»  Nyheter  »  Ethereum 2.0: Hva endres?

Ethereum 2.0: Hva endres?

Kryptografen
calendar 02,september 2022
ads-image
Motta gratis Bitcoin verdt 250 kr
Disse norske tjenestene utbetaler gratis velkomstbonuser, uten kjøpskrav. Må være fylt 18 år med krav om legitimering via BankID eller Vipps.
Slik går du frem

Artikkelen er skrevet av David Derhy, markedsanalytiker hos eToro.

Ethereum, verdens nest største kryptovalutanettverk, planlegger i løpet av september en sammenslåing av Ethereum 1.0 og Ethereum 2.0, som for øyeblikket eksisterer parallelt. Begivenheten blir av bransjefolk kalt «The Merge». 

Konsensusmodellen endres

Hovedforskjellen på de to er konsensusmodellen. Ethereum skal gå fra Proof-of-Work til Proof-of-Stake, og begivenheten forventes å finne sted rundt 15. september, når den totale terminalvanskeligheten (TTD) når 58.750.000.000.000.000.000.000.

Kilde: The Merge TTD

Hendelsen representerer et stort vendepunkt for Ethereum og kryptoverden. Ethereum (ETH) er verdens nest største kryptovaluta med en markedsverdi på over $200 milliarder.

Effekten på brukere av ethereum nettverket

Ethereum 2.0 markerer en overgang for blokkjeden fra Proof-of-Work til Proof-of-Stake konsensusmekanisme. Til nå har Ethereum brukt Proof-of-Work, som er samme mekanisme Bitcoin og mange andre blokkjeder bruker for å validere transaksjoner og blokker på sin blokkjede.

Denne konsensusmekanismen nødvendiggjør bruken av spesialisert miningutstyr som f.eks. Asics for å løse det matematiske problemet for å validere neste blokk og motta den tilhørende belønningen i den respektive valutaen.

Med Proof-of-Stake minimeres kravet for disse maskinene, som blir kritisert for å være energikrevende. I stedet vil det å eie ETH tillate enhver bruker å stake sine tokens i nettverket og validere blokkjeden for å få den tilknyttede belønningen i form av ETH.

Men dette Ethereum 2.0 prosjektet er ikke nytt. Flere viktige faser har allerede funnet sted, som lanseringen i desember 2020 av beacon-kjeden, som allerede er implementert og brukes som et layer i konsensus-mekanismen.

‘The Merge’ er derfor neste trinn i Ethereum 2.0-utviklingsplanen.

“The Merge” brukes til å beskrive sammenslåingen av beacon-kjeden (ETH 2.0) og det nåværende Ethereum-nettverket (ETH 1.0) til én Proof-of-Stake-modell.

Kilde: Ethereum.org

For å gjøre dette mer forståelig kan vi bruke følgende metafor. Se for deg Ethereum som en bil. For øyeblikket går den på en bensinmotor, men etter å ha installert en elektrisk motor skal den nå byttes helt ut. Slik kan vi grovt sett se for oss sammenslåingen.

Til tross for endringen i konsensusmekanisme, forblir selvfølgelig Ethereums transaksjonshistorie fra opprinnelsen intakt og uendret etter overgangen til Proof-of-Stake. Alle ETH midler holdt før sammenslåingen vil derfor selvsagt være tilgjengelig etter The Merge. Brukeren trenger ikke foreta seg noe. 

Altså, som bruker av Ethereum-nettverket eller ETH-holder, trenger du ikke å gjøre noe på din side.

Reduksjon i energiforbruk og en deflasjonsmekanisme

  1. En nedgang i energiforbruket til Ethereum-protokollen med omtrent 99,95%, ifølge Ethereum Foundation.
  2. Et nettverk som vil bli deflasjonært (mer ETH vil bli «burned» enn utstedt), noe som kan ha en positiv innvirkning på prisen.

Kilde: Blog.ethereum.com

På den andre siden, i motsetning til hva mange tror, vil denne oppdateringen ikke redusere transaksjonskostnadene til protokollen i særlig grad.

“The Merge” vil derfor være et viktig skritt for Ethereum 2.0, men det vil ikke være det siste. Denne oppdateringen vil bli fulgt av andre, for eksempel ankomsten av sharding (En fragmenteringskjede).

Denne oppdateringen skjer imidlertid ikke enstemmig i Ethereum-miljøet, og noen ser denne nye fasen og overgangen til en ny konsensusmodell med et utelukkende negativt sinn. Det er derfor ikke utenkelig at en «hard fork» (Som deler hovedkjeden i to separate kjeder) vil bli utført av enkelte medlemmer av fellesskapet, selv om flertallet av aktørene i Ethereum-økosystemet ser ut til å favorisere ‘Proof of Stake’-versjonen av Ethereum for øyeblikket.

Back
ads-image
Motta gratis Bitcoin verdt 250 kr
Disse norske tjenestene utbetaler gratis velkomstbonuser, uten kjøpskrav. Må være fylt 18 år med krav om legitimering via BankID eller Vipps.
Slik går du frem