Dette endret seg endelig i fjor da den første norske kryptovalutabørsen registrerte seg som tjenestetilbyder av virtuell valuta hos myndighetene. Siden den gang har flere nye norske børser lansert sine tjenester.

Denne guiden viser deg hvordan du kjøper bitcoin på en norsk handelsplass. Du kan også lese mer om:

 • Hvordan du velger riktig børs å handle fra.
 • De ulike måtene man kan konvertere NOK til BTC.
 • Gebyrer som kreves av handelsplassene.
 • Hva du bør sjekke før du kjøper bitcoin.
 • Litt informasjon om å oppbevare bitcoin på en trygg måte.

Begynn med å velge riktig børs

Per dags dato finnes det 4 norske kryptovalutabørser som lar deg kjøpe ulike typer kryptovaluta, inklusive BTC. Et par av disse regnes mer som en vekslingstjeneste der man sender inn én type kryptovaluta og får en annen i retur.

Det viktigste å vite er dette: Du får ikke kjøpe bitcoin med VISA fra en norsk børs. Derimot finnes det 1 selger som tillater hurtigoverføring med bank. Da får man vekslet inn kroner til bitcoin innen 1 time.

Registrer deg og motta en utbetaling i bitcoin

Norske ITavisen har skrevet en guide som viser deg hvordan du kan kjøpe bitcoin og samtidig få utbetalt en engangsutbetaling når du åpner konto. Du kan bruke både bank ID brikke og mobiltjenesten vipps.

Her kan du blant annet lese mer om noen av de børsene som står registrert hos det norske Finanstilsynet som vekslere av virtuell valuta. Guiden inneholder også tips om andre viktige aspekter ved å investere i bitcoin.

Deler av omtalen forklarer i tillegg hvordan man kan kjøpe bitcoin med VISA eller direkte fra andre nordmenn med P2P (person til person).

Veksle kroner til bitcoin

For å veksle kroner til bitcoin finnes det 3 forskjellige metoder:

 1. Standard pengeoverføring med bank.
 2. Kjøp ved hjelp av et bankkort (VISA/Mastercard).
 3. Veksling av annen kryptovaluta til BTC. For eksempel at man veksler Ethereum til Bitcoin og vice versa.

Skal man kjøpe bitcoin innad i Norge vil vanlig pengeoverføring være det eneste alternativet. Det har også de laveste kostnadene totalt sett, målt i prosentandel av beløpet.

Du kan velge mellom standard overføring (avhenger av bankenes interntidspunkt for overføring) og hurtigoverføring. Her kan innskuddet av norske kroner gjøres tilgjengjelig på 1 time, gitt at børsen støtter banken det sendes fra.

Velger du å betale med VISA, Mastercard eller lignende hos en utenlansk kryptovalutabørs kan du forvente at markedsplassen legger til alt fra 3-4% på totalbeløpet. Det legges også til et valutavekslingsgebyr, da børsen må veksle om til sin foretrukne valuta.

Utover dette er det også restriksjoner for hvor mye bitcoin man kan kjøpe, da slike betalinger kan reverseres av kjøper.

Hva koster det å handle?

Når du kjøper bitcoins vil du måtte betale gebyrer til markedsplassen. 

Her ser du en liste over de vanligste gebyrene:

 • Valutagebyr for konvertering til NOK (hvis du kjøper bitcoin på en utenlandsk børs vil pengene måtte konverteres til en annen valuta (vanligvis dollar eller euro). 
 • Bankgebyr for pengeoverføringer: Din egen bank vil kreve et gebyr for overføringen. Det koster mest å sende pengene til en utenlandsk markedsplass. Overfører du innad i Norge er det tilnærmet gratis.
 • Innskuddsgebyr: Beløpet som kreves av bitcoinbørsen for å motta pengene. Koster som regel et sted mellom 100 og 200 kroner. Norske børser krever ingen gebyrer.
 • Gebyr per handel (kurtasje): Her skilles det mellom ordre som fylles til markedspris, eller tilbudsordre (limit).
 • Gebyr for uttak: Varierer mellom hvilke typer elektronisk valuta du tar ut. Dette gebyret er ment å dekke børsens transaksjonskostnader.

