»  Nyheter  »  Krypto 101

Krypto 101

Erik Dale
calendar 12,februar 2020
ads-image
Motta gratis Bitcoin verdt 250 kr
Disse norske tjenestene utbetaler gratis velkomstbonuser, uten kjøpskrav. Må være fylt 18 år med krav om legitimering via BankID eller Vipps.
Slik går du frem

Å forklare til noen hva kryptovaluta er kan være en kjedelig oppgave. Nå som vi er inne i et nytt år med ytterligere massetilpasning, vil spørsmålene fortsette å strømme inn. Derfor har vi bedt vår kjære familie og venner om å stille oss kryptospørsmålene de har, for å så samle dem inn og svare på dem her, klare til å sendes til dine kjære, og hjelpe dem med å forstå seg på dette.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital eiendel. Det er et internettbasert medium som bruker kryptografi for å sikre økonomiske transaksjoner, kontrollere opprettelsen av ytterligere enheter og for å bekrefte overføring av eiendeler. Det vedlikeholdes av et peer-to-peer-datanettverk som består av brukernes maskiner eller “noder”. 

En viktig funksjon ved kryptovaluta er at den ikke kontrolleres av noen sentral myndighet. Den er desentralisert slik at myndigheter ikke kan kontrollere eller hindre blokkjeden.  

Hva brukes det til?

Med kryptovaluta kan du kjøpe varer og tjenester eller handle dem for profitt. Siden du ikke bruker banker, så må du ikke betale for banktjenester. Du slipper å bruke en ‘mellommann’. Pengene er virkelig dine egne, sammenlignet med når dem eies av en bank. Siden alle transaksjoner er bekreftet på en offentlig ledger, er identiteten til eierne kryptert for å sikre legitimiteten til journalføringen. For eksempel så kan du se om penger blir flyttet og hvor de blir flyttet noe som gjør det hele “svindelsikkert”. 

Er ikke krypto det kidnappere og svindlere bruker?

I nyhetene har det vært flere tilfeller hvor kidnappere har brukt kryptovaluta som løsepenger. Den siste saken var en norsk kvinne ved navn Anne-Elisabeth Falkevik Hagen som ble meldt savnet oktober 2018 og ikke har blitt sett siden. Kidnapperne hennes ba om en sum for hennes løslatelse. De ønsket at disse pengene skulle overføres via Monero, en kryptovaluta som ikke har en synlig blokkjede, slik at ingen kan se hvem som har sendt pengene eller mottatt beløpet. 

Dette ville vært mye vanskeligere med Bitcoin, ettersom blokkjeden er offentlig. Så hvis ‘kidnapperen’ ønsket å veksle pengene til fiat, ville det vært mulig for en myndighet å spore hvem de er. 

Selv om det har skjedd, er det ikke vanlig. Og i løpet av historien til fiat valuta har vi sett det skje hundrevis, om ikke tusenvis av ganger. 

Hvordan fungerer mining? Hvordan lager du for eksempel en ny bitcoin?

Bitcoin mining er ryggraden i Bitcoin-nettverket. En miner er en spesialisert datamaskin som løser algoritmer, og som lager bitcoin. Litt som å grave etter gull, bare at færre blir skadet. Uten Bitcoin-minere ville nettverket vært usikret og dysfunksjonelt. Mineren sin rolle er å sikre nettverket og behandle alle Bitcoin-transaksjoner.

For denne tjenesten blir minere belønnet med nyopprettede Bitcoins og transaksjonsgebyrer. Minere sikrer nettverket og bekrefter Bitcoin-transaksjoner. Minere får i gjennomsnitt utbetalt belønning for deres arbeid hvert 10. minutt i form av nye bitcoins.

Kan hvem som lage sin egen kryptovaluta og hvorfor skulle man gjøre det?

Ja, alle kan lage sin egen kryptovaluta. Å lage en alternativ kryptovaluta kan være enkelt, og det er flere nettsider som lar deg sette et navn på en mynt. Når det er sagt, hvis du vil lage en mer ‘legitim’ mynt, bør du lage din på en blokkjede. Dette krever mye arbeid og ekspertise. 

Det er mange grunner til at folk lager sin egen kryptovaluta. Hvis de lager et prosjekt som krever en blokkjede, kan du ha din egen digitale valuta for å stimulere nodene. Med en valuta er det lettere å forstå blokkjeden. Andre aspekter inkluderer å eliminere svindel, redusere driftskostnader, tilby umiddelbare transaksjoner og sikre en umiddelbar mengde potensielle kunder. 

Hvordan kjøper du kryptovaluta?

Det finnes flere børser hvor du kan kjøpe, selge og handle kryptovaluta. Den enkleste løsningen er kanskje å kjøpe Bitcoin på Coinbase. Her kan du også kjøpe Bitcoin Cash, Ether og Litecoin. For å registrere deg på Coinbase må du fylle ut detaljene dine og fullføre en KYC (Know Your Customer). Du må ta et bilde av din ID, enten et pass, førerkort eller foto-ID. Du må også ta et bilde av deg selv. 

Denne prosedyren er veldig lik den du finner på andre børser. Det er viktig å merke seg at Coinbase tar et relativt stort gebyr for kjøp av krypto. Når du har fått kryptovalutaen du har kjøpt kan du velge å oppbevare den på selve børsen eller i en såkalt ‘cold wallet

Back
ads-image
Motta gratis Bitcoin verdt 250 kr
Disse norske tjenestene utbetaler gratis velkomstbonuser, uten kjøpskrav. Må være fylt 18 år med krav om legitimering via BankID eller Vipps.
Slik går du frem