»  Nyheter  »  Nigeria er på vei til å bli en Bitcoin-nasjon

Nigeria er på vei til å bli en Bitcoin-nasjon

Nicolai Qvale Fredriksen
calendar 16,desember 2020
ads-image
Motta gratis Bitcoin verdt 250 kr
Disse norske tjenestene utbetaler gratis velkomstbonuser, uten kjøpskrav. Må være fylt 18 år med krav om legitimering via BankID eller Vipps.
Slik går du frem

Denne tweeten kommer fra Twitter og Square CEO, Jack Dorsey. Først rapportert av DeCrypt.

Bitcoin-entusiasten Dorsey, har konkludert med at afrikanske nasjoner har de optimale forholdene som kreves for at kryptovaluta skal blomstre og utvikle seg; svake lokale valutaer, som vanskeliggjør prosessen å få tak i amerikanske dollar for global handel; komplekse og kostbare pengeoverføringer, og – kanskje viktigst av alt – en entusiastisk, ungdommelig, teknologisk kunnskapsrik og stadig mer desperat befolkning.

Ingen steder i Afrika er dette mer treffende enn i Nigeria, som er ledende i Afrika når det kommer til tradingvolum på peer-to-peer (P2P) kryptobørsene Paxful og LocalBitcoins. Den vestlige afrikanske nasjonen med en gjennomsnittsalder på 18 år, er et teknologisk knutepunkt. Nigeria topper konsekvent listene for Bitcoin-søk hos Google, og har ifølge en undersøkelse den høyeste prosentandelen av kryptobrukere i verden. Men det mest overbevisende er bevis på at Bitcoin-oppfinneren Satoshi Nakamotos originale brukstilfelle, med Bitcoin som betalingsverktøy, trives positivt i Nigeria.

Bitcoin som en nødvendighet

«In Nigeria, Bitcoin is a necessity as opposed to a luxury or this cool thing that you could use, (…) For a lot of people, it’s basically a lifeline to keep their business going» 

Akin Sawyerr

Sawyerr er en amerikanskbasert kryptoinvestor og økosystembygger. Han er oppvokst i Nigeria, og forklarer at det afrikanske kontinentet sør for Sahara er det dyreste stedet i verden å flytte penger til. 

Nå har den fallende prisen på landets olje – et direkte resultat av koronaviruspandemien – ført til økonomiske stridigheter, og ført til to devalueringer av den nigerianske valutaen Naira. I november 2020 gikk nasjonen offisielt i resesjon for andre gang på fem år.

«Nigeria’s weakening Naira currency, as well as the shortage of US dollars, are forcing businesses to switch to Bitcoin as the means of settling payments for international transactions. (…) Nigerian businesses need dollars to buy new supplies, and order essential equipment from abroad—but formal sources for obtaining foreign currency, such as banks, are failing to meet this demand”

Amos Samson, Nigeria-sjef for overføringstjenesten Sirocco Pay.

I følge Nigerias ledende finansielle publikasjon, BusinessDay, har situasjonen vært så alvorlig at noen av landets mest populære destinasjoner for valutaveksling –  Bureaux De Change (BDC) – har forsøkt å utdanne sine kunder om bruk av Bitcoin. Dette er fordi BDCene ikke har vært i stand til å møte den høye etterspørselen etter dollar. Innsatsen bærer angivelig frukter, hvorpå nå mange bedrifter bytter til Bitcoin for internasjonal handel.

P2P Markeder i front.

Som Arcane Research la frem i sin P2P-markedsrapport tidligere i november, så doblet Nigerias ukentlige tradingvolum for Bitcoin seg i 2020s andre kvartal, fra $8 millioner til $16 millioner. I tillegg til dette, har antall registreringer på Paxful mer enn doblet seg sammenlignet med Q2 i 2019.

«With devaluation and recession causing Naira depreciation, individuals and even businesses are looking to hedge the value of their funds using a good investment tool»

Nena Nwachukwu, Nigeriansk regionalsjef hos Paxful.

Bitcoin-adopsjon i Nigeria

Paxful har nå over 600 000 nigerianske brukere, og ifølge Nwachukwu har måten nigerianere bruker Bitcoin også vokst. Vanlige bruksområder er (i) overføring på tvers av landegrenser, (ii) innkommende verdier fra Nigerias utvandrere (som sendte $23,6 mrd dollar hjem i 2018) og (iii) betaling for skolepenger, leverandører og frilansere. Men nå brukes Bitcoin også som en annen inntektskilde, risikosikring, og har til og med finansiert en menneskerettighetsprotest, etter at banker suspenderte arrangørenes kontoer.

Rapporter fra Reuters antyder også at stadig flere i handelsnæringen bruker Bitcoin til å betale leverandører. Spesielt kinesiske leverandører er opptatt av å gjøre forretninger i Bitcoin på grunn av hastighet og simpelhet. Det betyr også at nigerianske bedrifter ikke trenger å kjøpe dollar med Naira, eller betale avgifter til pengeoverføringsfirmaer.

Nwachukwu påpeker videre at interessen for kryptovaluta har vokst raskest blant millenials. Nigerias unge og verdiskapende befolkning har bidratt til suksessen som Afrikas ledende entreprenør og startup-nasjon i 2018. Men til tross for dette, er fortsatt de fleste unge mennesker enten arbeidsledige eller underarbeidede, og ofte uten bankforbindelse. Selv de som er heldige nok til å kvalifisere seg for en bankavtale, blir de hindret av lave forbruksgrenser eller svartelistede IP-adresser. Nwachukwu legger til at Bitcoin og stablecoins, som er knyttet til USD og lette å cashe ut, har bevist sitt potensiale.

