Hardware Wallet: Beste valg

Vi sammenlignet de beste hardware wallet løsningene for oppbevaring av kryptovaluta.

Richard Paulsen
Oppdatert 01,mai 2024
ads-image
Slik får du Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
Ved å kombinere velkomstbonusene hos norske kryptotjenester kan du motta 250 kroner i gratis BTC, uten krav om kjøp/innskudd. Slik gjør du det. (18 års aldersgrense. Må kunne verifisere seg via BankID).
Les artikkelen
Annonselenke

For å oppbevare kryptovaluta på en trygg måte trengs en lommebok. Her har du 2 valg: En warm wallet koblet til nettet, eller en offline cold wallet.

Sistnevnte er bedre kjent som en hardware wallet, en fysisk minnebrikke designet for å oppbevare kryptoverdier mens den er frakoblet internett. Den er også det tryggeste alternativet for deg som ønsker et ekstra lag med sikkerhet mot hackere og tyveri.

Hardware wallet leveres i mange former og fasonger, med ulik kvalitet og sikkerhet. Du kan koble deg til en hardware wallet enten via USB porten eller bluetooth. Deretter sjekker du balansen på mobilen eller PC ved hjelp av spesialtilpasset programvare.

Beste wallet løsninger

ANBEFALT
• Høy sikkerhet og velutviklet programvare
• Privat nøkkel forlater aldri enheten
• Gunstig pris (fra 900 kr)
• Ledger Nano X støtter Bluetooth
• Avansert lagringsmekanisme
• Pris: Fra 750 kr – 2500 kr
• Best skjerm: 240x240px med farge

Hardware wallet er derimot ikke alltid det beste valget. De har visse ulemper som burde nevnes. Blant disse finner vi en relativt høy prislapp: du kan forvente å betale alt fra 900 kr til 2.000 kr for de beste hardware wallet enhetene.

I tillegg kan de gå tapt og bli skadet, for eksempel som følge av fukt eller brann. De er også litt vanskeligere å bruke, sammenlignet med en standard mobil-lommebok. Vi har også skreven en guide spesifikt rettet mot ulike typer konto for bitcoin og wallet løsninger.

En hardware wallet anbefales for deg som planlegger å lagre kryptovaluta over lang tid. For mindre beløp vil en mobil-wallet være et bedre alternativ, såfremt du aktiverer 2-faktor autentisering. Disse er enklere å bruke, har god sikkerhet og leveres med annen viktig funksjonalitet innebygget.

Velg riktig wallet

Hardware wallet leveres i flere utgaver og det kan være vesentlige forskjeller mellom hver av de. Her ser du de viktigste.

 • Pris. Vil være avgjørende for mange. En hardware wallet koster gjerne et sted mellom 1.000 og 2.000 kr, enda det finnes billigere alternativer. Høy pris betyr heller ikke nødvendigvis at kvaliteten eller sikkerheten er bedre.
 • Programvaren. Som et eksempel kan du ikke bruke en hardware wallet fra Ledger Nano S Plus på iOS (iphone). Du får kun koblet deg til med android ved hjelp av en kabel. Sjekk dette nøye på forhånd.
 • Kvaliteten. De beste hardware wallet løsningene vil være bygget med materialer av høy kvalitet, som ikke enkelt kan skades, for eksempel hvis du mister ryggsekken din i bakken.

Hva er en hardware wallet?

 • En harddisk i miniatyr-format som lagrer private nøkler
 • For å få tilgang til midlene må du laste ned spesialprogramvare utviklet av produsenten
 • Regnes som den sikreste måten å oppbevare krypto
 • Veier oftest et sted mellom 20 til 30 gram
 • Krever mer arbeid enn vanlige lommebøker. Du må skrive inn en PIN kode for å aktivere enheten samtidig som du bruker kabel for overføring.

