Lekkasjer fra Meta og VR-nyheter fra Samsung

Konkurransen innen VR (Virtual Reality) og XR (Extended Reality) tiltar i styrke.

Kryptografen
Oppdatert 23,november 2023
ads-image
Få Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
Motta gratis BTC hos disse norske tjenestene uten krav om kjøp eller innskudd (18 års aldersgrense).
➤ Les mer
Annonselenke

Meta, tidligere kjent som Facebook, annonserte nylig sin nye VR brille kalt Ventura. Det skal være en rimeligere VR-brille og er planlagt for lansering i 2024. Nyheten er spesielt bemerkelsesverdig gitt at det følger tett etter lanseringen av deres Quest 3-briller.

Til tross for Mark Zuckerbergs tidligere antydninger om å nedskalere VR-satsningen, tyder ferske lekkasjer og rapporter på en akselererende utvikling innen VR-hardware hos Meta. Med et mål om en pris under 200 dollar, signaliserer “Ventura” en mulig revolusjon innad i VR-markedet ved å gjøre teknologien mer tilgjengelig. Meta planlegger å redusere kostnadene ved å benytte billigere komponenter og muligens ved å introdusere håndbevegelsesbaserte kontroller som en erstatning for tradisjonelle fysiske kontrollere.

Den største utfordringen for selskapene innen VR har vært å designe VR-briller med tilstrekkelig funksjonalitet. En av de største utfordringene har vært å pakke sammen avansert teknologi i et lite område, samtidig som vekten holdes lav nok til å unngå problemer med nakke og rygg. Høye utviklerkostnader og andre teknologiske begrensninger har i tillegg gitt utviklerne hodebry.

Bransjen sliter samtidig med å få fullt fotfeste i retail-markedet, noe som skyldes en høy prislapp. Quest-3 har en prislapp i USA på rundt 5.000 kroner, og regnes som et av de billigere alternativene. Som et eksempel selger Apple sine Vision Pro VR-briller for 35 000 kroner, noe som gjør de utilgjengelig for de fleste forbrukere.

Samsung og Googles Samarbeid om Mixed Reality

Det er ikke kun Meta som har pøst ressurser inn i utviklingen av VR-briller de siste årene.

Samsung, Google og Qualcomm er i full gang med et felles prosjekt for å utvikle et såkalt mixed reality-headsett. Dette initiativet ble først offentliggjort ved Unpacked-arrangementet i februar 2023, men har siden støtt på utfordringer.

De besluttet blant annet å oppgradere skjermene i headsettet til 4K-oppløsning per øye, i et forsøk på å matche Apple sine Vision Pro VR-briller. Denne oppgraderingen har imidlertid medført forsinkelser, der den nye mixed-reality brillen har en forventet lansering mot slutten av 2024. Med et produksjonsmål på 30 000 enheter for 2024, og en antatt pris på rundt 2 000 dollar, posisjonerer Samsung sitt headsett mellom Meta Quest 3 og Apple Vision Pro. Google bidrar med en spesialtilpasset versjon av Android for headsettet, mens Qualcomm forventes å levere den kraftige Snapdragon XR2 Gen 2-brikken, som er bygget med 4nm prosessorer.

Markedspotensial

For investorer representerer den teknologiske fremmarsjen spennende muligheter.

Med VR-teknologiens vekstpotensial kan det være gunstig å investere i selskaper som leder an i utviklingen. Valget av riktig selskap er dog avgjørende, ettersom markedet vil satureres ytterligere. Aktører som Varjo, Sony og Microsoft sies å jobbe med konkurrerende produkter, enda lanseringsdatoen er ukjent.

Forbrukerperspektivet 

For forbrukere betyr denne utviklingen tilgang til et bredere spekter av VR-produkter, til mer overkommelige priser. Intens konkurranse mellom de ledende aktørene lover kontinuerlig forbedring av produktene, noe som gir forbrukerne både bedre kvalitet og valgmuligheter. Dette kan lede til en demokratisering av VR-teknologi, der avanserte virtuelle opplevelser blir tilgjengelige for et bredere publikum.

Markedet anslås å generere over 70 milliarder kroner i omsetning i løpet av 2023, noe som tilsvarer en økning på nesten 50 prosent sammenlignet med 2022.

Prislappen har inntil nå vært det største hinderet mot mer utstrakt bruk av VR-teknologi.

VR-markedet står på terskelen til en ny epoke, drevet frem av multinasjonale selskaper som Meta, Samsung, Google og Qualcomm. Teknologikjempene har dype lommeboker med ressurser til å utvikle ny og banebrytende teknologi. Det nye kappløpet kan minne litt om fremmarsjen av internett på slutten av 1990 tallet. Denne gangen er det derimot et kappløp som ikke bare handler om teknologi, men om å utvide vår oppfatning av virkeligheten selv. 

Back
ads-image
Få Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
Motta gratis BTC hos disse norske tjenestene uten krav om kjøp eller innskudd (18 års aldersgrense).
➤ Les mer
Annonselenke