Mange markedsplasser bruker et system der tradere premieres desto mer de kjøper. Kjøper man for eksempel bitcoin for mer enn 100.000 kroner vil handelsgebyret falle med 20%.

Deretter faller det med tilsvarende andel hvis man handler for 200.000 kroner. Det kan derimot ikke kalles en fordel for de som kjøper bitcoin kun én gang som en investering.

Før man velger markedsplass er det viktig å holde øye med gebyrene. I 2020 valgte 3 av de største markedsplassene å øke gebyrene sine med over 200%. 

I verste fall kan man miste opptil 2-4% av kjøpesummen kun i gebyrer hvis man sender penger til utenlandske bitcoinbørser på grunn av handels, valuta og innskudssgebyrene.

Statiske bank- og overførinsgebyr betyr at kostnadene vil øke som prosentandel desto mindre beløp man handler for.

Et kontroversielt betalingsmiddel

Det har vært mye kontrovers omkring bitcoin de seneste årene og noen har gått så langt som å hevde at den er helt meningsløs som valuta. Mye av kritikken rettes mot hastigheten på overføringene, som ofte kan ta timesvis å gjennomføre.

I tillegg er det svært kostbart å flytte verdier fra A til B, der man straffes for å sende små  summer.

Mange kryptovalutabørser å velge mellom

Du har veldig mange alternativer å velge mellom, særlig hvis du er åpen for å handle på en kryptovalutabørs utenfor Norge.

Gjennom årene har flere markedsplasser gått konkurs, med påfølgende tap for småsparere. Bransjen som helhet mangler klare regulatoriske rammeverk, noe som gjelder for mange utenlandske børser.

For deg som kunde er det særlig én ting som er verdt å huske på: Kjøp aldri fra anonyme børser som mangler informasjon om selskapet, samt de rette tillatelsene.

Sjekkliste for deg som skal kjøpe

Her er en sjekkliste over hvilke punkter du bør sjekke før du velger en børs for å kjøpe bitcoin:

 • Hvilke gebyrer krever de?
 • Har de tillatelse til drift? Dette kan være vanskelig å sjekke. Hovedregelen er at man alltid bør kjøpe fra børser i Europa eller Nord Amerika.
 • Har de kontaktinformasjon på siden? Gjør et søk på nettet for å se om det kommer opp andre resultater.
 • Sjekk om børsen har tilbakemeldinger på sosiale medier.
 • Begynn med å overføre små summer for å teste om det fungerer.

For å være på den sikre siden anbefales det at man kun handler på norske børser, slik som MiraiEx.

Hvordan lagre det man har kjøpt?

Mange bitcoinbørser har gått konkurs eller sett verdiene forsvinne etter å ha blitt hacket. Dette skjedde også nylig i Norge der kunder tapte store beløp etter at Bitcoins Norway ble hacket. 

Hvis man kjøper bitcoins for store beløp er det viktig at man oppbevarer verdiene på en trygg måte. 

Ideelt sett bør man opprette sin egen bitcoinlommebok, uten at midlene lagres på børsen. BTC kan lagres fysisk på en minnebrikke med noe som kalles for cold storage

Velger man denne løsningen er det viktig at man lagrer minnebrikken på en sikker måte.

Hold BTC i lang tid

Et tips er å holde BTC over lang tid. Prisene vil øke og falle med mange prosenter fra måned til måned. 

Siden 2019 har prisen gått på en vill ferd, med økninger og fall på opptil 40% på utvalgte dager. Under coronaepidemien har flere investorer valgt å tenke langsiktig ved å hamstre bitcoin til lave priser.

Det er lett å få panikk når man ser at investeringen har falt 20% i verdi siden man gjennomførte kjøpet. Her er det viktig å ha is i magen og heller holde på de bitcoin man har kjøpt over lenger tid.

Til slutt: Vær forsiktig og invester aldri mer enn du har råd til å tape.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.