekt på tilkoblingen din.
- Garantiperiode: Når vi sjekket pengene-tilbake garantien som gis av ulike selskap virket det som at 30 dager var standard. Vi fant likevel noen som hadde opptil 50 dagers garanti. Er man kreativ blir det mulig å få et gratis VPN i hele perioden hvis man kansellerer før tiden går ut.
Oppsummering av innhold
Her diskuteres viktigheten av å bruke VPN, som et resultat av økning i sensur og kontroll på internett, inkludert myndighetsovervåkning. Vi fremhever de to beste VPN alternativene og hvilke funksjoner vi mener gjør de til optimale valg for brukere i Norge. En kort beskrivelse forteller mer om prisen og funksjonene som følger med hvert alternativ.
Vi belyser også hvorfor en “kill switch” er avgjørende å bruke med virtuelle private nettverk for å hindre IP-lekkasjer. Videre utforsker den hvordan VPN-er kan brukes til å få tilgang til geo-begrenset innhold, forbedre sikkerheten på offentlige Wi-Fi-nettverk, beskytte personvernet og å omgå sensur.
Den gir retningslinjer for å velge den beste VPN basert på faktorer som abonnementspris, samtidige tilkoblinger, personvernpolicy, sikkerhet, brukervennlighet, serverplasseringer og hastighet. Samlet sett legger teksten vekt på betydningen av virtuelle private nettverk i dagens digitale landskap og gir innsikt i valg av riktig VPN-tjeneste for individuelle behov.