Hardware wallet er type harddisk som lar deg oppbevare kryptovaluta. Nærmeste bestemt så lagrer den de private nøklene for beholdningen din. For å forstå hva en hardware wallet er, må vi først gå gjennom konseptet med private og offentlige nøkler.

Offentlig vs private nøkler

Kryptobeholdninger består av to ulike deler: En offentlig nøkkel og en privat nøkkel.

Den offentlige nøkkelen er knyttet til blokkjeden, noe som betyr at andre kan se hvilke transaksjoner som foretas. Du kan ha én eller flere offentlige adresse som ligger ute i det åpne. Andre kan derimot ikke få tilgang til beholdningen din kun ved hjelp av den offentlige adressen. De trenger også den private nøkkelen din for å bryte seg inn.

Kryptovaluta er som navnet tilsier basert på kryptografi. Den private nøkkelen din er i realiteten en kryptografisk nøkkel som lar deg låse opp lommeboken din ved hjelp av en matematisk formel. Som regel er krypteringen basert på AES, kjent som en av de sikreste metodene for kryptering av informasjon.

PIN koder og overføring av data

Din hardware wallet har som jobb å lagre én eller flere private nøkler. Disse bruker du altså for å kommunisere med beholdningen din på blokkjeden. For å låse opp lommeboken må du først skrive inn en PIN kode på skjermen, eller ved hjelp av ulike knapper. En relativt vanlig praksis er at en hardware wallet vil slette innholdet dersom du taster inn feil PIN kode for mange ganger. Har du glemt PIN koden vil det kun være mulig å bruke seed-passordet for å låse den opp.

Med en hardware wallet vil den private nøkkelen din forbli på enheten du bruker. Med andre ord så er den ikke lagret noe annet sted, for eksempel hos kryptobørsen du benytter deg av. Den forblir altså under din kontroll til enhver tid. Ingen kan tømme lommeboken din med mindre de også kjenner til dine private krypteringsnøkler.

Styrker og svakheter

Hardware wallets har sine egne styrker og svakheter. Her går vi gjennom de viktigste:

Fordeler

Den mest åpenbare fordelen er at en hardware wallet lagrer beholdningen din offline til enhver tid. Da er det i teorien umulig for hackere å bryte seg inn på kontoen din, såfremt de ikke har tilgang til masternøkkelen din. Her oppsummerer vi fordelene:

 • Sikkerhet: Beste måten å beskytte kryptovaluta fra hackere og tyver.
 • Lav vekt: En hardware wallet veier mellom 20 til 30 gram.
 • Bedre kontroll: Lar deg kontrollere hele beholdningen din på ett sted.
 • Offline: Du bestemmer selv når den kobles til nettet.
 • Masterpassord: Lar deg gjøre en backup med et seed-phrase i tilfelle du mister enheten.

Ulemper

Når du bruker en hardware wallet vil du måtte koble deg til lommeboken hver gang du skal ta den i bruk. Noen få enheter støtter bluetooth overføring, men standarden forblir bruk av USB. Som et resultat krever det mer arbeid. Av den grunn er det ikke anbefalt å bruke en hardware wallet dersom du overfører kryptovaluta på fast basis. Hardware wallets koster også mye penger og prislappen vil være en utfordring for mange. Her oppsummerer vi ulempene.

 • Høy pris: Forvent å betale et sted mellom 900 kr og 2.000 kr for en hardware wallet av høy kvalitet.
 • Krever mer teknisk kunnskap: Kan potensielt være vanskelig å bruke for nybegynnere.
 • Kan bli skadet: Enheten er liten og er relativt enkel å ødelegge.
 • Krever mer arbeid: En hardware wallet Passer dårlig for de som skal utføre handler jevnlig.
Back
ads-image
Slik får du Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
Ved å kombinere velkomstbonusene hos norske kryptotjenester kan du motta 250 kroner i gratis BTC, uten krav om kjøp/innskudd. Slik gjør du det. (18 års aldersgrense. Må kunne verifisere seg via BankID).
Les artikkelen
Annonselenke