Hvordan Kjøpe en NFT?

Hvor og hvordan investerer man i en NFT? Vi undersøkte hva som kreves.

Lars Gundersen
Oppdatert 01,mai 2024

NFT-markedet fikk mye oppmerksomhet i 2021, med historier om kunstnere som solgte digital kunst for millioner av kroner, i noen tilfeller fra gutterommet hjemme.

Enda NFT-markedet har roet seg ned betraktelig siden den gang, er det fortsatt mange som diversifiserer investeringene sine ved å kjøpe non-fungible tokens. Vi har fra tidligere skrevet en detaljert guide om NFT-er, som du finner her.

Vi tok en titt på hva som kreves for å kjøpe en NFT i Norge. Det inkluderer hvor og hvordan NFT-er omsettes, derav:

  • Oppsett av konto og programvare
  • Hvordan vi betaler for NFT-er
  • Valg av markedsplasser

Slik gjør du det på egenhånd – steg for steg.

1. Skaff ETH

Det første steget for å kjøpe NFT-er å opprette en digital lommebok hos en børs. Hensikten er å kunne veksle norske kroner til Ethereum, som igjen brukes til å betale for en non-fungible token.

Det enkleste alternativet er etter vår mening å gå via den norske børsen Firi.no. De gir deg i tillegg 55 kr i velkomstbonus hvis du bruker koden bonus55. Pengene kan du bruke til å kjøpe dine første ETH.

Når du åpner kontoen vil du også automatisk få en ERC-20 adresse. Det er blokkjeden som brukes på Ethereum-nettverket. Med andre ord er din ETH-adresse kompatibel med ERC-20 overføringer.

Du vil ikke trenge å vite denne adressen for å kjøpe NFT. Det er kun ment som et tips til senere, hvis du vil vite din egen ERC-20 adresse.

Sjekk erc-20 adresse
Din ERC-20 adresse hos Firi. Det betyr at du er koblet opp mot nettverket. Klikk for å forstørre bildet.

2. Sett inn NOK

Etter du har satt inn norske kroner (NOK) på konto, vil neste steg være å handle ethereum. Velg mellom å betale via VIPPS, kort eller bank.

Klikk deg inn på overfør, gå videre til sett inn penger og velg deretter ønsket betalingsmetode.

betalingsmetoder
Vær oppmerksom på at det legges til et gebyr på 3,9 prosent for VIPPS og kortbetalinger. Klikk for å forstørre bildet.

3. Last ned Metamask

For å kommunisere med en NFT-markedsplass må vi ha en spesiell programvare som støtter ERC-20. Den mest bruke av disse er MetaMask. Grunnen til at vi bruker børsen først er at MetaMask ikke lar norske kunder handle direkte med NOK (hvertfall enn så lenge).

Metamask støtter kun disse nettleserne for PC og mobil – Chrome (Android), Brave, Firefox, Opera. De har altså ingen støtte for Safari.

Last ned programvaren for Metamask og installer den på enheten din. Klikk på Create a Wallet.

Slik ser det ut når du har lansert applikasjonen. Merk at det allerede ligger litt ETH i lommebokens balanse i dette eksempelet.

metamask konto
For å kjøpe NFT-er må vi koble metamask opp mot en NFT-markedsplass.

4. Send ETH til Metamask

Overfør ETH fra børsen til din egen Metamask konto.

Kopier adressen din og gå tilbake til børsen.

metamask sjekk ERC-20 adresse

4. Send ETH til Metamask

Neste steg er å sende ETH fra børsen til Metamask kontoen din. Gå inn på kontoen din og klikk på overfør og gå deretter send krypto. Velg ETH som valuta og skriv inn beløpet du ønsker å sende.

Obs! Hos børsen koster det for øyeblikket 0,08 ETH per transaksjon. Det tilsvarer rundt 150 kroner med dagens vekslingskurs. Det lønner seg derfor å overføre et større beløp av gangen.

