Sende Penger til Ukraina

Vi så nærmere på hvilke alternativer som lønner seg for å sende penger fra Norge til Ukraina.

Kryptografen
Oppdatert 04,mai 2023
ukraina

Det var store sprik i hva de ulike tjenestene krever betalt per overføring når vi vekslet norske kroner til ukrainske hryvni.

Vår undersøkelse viste at det var mulig å spare over 60 prosent i gebyrkostnader, sammenlignet med vanlig bankoverføring.

Kort oppsummert: Den billigste metoden var å bruke tjenesten til Wise. Her kom pengene frem innen 1 døgn, samtidig som de krever under én tredjedel av det norske banker tar i gebyr.

Hva du må vite

Ukraina er ikke medlem i EU, og landet støtter heller ikke det som kalles for SEPA (Single European Payment Area). SEPA er et internt overføringsystem i EU, som er ment å forenkle overføringer mellom medlemsland.

Som et resultat må vi sende penger til Ukraina via vanlig bankoverføring, noe som betyr at vi bruker SWIFT. Det er et dyrt, utdatert og tregt system for internasjonale overføringer. SWIFT kan fort koste oss opptil 4 prosent av summen vi sender, gitt at valutakursen vi mottar ofte er dårlig.

Det vil si: Når banken veksler om NOK (norske kroner) til UAH (ukrainske hryvna) vil de gi oss færre UAH enn det markedskursen tilsier. Det kan kalles for et skjult gebyr, som er vanskelig å oppdage.

Det siste du bør vite er at mange ukrainere velger å bruke USD (amerikanske dollar). Det er relativt vanlig at både ukrainske privatpersoner og bedrifter har dollarbaserte konti.

Billigste måte å sende penger til Ukraina

Vi sammenlignet hva det koster å sende penger til Ukraina gjennom 4 forskjellige tjenester.

Beløpet ble satt til 8 000 kroner, da det er en grense på maks 33 000 UAH per overføring. Merk at verdien på ukrainske hryvna endrer seg raskt.

TjenesteGebyrLeveringstid
WISE1,08%1 dag
Western Union1,88%3 dager
Bank (sBanken)*2,94%7 dager
PayPal3,95%2 dager
*Inkluderer et valutavekslingstap på 35,54 kr, pluss 60 kroner i avsendergebyr, samt ekstragebyr i mottakerbank.

Å sammenligne kostnader for å sende penger fra Norge til Ukraina var utfordrende. Mange tjenester oppgir ikke gebyret, men viser deg heller kun hva mottaker får på konto, oppgitt i UAH. De sier ikke noe om hvilken kurs de gir, som betyr at vi måtte regne det ut på egenhånd.

Som du ser fra oversikten er det billigst å sende penger til Ukraina via Wise. Western Union har også akseptable gebyrer, enda vi er usikre på om det inkluderer gebyret som betales hos mottaker.

Reguleringer fra Ukrainas nasjonalbank

Siden krigen i Ukraina brøt ut har landets nasjonalbank innført nye begrensninger for valutaveksling og pengeoverføring. Målet er å beskytte den nasjonale valutaen, hryvna.

 • Det er ikke mulig å trekke ut kontantbeløp som overstiger 100 000 UAH, med unntak av lønn og trygdeutbetalinger. Beløpet tilsvarer rundt 28 000 kr.
 • Uttak i utenlandsk valuta er ikke lenger lovlig.
 • Forex-markedet er suspendert inntil videre, noe som betyr at det ikke er mulig å spekulere i hryvna. Sentralbanken setter offisiell vekslingskurs.
 • Begrensninger på utførsel av hryvna. Disse begrensningene er gjenstand for hyppige endringer.

Hvordan sende penger til Ukraina fra Norge

Ta disse stegene for å sende penger til Ukraina på enklest mulig måte.

