Bitcoin konto (lommebok)

Med en bitcoin lommebok kan du lagre, overføre og kontrollere de bitcoin du eier.

Lars Gundersen
Oppdatert 24,april 2024
ads-image
Slik får du Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
Ved å kombinere velkomstbonusene hos norske kryptotjenester kan du motta 250 kroner i gratis BTC, uten krav om kjøp/innskudd. Slik gjør du det. (18 års aldersgrense. Må kunne verifisere seg via BankID).
Les artikkelen
Annonselenke

I denne guiden refererer vi til det samme når vi bruker ordene lommebok, konto og wallets.

Alle konti har én ting til felles: De kobler seg til og kommuniserer med bitcoin-blokkjeden ved hjelp av en privat og offentlig nøkkel. Kun de med kontroll over den private nøkkelen kan utføre utgående betalinger. Lommeboken er derfor kun et instrument for å kommunisere med eiendelene dine, og den oppbevarer ikke bitcoin på selve enheten.

Her kan du lese mer om hvordan såkalte bitcoin wallets fungerer i praksis, inkludert hvilke seriøse alternativer som finnes.

Snarveier

  Hvordan fungerer en bitcoin konto?

  En kort introduksjon til konseptet bak bitcoin wallets. Vi har fra tidligere skrevet en mer generell guide om lagring av kryptovaluta.

  1. Ulike typer lommebøker

  Vi kan dele opp bitcoin konti i disse hovedtypene.

  • Papirbasert lagring. En enkel, men risikabel metode. Her skriver man ned passord og private nøkler for å få tilgang til balansen. Risikoen er at dokumentet går tapt eller blir stjålet.
  • Hardware konto. Gjerne små brikker som oppbevarer passord og nøkler offline på vegne av eieren, slik som Trezor og Ledger. Ettersom de er frakoblet nettet kan de heller ikke hackes og tømmes for verdier. Vi har skrevet mer om hardware wallets her.
  • Programvarelommebok. Den vanligste typen bitcoin lommebok. Her laster man ned programvaren til en datamaskin, mobil eller nettbrett. Enklest å bruke, men ulempen er at de kan tømmes for verdier hvis man er tilkoblet nettet.
  • Børslommebok. Kryptobørser gir deg tilgang til en bitcoin konto (adresse). Fordelen er at det er enkelt å bruke, samt sette opp. Ulempen er at du ikke kontrollerer din egen konto da du mangler den private nøkkelen.

  2. Send og motta bitcoin

  Med en bitcoin konto knyttet til netter kan du sende og motta bitcoin fritt etter eget ønske. Lommeboken vil generere en offentlig adresse som kan deles med tredjeparter. Basert på adressen kan du motta betalinger i bitcoin. I tillegg lar den deg sende BTC/XBT til andre adresser på blokkjeden.

  3. Passordbeskyttet

  En bitcoin konto er passordbeskyttet. Passordet brukes ikke for å låse opp kontoen på selve blokkjeden, men for å få tilgang til lommeboken hvor den private nøkkelen ligger lagret. Det er viktig å velge et sterkt passord, men samtidig være forsiktig så man ikke risikerer å glemme det i ettertid. Sikkerheten avhenger av hvor forsiktig man er med lagring av passordet til lommeboken. Som et eksempel kan en såkalt phising scam innebære at ondartet programvare installeres på en datamaskin, hvorpå inntastingen overvåkes for å stjele passordet.

  4. Kan flyttes rundt

  En viktig fordel med en bitcoin konto er at den kan flyttes rundt, uavhengig av hvor eieren befinner seg i verden. For å få tilgang til lommeboken kreves det kun internett-tilgang, samt at man har passordet sitt og den offentlige adressen lagret.

  Hele hensikten til en bitcoin wallet er å lagre de bitcoin man eier, på samme måte som et kontantbeløp. Forskjellen er at kontoen er elektronisk, uten noen form for fysisk eierskap.