Forrige sommer lastet nigerianere ned flere bitcoin.com-lommebøker enn noen annen nasjon, og MetaMask Mobile, en lommebok for Ethereum-baserte produkter, viser seg også populær. Jacob Cantele, leder i MetaMask, sier Nigeria er MetaMasks tredje største marked, etter USA og India.

Hvordan har Bitcoin oppnådd tillit i Nigeria?

Ifølge Luka Anthony, utenlandssjef for den kinesiske finanstjenesten GetBit, har mange nigerianere unngått å drive forretninger på nettet de siste årene. Dette er på grunn av en massiv tilstedeværelse fra sosialøkonomiske, bli-rik-rask-scams og Ponzi-schemes, som MMM, Twinkas og andre. Svindelene har påvirket et negativt bilde av kryptovaluta i landet, argumenterte han – men nylige hendelser har gitt Bitcoin et skudd av troverdighet.

I oktober i fjor ga rapporter om politiets brutalitet masseprotester, etter at Nigerias sterkt mislikte “special anti-robbery squad” (SARS) angivelig drepte en ung gutt.

Politienheten står anklaget for utpressing, tortur og drap. Mange av de som blir offere av SARS brutalitet er unge menn som jobber i teknologibransjen. Yele Bademosi, administrerende direktør i den Binance-støttete betalingsappen Bundle, delte nylig sitt eget, kjølige møte med SARS på Twitter:

#ENDSARS

I oktober, mens hashtaggen #ENDSARS gikk viralt, samlet Bundle, så vel som andre nigerianske startups og organisasjoner, penger til de desentraliserte protestene som spredte seg over hele landet. Men noen grupper av lokale aktivister, som Feminist Coalition, endte opp med fryste bankkontoer. I desperasjon vendte de seg til Bitcoin. Donasjoner strømmet inn, og Jack Dorsey fremmet til og med saken på Twitter. Til slutt endte gruppen opp med å samle inn over $150 000 i Bitcoin – mer enn 40% av de totale midlene.

“Mange mennesker ble introdusert for nytteverdien av krypto og Bitcoin for første gang i løpet av #ENDSARS,” sa Bademosi nylig i Breakdown-podcasten. “De lærte, hva er Bitcoin; hvordan kan jeg kjøpe og sende Bitcoin, hva er en adresse ‘… dette gjorde Bitcoin enda mer mainstream. “

“Sannheter ble skildret under slutten [av] SARS-bevegelsen,” sa Anthony. “Folk fikk også vite at de fleste ungdommer får betalt gjennom Bitcoin fra online virksomheter som frilans. Det ble produsert mange videoer som viser at ikke alle ungdommer driver bedragerske virksomheter, men sannsynligvis jobber hardt for å tjene penger online, eller jobber med utenlandske selskaper. ”

Bitcoin oppstod først i Nigeria i 2014, men det er mye mer populært nå, sa han. Ledende merkevarer, annonsører og påvirkere utnytter den rådende Bitcoin-makrotrenden, og i år fikk Nigeria sin første krypto-minibank.

Fremtidens Nigeria

Naira-situasjonen, konsekvenser fra pandemien, og effekten av Bitcoin har blitt kombinert med hverandre for å bringe kryptovaluta frem i Nigeria. Men hva betyr dette for fremtiden?

Ikke overraskende, har nigerianernes stille adopsjon av Bitcoin ikke gått utenom finansmyndighetenes oppmerksomhet. Landets Securities and Exchange Commission (SEC) bestemte nylig at alle kryptovalutaer skal anses som verdipapirer.

Det er tegn på at flere reguleringer er i horisonten. Publiseringen av et utkast til rammeverk for en “National Blockchain Adoption Strategy”, i oktober, førte med seg håp om at et slikt grep kunne revitalisere økonomien.

“Nigeria has greater chances of coming top if they reshape and adopt blockchain, (…) We have many [natural] resources, and if the government can integrate blockchain through Nigeria oil, it could be easier to back [the] Naira, and also bring more mass adoption.”

Luka Anthony

Rammeverket inkluderer omfattende reguleringstilsyn. Men observatører, slik som Sawyerr, mener at restriktive reguleringer ikke gir mening i det nåværende økonomiske klimaet, og at de nye reguleringene vil mangle slagkraft på grunn av mangel på ressurser.

“Banning Bitcoin would mean destroying businesses, and economic growth, because there is not enough foreign currency to meet demand. It really doesn’t make sense for them to squeeze the market when, in the Nigerian case, Bitcoin is solving a real problem for people.”

Akin Sawyerr

Afrikas samlede volum i kryptohandel er små, bare to prosent av globale volumer, men fremveksten av Bitcoin og andre kryptovalutaer skaper livsendrende verdi her, sammenlignet med andre regioner, sier Sawyerr videre.

“I don’t want to underestimate how big that is. It’s allowed people to operate businesses where they couldn’t before; it’s allowed young people to have some level of sovereignty and independence and allowed them to create value—to be paid for it in this way—that’s huge.” 

Akin Sawyerr
Back
ads-image
Motta gratis Bitcoin verdt 250 kr
Disse norske tjenestene utbetaler gratis velkomstbonuser, uten kjøpskrav. Må være fylt 18 år med krav om legitimering via BankID eller Vipps.
Slik går du frem