Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Bendik Norheim Schei
Oppdatert 24,mai 2019
Bilde av Sturle Sunde
ads-image
Nå tilgjengelig i Norge: Profesjonell Kryptotrading
Trade 80+ kryptopar med avanserte funksjoner hos en regulert megler. Doble investeringer med giring, gå short, kopier handler mm. (51 prosent av CFD detaljhandelen taper penger hos leverandøren - Annonse eToro).
Prøv demokonto

5 år med avslag

Det er Sparebanken Sogn og Fjordane som nå godkjenner opprettelse av bedriftskonto for bitcoinveksleren. I en pressemelding sendt ut av Sude Bitmynthandel fremkommer det at Sparebanken har godkjent kontoen etter å innhente uttalelse fra Finanstilsynet.

Etter å ha innhenta uttale frå Finanstilsynet har vi gjort ei ny vurdering av saka, og kjem til at vi tilbyr Dykk opning av bedriftskonto for næringsverksemda Dykkar.

Sparebanken gjør dermed det mange andre norske banker ikke har turt. Dette skjer etter at Bitmynt tidligere i år gikk til sak mot sparebanken for å nekte åpning av bedriftskonto.

Banken ga opp

Sunde uttaler til Kryptografen at det hele nesten er surrealistisk, etter 5 år med avslag fra bankene:

Banken ga opp å forsvare avslaget sitt, og ga meg bedriftskonto. Sunde bitmynthandel har no bedriftskonto, og eg har avtale med eit lokalt næringsutviklings- og inkubatorselskap i morgon tidleg. Etter nesten fem og eit halvt år med avslag på avslag, er det nesten surrealistisk å endeleg ha fått den bedriftskontoen.

I februar skrev E24 om at Sturle hadde søkt om bankkonto hos flere banker, uten hell. Det var på den tid kun Danske Bank som hadde besvart søknaden. De ville ikke håndtere transaksjoner eller aktører innenfor kryptovalutafeltet.

Godkjent av Finanstilsynet

Sundes selskap, Bitmynt, ble tidligere i år godkjent som kryptovalutaveksler av Finanstilsynet. Da ble vekslere av denne typen underlagt ny regulering på hvitvaskingsområdet, hvor Finanstilsynet skulle føre tilsyn med vekslere og børser.

Finanstilsynet la til grunn at Sunde identifiserte kundene sine, og har en risikovurdering og klare retningslinjer for hvitvasking. Selv ikke dette var nok bankene, som hevder de mangler systemer.

Tapte første runde i retten mot Nordea

Sturle gikk rettens vei etter at han ble nektet konto i Nordea. Denne saken er fortsatt pågående, etter at bitcoinveksleren anket dommen til lagmannsretten. Sturles advokat, Amund Noss, uttaler i pressemeldingen at: “Saken mot Nordea er styrket etter at Finanstilsynet kom på banen og gjorde det klart at banker ikke bare kan avvise kunder på grunn av generell risiko, men må gjøre en individuell vurdering

Back
ads-image
Nå tilgjengelig i Norge: Profesjonell Kryptotrading
Trade 80+ kryptopar med avanserte funksjoner hos en regulert megler. Doble investeringer med giring, gå short, kopier handler mm. (51 prosent av CFD detaljhandelen taper penger hos leverandøren - Annonse eToro).
Prøv demokonto