Hva er XRP?

En gjennomgang av kryptovalutaen XRP, inkludert kryptovalutaens funksjoner, historikk og bakgrunn.

Lars Gundersen
Oppdatert 01,mai 2024
ads-image
Slik får du Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
Ved å kombinere velkomstbonusene hos norske kryptotjenester kan du motta 250 kroner i gratis BTC, uten krav om kjøp/innskudd. Slik gjør du det. (18 års aldersgrense. Må kunne verifisere seg via BankID).
Les artikkelen
Annonselenke

XRP er en digital valuta som blir distribuert og delvis styrt av firmaet Ripple Inc. Selv om Ripple i hovedsak er blitt kjent gjennom XRP, har de i senere tid beveget seg mer mot andre løsninger for grensekryssende betalinger, sammenlignet med selve kryptovalutaen XRP.

Snarveier

  XRP Informasjon

  Eies av

  Ripple Labs Inc.

  Grunnlegger

  David Schwartz, Jed McCaleb og Arthur Britto

  Lansert

  2012

  Maks antall XRP

  1 000 000 000

  Verifiseringsmekanisme

  Konsensus-algoritme

  Bruksområder

  Pengeoverføringer

  Antall noder

  800

  Verdi og pris

  Hvordan fungerer XRP?

  I motsetning til Bitcoin og Ethereum, refererer ikke Ripple til et blokkjede-nettverk med en kryptovaluta som native asset.

  Å omformulere hvordan XRP passer inn i forretningsmodellen, er blitt vanlig praksis hos Ripple. Originalt omfavnet de XRP som drivstoffet i sin betalingsteknologi for cross-border-payments. I senere tid har selskapet satt kryptovalutaen til siden, og fokuserte på andre betalingsnettverk som xCurrent, xRapid og xVia, også nettverk for billigere og raskere internasjonale betalinger.

  Vi har fra tidligere skrevet en forklaring av hva som kreves for å kjøpe XRP fra Norge, med de ulike stegene det involverer.

  xCurrent, xRapid og xVia ble i slutten av 2019 rebrandet til RippleNet. Dette er et betalingsnettverk som fokuserer på raske, grenseoverskridende overføringer mellom finansinstitusjoner.

  I tillegg til RippleNet, styrer Ripple også XRP Ledger, et blokkjede-lignende nettverk som simplifiserer betalinger i XRP. Som andre kryptovalutaer, kan XRP sendes til og fra en digital lommebok uavhengig av internasjonale grenser. Da den ble lansert, markedsførte Ripple XRP som et raskere, billigere alternativ til Bitcoin fordi transaksjoner gjennomføres på få sekunder. XRPs nettverk kan oppnå denne hastigheten fordi infrastrukturen er sentralisert og den ikke bruker proof-of-work prinsippet som Bitcoin bruker til å behandle transaksjoner.

  Ripples UNL

  En gruppe validatorer fungerer både som minere og fullnodeoperatører for XRP ved å opprettholde transaksjonsboken. Disse validatorene oppnår konsensus hvert 3-5 sekund når de publiserer en ny versjon av transaksjonsboken med de siste transaksjonene.

  Mens hvem som helst kan kjøre koden for å være en XRP-validator, betyr ikke det at hvilken som helst validator vil bli godkjent av de andre i nettverket. For å oppnå denne tilliten, må de produsere Ripples “unique node list” (UNL), et register over pålitelige validatorer kontrollert av Ripple.

  Det eksisterer for øyeblikket 35 aktive XRP validatorer, hvorav seks er drevet av Ripple.

  Ripple tilbyr også en software-pakker. “RippleX”, er for utviklere og bedrifter som bygger på XRP. Plattformen inkluderer verktøy og programmer for å enklere samhandle med XRP Ledger, PayID og Interledger. Sistnevnte er to protokoller som er utviklet uavhengig av XRP.

  Hva skiller RippleNet og XRP?

  Hovedforskjellen ligger i at RippleNet, som er Ripples hovedsystem rettet mot bedriftsmarkedet, ikke trenger XRP for å fungere.

  I følge Ripple, har både store banker Santander og mindre som PNC, brukt RippleNets bankfokuserte “blokkjede” til å gjøre opp transaksjoner og trade valuta. Selskapet hevder å ha gjennomført nesten en halv milliard transaksjoner, og er aktive på seks kontinenter. Tjenesten støtter mer enn 55 land og 120 valutakombinasjoner.

  RippleNets “On-Demand Liquidity” tjeneste er den eneste nettverksfunksjonen som bruker XRP, og denne tjenesten er tilgjengelig i Australia, EU, USA, Mexico og Filippinene.

  Bitcoin vs. XRP

  I motsetning til Bitcoin, mines ikke XRP. Ripple produserte hele tilbudet da nettverket ble lansert i 2012. Ripple frigjør periodevis deler av forsyningen og selger på det åpne markedet. Av det totale tilbudet på 100 milliarder XRP, er for øyeblikket over 55 milliarder i omløp.

