»  Guider  »  Kjøpsguide

Hvordan Kjøpe Kryptovaluta i Norge

Slik investerer du i kryptovaluta på en trygg og enkel måte.

Lars Gundersen
calendar 01,januar 2024
handle krypto

Du kan handle kryptovaluta på flere måter. Det inkluderer via børser, meglere, derivater og direkte fra privatpersoner. I tillegg er det mulig å kjøpe kryptovaluta indirekte ved å investere i aksjer, indekser og CFD-er.

Forvent å bruke et sted mellom 5-10 minutter, avhengig av hvilken tjeneste du benytter.

Snarveier

    Slik går du frem for å kjøpe kryptovaluta

    1. Velg hvor du vil handle

    For å redusere risiko anbefales det å kjøpe kryptovaluta via et selskap som er regulert og registrert hos Finanstilsynet. Nedenfor ser du en liste over regulerte selskaper.

    Merk at det er vesentlige forskjeller i antallet kryptovaluta som tilbys.

    KRYPTO CFD
    eToro
    Best utvalg: 85+ kryptopar
    • Tillater giring med dobbel eksponering
    • Åpne posisjoner begge veier (long & short)
    • Registrert hos Finanstilsynet & CySEC: lisens no. 109/10
    Betalingsmetoder: Kort, bank, PayPal

    Annonse: CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 51% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger.

    Firi
    17 handelspar
    • Registrert hos Finanstilsynet
    Betalingsmetoder: Vipps, kort og bank
    juju krypto
    6 handelspar
    • Registrert hos Finanstilsynet
    Betalingsmetoder: Straksbetaling via bank

    Hvis du planlegger å investere i krypto over lengre tid vil en børs være det beste alternativet. Ønsker du å trade prissvingninger, nyheter og generell markedsutvikling kortsiktig vil en nettmegler være å foretrekke.

    Hvilken megler eller kryptovalutabørs som passer best avhenger i stor grad av hva du ønsker å oppnå.

    2. Åpne og verifiser konto

    Når du har valgt hvor du vil kjøpe kryptovaluta vil neste steg være at du åpner konto.

    Her bruker vi Firi.no som et eksempel. Koden bonus55 er ferdigutfylt slik at du mottar velkomstgaven på 55 kroner.

    Velg mellom 3 forskjellige metoder:

    • Epost verifisering
    • Vipps
    • App (krever nedlasting)

    Her ser du en skjermdump av registreringsmetodene. Vi velger epost og passord som metode gitt at det innebærer færrest steg.

    åpne konto firi

    Nedenfor ser du skjemaet for registrering via epost. Etter du har fylt inn passord og epost må du godta personvernerklæringen og egenerklæringen.

    Etter dette vil du motta en registreringslenke via epost. Klikk på denne og du blir videresendt til stegene for bankID verifikasjon og utfylling av skjema. Her blir du spurt om inntekt, politisk eksponering og forventet handelsvolum.

    Ved kjøp av kryptovaluta i Norge blir du samtidig spurt om inntekt, politisk eksponering og forventet handelsvolum. Spørsmålene er lovpålagt av Finanstilsynet, og noe alle norske kryptoselgere må forholde seg til.

    3. Sett inn penger

    Neste steg er å sette inn penger på kontoen din så du får gjennomført kjøpet. Her har du flere valg, noe som inkluderer straksbetaling via banken og kortbetaling.

    Velg beløpet du ønsker å kjøpe kryptovaluta for og fullfør innskuddet. Merk at det legges til et ekstra gebyr for å bruke kortbetaling.

    betalingsmetoder
    Alternativer for å sette inn penger. Kjøp kryptovaluta så fort innskuddet er registrert. (Klikk for å forstørre bildet).

    4. Legg inn ordre og kjøp kryptovaluta

    Når du har satt pengene inn på kontoen er du klar til å kjøpe kryptovaluta.

