Sende Penger til USA

Betalinger til USA koster ofte langt mer enn de burde. Gebyrer for veksling og såkalte wire-fees har skylden.

Kryptografen
Oppdatert 03,mai 2023

Ved å bruke en vekslingstjeneste kan man spare over 50 prosent i gebyr samtidig som pengene kommer raskere frem til mottakeren i USA. Her ser vi nærmere på hvordan tjenestene fungerer og på hvilken måte det skiller seg fra en standard bankoverføring.

Billigste måten å overføre

Når vi testet ulike tjenester var WISE det desidert billigste alternativet. Vi sjekket hvilken kurs de ga oss når vi sender 10 000 kroner til USA og de var desidert billigst med et totalgebyr på 55,16 kroner (0,5516 prosent).

Den billigste banken i Norge krever 60 kroner kun i avsendergebyr for å sende penger til USA. Det er altså før de trekker fra valutagebyret på 2-3 prosent.

Her ser du hva det kostet å sende penger til USA med vekslingstjenesten.

10 000 kroner til dollar (USD)
Vi liker at tjenesten viser oss kostnadene på forhånd.

Veksle dollar til kroner med best kurs

Som vi har nevnt tidligere i guiden vår om å betale til utlandet, så gir bankene en elendig vekslingskurs på internasjonal valuta, inkludert NOK til USD (amerikanske dollar).

Bankene stikker av med 2-3 prosent av realverdien gjennom at du får færre dollar utbetalt enn hva markedskursen tilsier. Gebyret oppgis ikke av bankene og for folk flest kan det være vanskelig å oppdage.

I tillegg tar både avsender og mottaker seg betalt i form av faste gebyrer. Som sBanken selv skriver om å betale til USA:

“Vær oppmerksom på at ved betalinger til USA blir det ofte benyttet mellombank som tar et gebyr i tillegg til mottakerbanken. Beløpet trekkes direkte fra overført beløp. Dette må du ta hensyn til når du legger inn beløp du vil overføre. For at du skal vite hvor mye ekstra du skal legge inn, kan du se mer informasjon under Hjelp til utenlandsbetaling . Vi har dessverre ingen oversikt over hvilke gebyrer mottakerbank tar.”

Legg merke til delen som sier at banken ikke har noen oversikt over hva mottakerbanken i USA vil krever når du sender penger til USA. Som et eksempel vet vi at Wells Fargo krever 36 dollar, uansett størrelse på beløpet. Det tilsvarer nesten 400 kroner.

Derfor er det lett å forstå hvorfor det koster så mye penger å sende penger til USA, ettersom ikke bankene engang vet hva totalkostnaden blir på forhånd.

Fakta om å overføre penger til USA

Dette bør du fokusere på når du skal overføre penger fra Norge til USA.

  • ValutakurserKursen til USD og NOK svinger mye. Den kan fort stige og synke med opptil 2-3% på ett døgn. De fleste tjenester lar deg låse inn valutakursen for en viss periode, noe som gir forutsigbarhet.
  • Vekslingsgebyr. Sjekk hva markedskursen mellom NOK-USD ligger på før du sender penger til USA.
  • Beløpsgrenser. De færreste betalingsformidlere setter noen fast grense for hvilke beløp du kan sende til USA. Dette gjelder heller for andre land, med svakere kontrollregimer.
  • Leveringstid. Noen betalingsformidlere er raskere enn andre. Med en vekslingstjeneste kan pengene stå på konto samme dag, i visse tilfeller. Det går raskest hvis mottaker også har konto hos den samme tjenesten. Med standard bank kan du forvente at det tar 5-6 dager.
  • Pass deg for mottakergebyr. Banker og vekslingstjenester har ingen kontroll på hva en bank i USA krever for å behandle inngående overføringer. Sjekk dette på forhånd, slik at du unngår overraskelser.

Skjulte gebyrer

Amerikanske banker er kjent for å kreve høye påslag, både i valutakurs og det mottaker betaler i gebyrer til sin bank. Standardsatsen er ca. 20-40 USD per overføring, som påfører mottaker unødvendige merkostnader.

En løsning er at mottakeren åpner egen valutakonto hos vekslingstjenesten. Da er mottakergebyret mye lavere, samtidig som de kan overføre pengene innad i USA gratis via det som kalles for ACH (Automatic Clearing House).

Wise lar amerikanere åpne konto på samme måte som i banken, hvor de får eget kontonummer med innskuddsdetaljer og kort. Ikke minst, da går også overføringen momentant.

Back