»  XRP  »  Hva er XRP?

Hva er XRP?

Hva er XRP og hvordan kan det kobles opp mot firmaet som lanserte kryptovalutaen i 2012, Ripple?

Lars Gundersen
calendar 11,mars 2024

XRP er en digital valuta som blir distribuert og delvis styrt av firmaet Ripple Inc. Selv om Ripple i hovedsak er blitt kjent gjennom XRP, har de i senere tid beveget seg mer mot andre løsninger for grensekryssende betalinger, sammenlignet med kryptovalutaen.

XRP Informasjon

Eies av

Ripple Labs Inc.

Grunnlegger

David Schwartz, Jed McCaleb og Arthur Britto

Lansert

2012

Maks antall XRP

1 000 000 000

Verifiseringsmekanisme

Konsensus-algoritme

Bruksområder

Pengeoverføringer

Antall noder

800

Verdi og pris

Hvordan fungerer Ripple sin XRP?

I motsetning til Bitcoin og Ethereum, refererer ikke Ripple til et blokkjede-nettverk med en kryptovaluta som native asset.

Å omformulere hvordan XRP passer inn i forretningsmodellen, er blitt vanlig praksis hos Ripple. Originalt omfavnet de XRP som drivstoffet i sin betalingsteknologi for cross-border-payments. I senere tid har selskapet satt kryptovalutaen til siden, og fokuserte på andre betalingsnettverk som xCurrent, xRapid og xVia, også nettverk for billigere og raskere internasjonale betalinger.

Vi har fra tidligere skrevet en forklaring av hva som kreves for å kjøpe XRP fra Norge, med de ulike stegene det involverer.

xCurrent, xRapid og xVia ble i slutten av 2019 rebrandet til RippleNet. Dette er et betalingsnettverk som fokuserer på raske, grenseoverskridende overføringer mellom finansinstitusjoner.

I tillegg til RippleNet, styrer Ripple også XRP Ledger, et blokkjede-lignende nettverk som simplifiserer betalinger i XRP. Som andre kryptovalutaer, kan XRP sendes til og fra en digital lommebok uavhengig av internasjonale grenser. Da den ble lansert, markedsførte Ripple XRP som et raskere, billigere alternativ til Bitcoin fordi transaksjoner gjennomføres på få sekunder. XRPs nettverk kan oppnå denne hastigheten fordi infrastrukturen er sentralisert og den ikke bruker proof-of-work prinsippet som Bitcoin bruker til å behandle transaksjoner.

Ripples UNL

En gruppe validatorer fungerer både som minere og fullnodeoperatører for XRP ved å opprettholde transaksjonsboken. Disse validatorene oppnår konsensus hvert 3-5 sekund når de publiserer en ny versjon av transaksjonsboken med de siste transaksjonene.

Mens hvem som helst kan kjøre koden for å være en XRP-validator, betyr ikke det at hvilken som helst validator vil bli godkjent av de andre i nettverket. For å oppnå denne tilliten, må de produsere Ripples “unique node list” (UNL), et register over pålitelige validatorer kontrollert av Ripple.

Det eksisterer for øyeblikket 35 aktive XRP validatorer, hvorav seks er drevet av Ripple.

Ripple tilbyr også en software-pakker. “RippleX”, er for utviklere og bedrifter som bygger på XRP. Plattformen inkluderer verktøy og programmer for å enklere samhandle med XRP Ledger, PayID og Interledger. Sistnevnte er to protokoller som er utviklet uavhengig av XRP.

Hva skiller RippleNet og XRP?

Hovedforskjellen ligger i at RippleNet, som er Ripples hovedsystem rettet mot bedriftsmarkedet, ikke trenger XRP for å fungere.

I følge Ripple, har både store banker Santander og mindre som PNC, brukt RippleNets bankfokuserte “blokkjede” til å gjøre opp transaksjoner og trade valuta. Selskapet hevder å ha gjennomført nesten en halv milliard transaksjoner, og er aktive på seks kontinenter. Tjenesten støtter mer enn 55 land og 120 valutakombinasjoner.

RippleNets “On-Demand Liquidity” tjeneste er den eneste nettverksfunksjonen som bruker XRP, og denne tjenesten er tilgjengelig i Australia, EU, USA, Mexico og Filippinene.

Bitcoin vs. XRP

I motsetning til Bitcoin, mines ikke XRP. Ripple produserte hele tilbudet da nettverket ble lansert i 2012. Ripple frigjør periodevis deler av forsyningen og selger på det åpne markedet. Av det totale tilbudet på 100 milliarder XRP, er for øyeblikket over 55 milliarder i omløp.

XRPs design tilbyr unik hastighet på bekostning av desentralisering. XRP utrangerer Bitcoins konsensussystem for proof-of-work, og nettverket er av den grunn uten tvil mindre sikkert. XRP kan til gjengjeld behandle transaksjoner raskere enn Bitcoin, fordi UNLen av validatorer er sentralisert, slik at de kan bli enige om konsensus og dele data raskere.

I stedet for minere som konkurrerer om mining rewards, bekrefter validatorer transaksjoner uten belønningsløfte fra Ripple. Disse validatorene er kontrollert og klarert av Ripple, og denne tilliten er nødvendig i XRPs design for å forhindre “double spending” problemet.

Sentralisert system

Til syvende og sist, fører XRPs sentralisering til mindre sensurresistens enn hos andre blokkjeder med åpen kildekode som Bitcoin og Ethereum. Alle kan være en Bitcoin-node og delta i konsesusprosessen i nettverket, men bare UNL-noder som er godkjent av Ripple kan delta i XRPs prosess. På grunnlag av dette kan XRP-validatorer i teorien enkelt samarbeide om å sensurere en transaksjon, mens Bitcoins proof-of-work sikkerhetssystem gjør det upraktisk for miners å samarbeide om å sensurere transaksjoner.

Kanskje oppfattes forskjellen mellom XRP og Bitcoin best som forskjellen mellom et enkeltstående selskap og en hel økonomi. XRPs sentraliserte tilbud utstedes av et selskap til en sats bestemt av dets ledere, og transaksjoner behandles av en komité med forhåndsgodkjente interessenter. Bitcoins forsyning utstedes gjennom miningprosessen med en matematisk forhåndsbestemt hyppighet, og transaksjoner behandles av den globale, desentraliserte mining-industrien.

XRP handles i skrivende stund til 4,31 kr på Coinbase, med en market cap på nesten 200 milliarder kr. XRP har steget nesten 160% i verdi på year-to-date basis.

Back