    Når du har satt pengene inn på kontoen er du klar til å kjøpe kryptovaluta. Velg mellom avansert handel og standard kjøp. Med den avanserte versjonen kan du kjøpe krypto til en valgt pris og antall. Det er bedre kjent som en limit ordre. Med standardmetoden kjøper du krypto til beste tilgjengelige pris.

    Bilde av standard versjonen.

    Hvordan kjøpe kryptovaluta med markedsordre
    Bytt mellom hvor mye krypto du vil handle for i kroner, eller hvor mye krypto du vil kjøpe. (Klikk for å forstørre bildet)

    Det finnes mange kryptovaluta å velge mellom. For å minimere risiko er det best å investere i prosjekter som er bevist å fungere, fremfor eksperimentelle typer.

    Å kjøpe kryptovaluta på de ulike platformene er relativt enkelt. Skriv inn navnet på kryptovalutaen du ønsker å kjøpe og den burde dukke opp. Det er også mulig å investere i oppstykkede enheter.

    Et eksempel er hvis du skal kjøpe bitcoin, som ville kostet godt over 700 000 kroner med nåværende pris. For de fleste er ikke dette aktuelt og da hjelper det å kunne dele opp hver enhet i mindre biter.

    Metoder for å kjøpe kryptovaluta

    Her kan du lese mer om 4 metoder for å kjøpe kryptovaluta, både direkte og indirekte.

    Kjøp kryptovaluta direkte

    Direkte handel betyr at du eier selve kryptovalutaen. Det er den anbefalte metoden for deg som vil investere i krypto med en langsiktig strategi og som ikke ønsker å måtte vedlikeholde porteføljen daglig.

    Du kan kjøpe kryptovaluta direkte via norske og utenlandske børser. Fokuser på børsens utvalg, gebyrer og hvorvidt den følger gjeldende reguleringer før du tar en avgjørelse.

    Derivater (indirekte)

    Et alternativ som har vokst i popularitet den siste tiden er bruken av derivater. Produktet lar tradere kjøpe kryptovaluta med indirekte eksponering mot kursen, men uten at de eier det underliggende. Bransjen er strengt regulert og det kreves lisens i EU for å tilby tjenesten.

    Ordet derivat kommer fra det engelske uttrykket derive. Det er altså et produkt som henter verdien sin fra et underliggende instrument, og i dette tilfellet forskjellige kryptovaluta.

    Du kjøper altså en kontrakt som følger prisen til én eller flere kryptovaluta, uten at du faktisk eier det underliggende instrumentet. Vanlige typer derivater er opsjoner, swaps, CFD-kontrakter og futures.

    Oppsummert

    • Du kan innta begge sider av handelen. Både long og short.
    • Du kan gire investeringen opptil 2:1.
    • Alle kundeinnskudd er forsikret (lovpålagt).
    • Du eier ikke beholdningen.
    • Beholdningen kan ikke tas ut fra platformen.

    Aksjer

    Flere selskaper er i dag tungt eksponert mot bransjen, noe som gjør at investeringer i selskapenes aksjer kan sidestilles med å handle kryptovaluta. Typisk er det snakk om selskaper som enten opererer markedsplasser for krypto, har utviklet teknologi innen området eller investert store beløp i bransjen.

    Det mest kjente eksempelet er muligens Michael Saylor som via sitt selskap Micro Strategy har investert tungt i kryptovaluta. Aksjekursen reflekterer nå i realiteten utviklingen til kryptobeholdningen, fremfor selskapets reelle prestasjon.

    Indekser

    Indekser lar deg kjøpe kryptovaluta med en bredere eksponering mot markedet. Typisk vil en indeks følge topp 10, topp 20 eller et lignende produkt innen kryptobransjen. Det er en måte å oppnå diversifisert eksponering, uten risikoen for at én investering skal falle markant i verdi.

    Indekser er mindre vanlige i Norge og tilbys i utgangspunktet kun via norske meglerhus med tilgang til indeksprodukter i utlandet.