5. Velg hvor du vil kjøpe NFT

Her ser du 3 alternativer for hvor du kan kjøpe NFT-er.

  • OpenSea. Den største NFT markedsplassen er Opensea.io, målt i kundeantall og transaksjoner. Inneholder mange forskjellige NFT-er, inkludert innenfor videospill, digitale bilder, GIFs og musikk.
  • Nifty Gateway
    . Spesialisert innen kjøp og salg av unike NFT-er, med et begrenset antall. Eies av Winkelvoss-tvillingene, som igjen driver kryptobørsen Gemini. Nifty Gateway er kjent for å slippe eksklusive NFT-er, ofte i samarbeid med verdenskjente artister, merkevarer og bedrifter.
  • SuperRare. Kjøp og salg av NFT-er innen digital kunst. Tilbyr verker fra kjente artister og kunstnere, med et fokus på kvalitetssikring. Passer best for de med en over-gjennomsnittet tykk lommebok, som foretrekker digital kunst fremfor annet.

6. Koble til markedsplassen

Her bruker vi opensea.io som et eksempel. Vi kobler Metamask til lommeboken, slik at vi kan kjøpe NFT-er.

Merk: Her kobles Metamask lommeboken til Opensea.io. Det skjer også annet utenfor bildet. Du må akseptere brukervilkårene til MetaMask, samt gi de tilgang til å lese data.

koble metamask til opensea for å kjøpe nft

7. Kjøp NFT

Nå er du klar til å kjøpe NFT for å første gang. Når handelen er gjennomført lagres det som en digital kode i MetaMask lommeboken din.

Dette punktet er viktig: Du får ikke et fysisk bilde, men du kan derimot bevise at du eier den opprinnelige kildekoden til verket.

Bruk platformen til å bla gjennom ulike non-fungible tokens og velg den eller de du ønsker å kjøpe. Ofte selges flere NFT-er under én og samme pakke. Da kan du legge inn et tilbud under knappen som heter Make a collection offer.

I andre tilfeller vil det være mulig å kjøpe NFT-en direkte, uten å gi noen bud. Dette varierer, avhengig av vilkårene som er satt av selgeren.

Her ser du et eksempel der verket heter Emberling Rogue III. Legg merke til at du kan både kjøpe NFT-en direkte, eller velge å legge inn et bud for enkeltbildet.

kjøpe NFT OpenSea
Kan kjøpes direkte for $16,31 eller så kan du legge inn bud for selger. Klikk for å forstørre bildet på PC.

Hvorfor investere i NFT-er?

Å kjøpe en NFT kan anses som en investering i kunst. Etterspørselen avhenger helt av hvorvidt noen andre er villige til å betale for eiendelen en gang i fremtiden. NFT-er har ingen iboene verdi, og det handler utelukkende om en subjektiv vurdering.

Den vanligste årsaken til at mange velger å kjøpe en NFT er at de ønsker å benytte den, for eksempel som en avatar i videospill, eller som et kunstverk hjemme.

Det finnes flere gode grunner til å kjøpe NFT-er, men det er viktig å huske at de ikke har noen spesifikk verdi. Verdiutviklingen er umulig å fastslå og avhenger helt av hva markedet er villig til å betale.

Oppsummering

Kjøp og salg av NFT kan virke litt vel komplisert for nybegynnere. I realiteten er prosessen enkel, så fort man er vant til å bruke programvaren. Det viktigste å huske på er at alle ERC-20 adresser må dobbeltsjekkes, slik at overføringer ikke kommer på avveie.

Det vil ta deg rundt 20 minutter å sette opp den første transaksjonen. Det inkluderer oppsett av børskonto, handel, metamask og oppkobling til en NFT-markedsplass.

Husk å lagre kodene dine på et trygt sted, og glem heller ikke å aktivere 2-faktor-autentisering for børsen.

Back