  XRPs design tilbyr unik hastighet på bekostning av desentralisering. XRP utrangerer Bitcoins konsensussystem for proof-of-work, og nettverket er av den grunn uten tvil mindre sikkert. XRP kan til gjengjeld behandle transaksjoner raskere enn Bitcoin, fordi UNLen av validatorer er sentralisert, slik at de kan bli enige om konsensus og dele data raskere.

  I stedet for minere som konkurrerer om mining rewards, bekrefter validatorer transaksjoner uten belønningsløfte fra Ripple. Disse validatorene er kontrollert og klarert av Ripple, og denne tilliten er nødvendig i XRPs design for å forhindre “double spending” problemet.

  Sentralisert system

  Til syvende og sist, fører XRPs sentralisering til mindre sensurresistens enn hos andre blokkjeder med åpen kildekode som Bitcoin og Ethereum. Alle kan være en Bitcoin-node og delta i konsesusprosessen i nettverket, men bare UNL-noder som er godkjent av Ripple kan delta i XRPs prosess. På grunnlag av dette kan XRP-validatorer i teorien enkelt samarbeide om å sensurere en transaksjon, mens Bitcoins proof-of-work sikkerhetssystem gjør det upraktisk for miners å samarbeide om å sensurere transaksjoner.

  Kanskje oppfattes forskjellen mellom XRP og Bitcoin best som forskjellen mellom et enkeltstående selskap og en hel økonomi. XRPs sentraliserte tilbud utstedes av et selskap til en sats bestemt av dets ledere, og transaksjoner behandles av en komité med forhåndsgodkjente interessenter. Bitcoins forsyning utstedes gjennom miningprosessen med en matematisk forhåndsbestemt hyppighet, og transaksjoner behandles av den globale, desentraliserte mining-industrien.

  XRP handles i skrivende stund til 4,31 kr på Coinbase, med en market cap på nesten 200 milliarder kr. XRP har steget nesten 160% i verdi på year-to-date basis.

  Vanlige spørsmål og svar om XRP

  Hva er XRP?

  XRP (Ripple) er en kryptovaluta basert på åpen kildekode og teknologi, grunnlagt i 2012. Den tillater nær momentante betalinger, mot noen få øre i betaling per transaksjon. Hastigheten til hver transaksjon ligger mellom 2-5 sekunder, med støtte for opptil 1 500 transaksjoner i sekunder. Protokollen til XRP støtter i tillegg utviklingen av sekundære prosjekter, inkludert digitale kontrakter.

  Hva gjør XRP unikt?

  XRP blokkjeden er spesialisert omkring behandling og gjennomføring av mikrobetalinger. Den støtter ulike bruksområder og applikasjoner, eksempelvis innenfor NFT-utstedelse, desentralisert finans (DeFi) og tradisjonelle bankoverføringer. Selve protokollen (kalt XRLP) inkluderer støtte for kodespråk som Python, Javascript og Java, som gir utviklere flere verktøy å jobbe med. Det er mulig å bygge egne apper over XRP sin protokoll, på lik linje med andre kjente blokkjeder.

  Hvor mange XRP er i sirkulasjon?

  XRP blokkjeden utstedte 80 milliarder XRP til selskapet Ripple. Formålet var å la selskapet bruke deler av verdiene til utvikling av tjenesten med fokus på løsninger for internasjonale mikrobetalinger. Who Are the Founders of the XRP Ledger?

  Hvor kan jeg kjøpe Ripple?

  Vi har skrevet en egen guide om temaet som du finner her, inkludert informasjon om oppsett av konto.

  Hvordan sikres XRP nettverket?

  Ripple benytter en annen verifiseringsmodell for sin blokkjede, sammenlignet med blant annet Bitcoin. Konsensusmekanismen er at bekreftelser gjøres via protokollen XRPL, der såkalte “validatorer” enes om hvorvidt en XRP transaksjon er gyldig, inkludert rekkefølgen hver av de skal behandles i. For øyeblikket finnes det over 160 Ripple-validatorer på verdensbasis, noe som gjør at transaksjoner behandles og godkjennes nærmest momentant. Validatorer eies og driftes av ulike aktører, inkludert privatpersoner, bedrifter og ideelle organisasjoner. De som opererer nodene får ikke noe i betaling, men gjør det for å støtte nettverket.

  Back
  ads-image
  Slik får du Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
  Ved å kombinere velkomstbonusene hos norske kryptotjenester kan du motta 250 kroner i gratis BTC, uten krav om kjøp/innskudd. Slik gjør du det. (18 års aldersgrense. Må kunne verifisere seg via BankID).
  Les artikkelen
  Annonselenke

  Relaterte artikler