Kinesisk kryptovaluta er klar

Richard Paulsen
Oppdatert 28,august 2019
ads-image
Få Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
Motta gratis BTC hos disse norske tjenestene uten krav om kjøp eller innskudd (18 års aldersgrense).
➤ Les mer
Annonselenke

Det slippes informasjon om den kinesiske digitale valutaen (CBDC – Central Bank Digital Currency) nesten hver eneste uke, i en åpenbar strategi om å forberede verden og markedet på at en lansering er nært forestående. Kinesiske kilder hevder at den kinesiske kryptovaluten kommer før Libra, som er ventet i 2020.

Styrke mellomleddet

I dag fikk vi vite gjennom Forbes at Kina sin kryptovaluta skal distribueres gjennom bankvesenet og betalingstjenestene til teknologiselskapene i Kina. Først og fremst er det de tre største bankene i Kina som skal få anledning til å veksle kontanter mot digital valuta til sine bedrifts- og privatkunder.

Her nevnes verdens største bank, Industrial and Commercial bank of China, og den nest største banken i verden, Bank of China. I tillegg kommer Agricultural Bank of China, dernest Union Pay som er en samarbeidsorganisasjon for bankene. Av techpartnere som får utlevert den første koden finner vi Alibaba og Tencent, som har dominert netthandel og privat overføring av penger i flere år.

Myndighetene i Kina har valgt å gå gjennom mellomledd for å ikke rive teppet under bena på sårbare banker og eksisterende betalingssystemer. Stikk motsatt av å ha de desentraliserte kryptovaluta-prosjektene forsøker seg på. Kina ønsker en myk overgang til en digital hverdag.

Noen hevder også at myndighetene vil hjelpe de statseide bankene å ta tilbake kontrollen over privatforbruk, som de siste årene har gått til nye mobile betalingsløsninger. Det er de store bankene som først og fremst skal veksle fysisk cash mot digitale penger.

Hva gjør Kinas kryptovaluta bedre?

I følge ryktene kan den nye kryptovalutaen til Kina takle 300.000 transaksjoner i sekundet. Libra kan bare prosessere 1000 transaksjoner i sekundet. Behovet er naturligvis større i Kina, der det gikk 92.771 transaksjoner i sekundet på Singles Day i fjor.

En annen fordel er at kinesernes utgave kommer til å være 100% “backet” av tilsvarende pengemengde hos den kinesiske sentralbanken. Det er ingen garanti for at Libra ikke vil være giret eller finansiert på en annen måte enn rene innskudd. Mange mener nok at med dagens lave renteregime vil det være dumt å ikke belåne balansen.

Konkurransen

Det spekuleres også at den kinesiske kryptovalutaen kommer til å lanseres før Libra, som er ventet sommeren 2020. Kinesiske myndigheter har allerede testet den nye valutaen i Shenzen Special Economic Zone i snart ett år.

USA har for eksempel ikke begynt arbeidet med å digitalisere dollaren, heller ikke bestemt seg om de faktisk skal gjøre det.
Jeremy Allaire fra Circle mener at Kina nå ligger et hestehode foran, og den digitale valutaen vil kunne omgå amerikanske bankregler ved å tilby direkte oppgjør med den kinesiske sentralbanken.

Back
ads-image
Få Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
Motta gratis BTC hos disse norske tjenestene uten krav om kjøp eller innskudd (18 års aldersgrense).
➤ Les mer
Annonselenke