  Bitcoin lommebok – Alternativer

  Her har vi listet opp 4 alternative bitcoin lommebøker, kjent for god sikkerhet.

  Firi – Børslommebok

  Norges største børs målt etter markedsomsetning og er det beste alternativet for nybegynnere, samt de som planlegger å lagre mindre beløp av bitcoin over tid. En ekstra fordel er at de utbetaler et mindre beløp til nye brukere etter verifisering. Les mer om dette ved å klikke på omtalen vår nedenfor.

  • Tilbyr en enkel bitcoin konto med tofaktor-autentisering.
  • Særdeles lett å bruke for en nybegynnere som ikke krever avanserte funksjoner.

  Ulempene er at du ikke kontrollerer den private nøkkelen selv, pluss at de krever et relativt høyt gebyr for uttak.

  Les mer om Firi her.

  Bitcoin core – Den opprinnelige lommeboken

  Den opprinnelige referanse-programvaren brukt av Satoshi Nakamoto. Et program som gir deg full innsikt i blokkjeden, pluss funksjonalitet som gjør at den kan brukes som en lommebok.

  • Desentralisert og drevet av frivillige.
  • Støtter nærmest alle plattformer, inkludert Linux, Windows, IOS og Android.
  • Multifunksjonalitet med tilgang til blokkjeden for analyse.

  ➤ Les mer om Bitcoin Core

  Bitpay – Programvarelommebok

  Bitpay er blant de største leverandørene av bitcoin wallets på verdensbasis.

  • Tilbys for både Windows, Android og IOS (Apple).
  • Bestem hvor mye du ønsker å betale i gebyr per transaksjon.
  • Lar deg rotere adresser for å unngå at andre sporer transaksjonene dine.

  Les mer om Bitpay her.

  Bither – Programvarelommebok

  Et populært alternativ for de som ønsker litt flere og mer avanserte funksjoner. Bither er blant de største lommebøkene for bitcoin på verdensbasis, kun slått av Bitpay.

  • Offentlig kildekode som kan valideres.
  • Du kontrollerer de private nøklene
  • Lar deg bestemme gebyret per overføring.

  Den største ulempen etter vår mening er at de ikke foreslår størrelsen på gebyret per transaksjon, basert på gjeldende nivå. Det burde være relativt enkelt å knytte en slik funksjon opp mot brukerflaten. Som resultat kan man fort betale for mye, eller for lite per transaksjon. I siste tilfelle betyr det at betalingen fort blir sittende fast uten validering, da bitcoin minere ender opp med å prioritere andre overføringer.

  Les mer om Bither her.

  Oppsummert

  En bitcoin konto (lommebok) lar deg lagre og oppbevare BTC på et sted hvor du selv kontrollerer tilgangen. De er mer avanserte å bruke, sammenlignet med en standard børslommebok, men har også langt bedre sikkerhet. Så lenge du selv har kontroll over private nøkler risikerer du ikke at noen stjeler beholdningen.

  Det er ekstremt viktig å ta forhåndsregler hvis du lagrer større beløp i bitcoin på én eller flere konti. Som et eksempel må du sørge for å ha et sterkt passord, uten at du risikerer å glemme det. En anbefalt løsning er å lage et backup-passord som du legger i et bankhvelv eller på et annet trygt sted.

  Velg mellom å bruke en elektronisk eller hardware lommebok. Sistnevnte er frakoblet nettet inntil du selv plugger den inn på en enhet med nett-tilgang. Det reduserer risikoen for at kontoen tappes.

  Flere ressurser

  Bitcoin.org – Lar deg velge en lommebok basert på hvilken enhet og programvare du benytter. Anbefales hvis du trenger mer dyptgående informasjon om ulike alternativer.

  Back
  ads-image
  Slik får du Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
  Ved å kombinere velkomstbonusene hos norske kryptotjenester kan du motta 250 kroner i gratis BTC, uten krav om kjøp/innskudd. Slik gjør du det. (18 års aldersgrense. Må kunne verifisere seg via BankID).
  Les artikkelen
  Annonselenke