Nå er det Mulig å Donere Kryptovaluta til Bistandsprosjekter

Lars Gundersen
Oppdatert 22,desember 2021
ads-image
Nå tilgjengelig i Norge: Profesjonell Kryptotrading
Trade 80+ kryptopar med avanserte funksjoner hos en regulert megler. Doble investeringer med giring, gå short, kopier handler mm. (51 prosent av CFD detaljhandelen taper penger hos leverandøren - Annonse eToro).
Prøv demokonto

Bak prosjektet står bistandsgründer Jørgen Ljønes, tidligere omtalt i NRK for sitt arbeid med å effektivisere bistand.

«Bitcoin trenger overhodet ikke å bare være en svartemarked-greie. Vi vil gjerne vise at det også kan brukes til noe godt. Derfor går vi også i bresjen for å legge til rette for det» sier daglig leder Jørgen Ljønes i Gi Effektivt. Sammen med Arcane Crypto-sjef Torbjørn Bull Jenssen på laget håper de å skape forandring i hver sin bransje.

Målgruppen er de som ønsker å støtte bistandsprosjekter med kryptovaluta, men som inntil videre ikke har hatt noen måte å kunne kreve fradrag for donasjonen via skattemeldingen.

Ifølge Gi Effektivt jobber de med å utvikle en ny verifiseringsløsning for donasjoner i kryptovaluta, mens Arcane og Kaupang vil bistå med teknisk hjelp for behandling av overføringer. Til å begynne med har de lansert en løsning for anonyme donasjoner via kryptovaluta.

Bekreftelse av ID er viktig for å kunne rapportere inn beløpet til Skatteetaten. Det påvirker også hvorvidt avsender kan kreve fradrag for donasjoner over skatteseddelen.

Ifølge Skatteetaten var det over 70.000 nordmenn som rapporterte at de satt med verdier i kryptovaluta i 2021. Etaten mener selv at det reelle tallet sannsynligvis er langt høyere. En undersøkelse gjort av Arcane Crypto i 2020 indikerte at over 300.000 nordmenn satt på kryptovalutaverdier, uten å spesifisere hvilke typer det var snakk om.

Fakta om skattefradrag for donasjoner og gaver

For lingningsåret 2021 er det mulig å kreve fradrag for donasjoner opptil 50.000 kr. Med en fradragssats på 22 prosent vil det medføre en reduksjon i skyldig skatt på opptil 11.000 kroner.

Støre-regjeringen har foreslått å halvere grensen for donasjoner til frivillige organisasjoner og tros- og livssynssamfunn i sitt budsjett for 2022.

Mer om beskatning av kryptovaluta

  • Den som eier kryptovaluta er selv forpliktet til å rapportere verdiene i skattemeldingen.
  • Den nye skattemeldingen inneholder et eget felt dedikert til opplysninger om kryptovaluta
  • Har du tapt penger på salg av kryptovaluta? Da kan du få fradrag. Kravet er til gjengjeld at du kan dokumentere kostpris, såvel som salgspris med dokumenter fra kryptovalutabørsene.
  • Ved rapportering må samlet verdi rapporteres i form av gevinst og tap, ikke kun totalsummen av kryptovaluta man eier.
  • Etter å ha levert skattemeldingen har du opptil 3 års frist til å korrigere/endre opplysningene.

For ordens skyld: Kryptografen.no var tidligere eid av Arcane Crypto.

Back
ads-image
Nå tilgjengelig i Norge: Profesjonell Kryptotrading
Trade 80+ kryptopar med avanserte funksjoner hos en regulert megler. Doble investeringer med giring, gå short, kopier handler mm. (51 prosent av CFD detaljhandelen taper penger hos leverandøren - Annonse eToro).
Prøv demokonto