 1. Sammenlign tjenester.
  Undersøk priser og velg tjenesten du ønsker å bruke for å sende penger til Ukraina. Merk at noen tjenester tillater mottaker å plukke opp kontanter, mens andre kun støtter innskudd til bankkonto.
 2. Åpne konto og verifiser deg.
  Oppgi adresse, navn, kopier av identifikasjonsdokumenter og betalingsdetaljer.
 3. Legg inn mottaker.
  Oppgi mottakers adresse, navn, kontonummer og kontaktdetaljer. For å sende penger til ukrainsk bankkonto må du ha mottakers SWIFT/IBAN.
 4. Velg betalingsmetode.
  Du kan sende penger til Ukraina med enten kort eller bank.
 5. Velg beløp.
  Skriv inn hvor mye penger du ønsker å sende, og sjekk deretter at informasjonen er korrekt.
 6. Betal til Ukraina.
  Gjennomfør betalingen. Hos noen tjenester får du et sporingsnummer som lar deg følge transaksjonen.

Få pengene raskere

Betalinger gjort via vanlig bank (SWIFT) kan ta opptil 7 dager å nå frem til Ukraina. En raskere metode er å be mottaker åpne konto hos den samme tjenesten du bruker.

Eksempel: Hvis mottaker også har konto hos WISE vil overføringen skje momentant. Her kan mottaker også få sitt eget bankkort, som gjør pengene disponible umiddelbart.

Overføringsmetoder

Lær mer om forskjellene mellom tjenestene som lar deg sende penger til Ukraina.

 • Vanlige banker.
  Benytter SWIFT for å sende penger til Ukraina fra Norge. Leveringstid er opptil 7 dager og du betaler opptil 4% i gebyr, avhengig av hvilken bank du bruker.
 • Vekslingstjenester.
  Selskaper spesialisert på utenlandsbetalinger, inkludert til Ukraina. Reduserer kostnadene ved å veksle valuta direkte mellom kundene sine. To eksempler er Paysend og Wise.
 • Finansapper.
  Differansen mellom disse og vekslingstjenester kan virke diffus. Her snakker vi om tjenester som PayPal, der brukere kan sende penger til Ukraina ved hjelp av en epost-adresse.
 • Valutalevering.
  Tjenester som tradisjonelt har latt deg overføre penger til Ukraina via egne lokalkontor der mottaker kan plukke opp valuta. Inkluderer selskaper som MoneyGram og Western Union.

Gebyrer

Når du sender penger til Ukraina fra Norge må du betale ett eller flere gebyrer. Her ser du hvilke det er snakk om:

 • Bankgebyr. Banken vil kreve et standardgebyr for å sende penger til Ukraina. Størrelsen på gebyret varierer mellom alt fra 60 til 250 kroner per overføring. Det laveste gebyret vi har sett til nå var hos sBanken. Merk at gebyret ikke inkluderer hva mottakerbanken krever.
 • Valutaveksling. Du får en dårligere kurs enn den som gjelder i markedet når du veksler norske kroner til ukrainske hryvna. Her kan du selv sjekke den gjeldende kursen for NOK-UAH.
 • Gebyr for å motta betaling. Med standard bankoverføring til Ukraina er det vanlig at den ukrainske mottakerbanken trekker fra et eget gebyr.

Vanlige spørsmål og svar

Hva er IBAN i Ukraina?

Ukraina sin IBAN består av 29 tall og bokstaver:
– Landskode 2 -siffer (UA)
– Sorteringskode 2-siffer
– Bankkode 6-siffer
– Kontonummer 19 siffer
Totalt vil IBAN i Ukraina ha 29 tall. Bruk denne tjenesten fra landets nasjonalbank for å kalkulere riktig IBAN.

Hvor mye penger er det lov å sende til Ukraina?

Det finnes ingen nasjonale begrensninger, men flere tjenester har innført en egen maksgrense på rundt 8 000 kroner per transaksjon.

Er det trygt å sende penger til Ukraina?

Ja, i utgangspunkter er det trygt å sende penger til Ukraina. Unngå å sende penger til Donetsk, krimhalvøya eller andre midlertidig okkuperte områder.

Back