Blir dette året for non-fungible tokens?

Richard Paulsen
Oppdatert 09,januar 2020

Uangripelig registreringssystem

Det mest elementære med en blokkjede er bokholderfunksjonen som hindrer duplikater, kopiering og svindel. Er kjeden inntakt, skal du med sikkerhet kunne vite at en registering er ekte og ikke manipulert. Det åpner for flere bruksområder innen verdioverføring og autentisering.

Det finnes mange bransjer der autentisering er et stort problem. Omsetning av dyr vin, malerier, merkeklær, teknologi, nøkler, kontrakter, eiendeler lider alle under en evig trussel om piratkopiering og forfalskninger. En egen blokkjede protokoll har løst dette ved å lage unike tokens, der egenskapene og identiteten ikke lar seg kopiere.

Som et eksempel kan du for eksempel legge en digital konsertbillett med nummererte plasser på en blokkjede, og det vil være umulig å kopiere for salg på svartebørsen. Den vil også være lett omsettelig, ettersom den ligger på en global og åpen blokkjede, men du vil også være garantert ekthet hvis du kjøper den i annenhåndsmarkedet.

Samler bransjen seg om en protokoll?

Protokollen som har opplevd størst adosjon er ERC-721 på Ethereum kjeden. Den ble først allment kjent gjennom Crypto Kitties hypen. Spillet som gikk ut på å utvikle unike katter på blokkjede, og deretter omsette dem i et marked.

Rett før jul kunne vi lese at Nike skal tokenisere sine premium joggesko, som kan tilpasses individuelt, men gjør det også lettere å omsette i annenhåndsmarkedet. Kjøp og salg av designerjoggesko er svært populært i USA og i Kina.

Microsoft lanserte sitt eget non-fungible token system på Azure plattformen. Dette økosystemet har de kalt Azure Heroes.

I de første dagene på nyåret gjennomførte fotballklubben Bayern Munchen et tokensalg der de tilbød publikum å kjøpe unike spillerkort på blokkjeden. Selve kortene ble omsatt på ERC-721 protokollen og gikk under tittelen FC Bayern Munich New Year 2020 Edition Legendary Player Cards. Dette er andre gang fotballklubben auksjonerer bort unike spillerkort. Den første auksjonen het C Bayern Munich Christmas 2019 Edition.

Kan omsettes flere steder

Det finnes også egne markedsplasser for omsetning av non-fungible tokens. De mest populære er OpenSea, RareBits og OpenBazaar.

Et annet non-fungible token prosjekt akkurat nå er Axie Infinity. De lanserte et nytt spill før jul som i følge mediene allerede har gjort suksess.

COO i Axie Infinity, Aleksander Leonard Larsen, kan fortelle Kryptografen at de allerede har funnet en økonomisk modell for spillerne av Axie.

“Vi er utrolig fornøyd med engasjementet fra brukerne våre – selv om det er tidlig og vi såvidt har lagt tilrette for “Play to Earn” har de allerede begynt å trade “Small Love Potions” på Uniswap. Man kan tjene rundt $10-12 hvis man spiller effektivt i noen timer.”

Ettersom ERC-721 token kan omsettes på Ethereum blokkjeden, åpner det for at brukerne kan monetarisere, selge, kjøpe eller spare digitale brikker på alle plattformer som også gjør Ethereum.

“Det er utrolig interessant å følge med hvor fort det går ann å integrere spill med DeFi som brukerne våre har gjort på Uniswap. Åpne økonomier er framtiden”

Back