    Betalingsmetoder

    En oppsummering av forskjellige betalingsmetoder og hvordan de påvirker kostnadene når man investerer i kryptovaluta.

    Bankkort

    Bankkort lar deg sette inn penger umiddelbart, men koster også mer i gebyrer. Her betaler du gjerne fra 2,5 til 3,5 prosent av summen du setter inn. Gebyret kan være enda høyere med utvalgte betalingskort. Det er den enkleste, men samtidig dyreste måten å kjøpe kryptovaluta i Norge.

    Ulempen er at det koster deg mer i form av innskuddsgebyrer. To relaterte betalingsløsninger er Vipps og PayPal, gitt at disse lar deg knytte opp debetkort og kredittkort til en elektronisk betalingsprofil.

    Vipps

    Utvalgte norske kryptobørser tillater kundene sine å kjøpe kryptovaluta med vipps. For øyeblikket er det kun norske Firi som tillater kryptohandel med Vipps, men listen vil sannsynligvis utvides i tiden som kommer.

    Med Vipps betaler du 3,9 prosent i gebyr for innskuddet.

    Kjøp kryptovaluta med vipps
    Når du kjøper krypto med VIPPS legges det til 3,9% i gebyr (klikk for å forstørre bildet).

    PayPal

    PayPal er en applikasjon som lar brukere knytte sammen ulike betalingsmetoder. Det inkluderer både debetkort, kredittkort og bankkonto. Fordelen med å kjøpe kryptovaluta med PayPal er i hovedsak at du slipper å skrive inn betalingsinformasjonen, og at du heller kan logge deg inn. Tjenesten fungerer omtrent på samme måte som Google Pay og Apple Pay.

    Ulempen er at det følger med høye gebyrer, på lik linje med Vipps og kortbetalinger. Med PayPal kan du forvente å betale et sted mellom 3,5 til 4 prosent i gebyr per transaksjon. Det påfølger enda høyere kostnader ved innskudd som gjøres i en utenlandsk valuta.

    Kun ett av selskapene i oversikten vår ovenfor tillater kjøp ved hjelp av PayPal.

    Bankinnskudd

    Bankbetaling vil i de fleste tilfeller være det billigste alternativet når du skal kjøpe kryptovaluta. Ulempen er at det kan ta en del tid og at overføringer som regel ikke skjer i helgene. Forvent å betale alt fra 0 til 1,5 prosent i gebyr.

    Noen norske kryptovalutatjenester tilbyr også innskudd fra bank med noe som kalles for straksbetaling. Da skjer innskuddet momentant, i bytte mot et lite gebyr. Det tillates kun hos et mindre knippe banker.

    Invester langsiktig

    Skal du først kjøpe kryptovaluta vil det lønne seg å tenke langsiktig. Kryptovalutakurser kan endre seg med store prosentandeler på kort tid, så det gjelder å holde på posisjonene over tid. Det kan naturligvis være vanskelig, gitt at posisjonene kan svinge med flere titalls prosent i verdi over korte tidsperiode.

    Denne grafen er et godt eksempel på hvorfor det lønner seg å vente med å kjøpe kryptovaluta til markedet har mistet troen. Kursen er riktignok mer stabil enn de fleste andre kryptovalutaer. Foto: TradingView

    Her er en kort huskeliste til hva det lønner seg å gjøre:

    • Vent til neste nedgangsperiode (særlig hvis markedet allerede har vært i en oppadgående trend over lang tid). Gå inn i en kryptovaluta når prisene har falt til bunnivåer.
    • Det er vanskelig å time riktig tidspunkt med å investere i kryptovaluta. Forsøk å sammenligne kurser med tidligere nivåer og se hva som kan være en fornuftig inngangspris.
    • Vær forbedredt på å investere i krypto med mål om å holde på det over flere år. Det kan fort ta 3-4 år før et nytt bullmarked viser seg.
    • Som regel er det best å ikke kjøpe kryptovaluta i form av derivater hvis du planlegger å holde det over lang tid. Det koster en del ekstra i gebyrer.
    Back