»  Kryptovaluta  »  Kjøpsguide

Hvordan kjøpe kryptovaluta

Kryptografen
calendar 16,november 2022
kjøp kryptovaluta

Se hvordan du kan investere i kryptovaluta på en trygg og enkel måte fra Norge i 2023. Hele prosessen vil ta deg rundt 5 minutter fra start til slutt.

Vi anbefaler samtidig at du handler kryptovaluta fra et selskap som er seriøst og lisensiert.

1. Velg hvor du vil handle

Du kan handle kryptovaluta fra Norge på flere måter. Det inkluderer via børser, meglere, derivater & direkte fra privatpersoner. I tillegg er det mulig å kjøpe kryptovaluta indirekte gjennom aksjer, indekser og CFD-er.

I denne guiden bruker vi Skilling som et eksempel. De krever kun 1/12 av gebyret til andre børser og er en regulert megler med forsikring, noe vi mener er ekstra viktig.

Vær oppmerksom på at de vil stille en del spørsmål når du åpner konto. Disse er lovpålagt, og er ment å sjekke at du forstår hvordan tjenesten fungerer.

ENKLEST (2 MIN)
Skilling
✔ BankID og norsk support
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ 1000+ instrumenter
✔ Best for større kjøp
✔ Doble/short investeringer via CFD (x2)
✔ Konto forsikret for €1 million

Annonse: CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. 63% til 75% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med Skilling. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å risikere tap av penger.

Hva betyr det å kjøpe kryptovaluta via CFD? Du får akkurat samme økonomiske eksponering. Forskjellen er at du ikke fysisk kontrollerer beholdningen og kan ta den ut til en lommebok. Da slipper du i tillegg å uroe deg for å miste investeringen.

2. Åpne og verifiser kontoen din

Når du har valgt hvor du vil kjøpe kryptovaluta vil neste steg være at du åpner konto. Avhengig av beløpet du vil kjøpe kryptovaluta for vil du måtte verifisere identiteten din. De fleste steder må du verifisere deg før du kan gjøre innskudd.

Uansett hvor du handler: Vær forberedt på å besvare flere spørsmål knyttet til erfaring, hvor pengene stammer fra og hvorvidt du forstår risikoen. Dette er lovpålagt og noe alle kunder må svare på før de setter i gang.

Hos noen kan du verifisere ved hjelp av BankID eller Vipps, mens andre vil kreve at du sender inn kopi av pass eller førerkort, kombinert med bevis på gjeldende bostedsadresse.

3. Sett inn penger

Neste steg er å sette inn penger på kontoen din så du får gjennomført kjøpet. Velger du en nasjonal valuta som norske kroner vil du ofte se at pengene veksles om til en annen valuta. Eksempler er euro eller amerikanske dollar.

Du kan som regel velge mellom bankoverføring, Visa, MasterCard og PayPal. Noen markedsplasser tilbyr også andre alternativer, derav Klarna og Netteller.

Betalingsmetoden du velger er viktig når du skal kjøpe kryptovaluta ettersom gebyrene varierer.

4. Legg inn ordre og kjøp kryptovaluta

Når du har satt pengene inn på kontoen er du klar til å kjøpe kryptovaluta.

Det finnes mange ulike enheter å velge mellom: Invester i Bitcoin, Ethereum og Litecoin for å nevne noen eksempler. For å minimere risiko er det best å investere i prosjekter som er bevist å fungere, fremfor eksperimentelle typer.

Her ser du et eksempel hvor vi søker opp kontrakten for BTC.

Du kan også handle kryptovaluta gjennom kontrakter som er oppgitt i andre nasjonale valuta.

Å kjøpe kryptovaluta på de ulike platformene er relativt enkelt. Skriv inn navnet på kryptovalutaen du ønsker å kjøpe og den burde dukke opp. Det er også mulig å kjøpe kryptovaluta i oppstykkede enheter. Med andre ord så må du ikke kjøpe én hel enhet, men kan velge lavere brøkdeler.

Andre måter du kan handle kryptovaluta

Ulike metoder for å kjøpe kryptovaluta

Bankkort og kredittkort (VISA og MasterCard)

Kort lar deg sette inn penger til å kjøpe kryptovaluta umiddelbart, men koster også mer i gebyrer. Her betaler du gjerne fra 2,5 til 3,5 prosent av summen du setter inn. Gebyret kan være enda høyere med visse kredittkort.

PayPal

Paypal gjør det enkelt å kjøpe kryptovaluta. Du slipper å fylle inn betalingsinformasjon som allerede er knyttet til brukeren din. Her kan du benytte tjenesten vi har nevnt i toppen av artikkelen, og deretter velge PayPal som ønsket betalingsmetode ved utsjekk.

Bank

Bankoverføring er nesten alltid det billigste alternativet når du skal kjøpe kryptovaluta. Ulempen er at det kan ta en del tid og at overføringer som regel ikke skjer i helgene. Forvent å betale alt fra 0 til 1,5 prosent i gebyr.

Vipps

Dessverre tillater ikke Vipps at appen benyttes til å kjøpe kryptovaluta. De oppdaterte vilkårene sine for noen år siden med et forbud mot å kjøpe kryptovaluta ved hjelp av tjenesten. Bryter man retningslinjene kan kontoen sperres.

Derivater

Derivater er finansielle instrumenter som henter prisen sin fra et underliggende aktivum. I dette tilfellet er det kryptovaluta som styrer kursutviklingen.

Med andre ord: Du kjøper en kontrakt som følger prisen til én eller flere kryptovaluta, uten at du faktisk eier det underliggende instrumentet. Vanlige typer derivater er opsjoner, swaps, CFD-kontrakter og futures.

Det beste stedet å kjøpe kryptovaluta via derivater med giring er hos den megleren du ser her.

Bruken av derivater har økt i popularitet de siste årene. Det hele startet med at Bitmex innførte muligheten for å handle kryptovaluta via det som kalles for perpetual swaps. Dermed ble det mulig å kjøpe kryptovaluta futures kontrakter som manglet den vanlige “utløpsdatoen”. Ulempen er at kontraktene vektes ved hjelp av en såkalt funding fee, som er ment å presse prisen så nærme spot-prisen som mulig.

Via aksjer

Flere selskaper er i dag tungt eksponert mot bransjen, noe som gjør at investeringer i selskapenes aksjer kan sidestilles med å kjøpe kryptovaluta.

Typisk er det snakk om selskaper som enten opererer markedsplasser for krypto, har utviklet teknologi innen området eller investert store beløp i bransjen. Et eksempel er Coinbase-aksjen. Kjøper du denne er det i realiteten en innsats på at markedet vil hente seg inn på sikt.

Fakta om å kjøpe kryptovaluta i Norge

En tidligere undersøkelse gjennomført av Arcane Research (2019) viste at 11 prosent av befolkningen, en halv million nordmenn, hadde et ønske om å kjøpe kryptovaluta hvis det var enklere.

Her kom det også frem at det var klart flest unge som investerer. Tallene var som følger:

 • 8 prosent av de i gruppen mellom 18 og 39 år
 • 3 prosent i gruppen 40-49 år
 • 2 prosent for de i gruppen 50-59.

Forfatterne påpekte at det var grunn til å tro at mange under 18 år eier krypto, enda undersøkelsen kun inkluderte svar fra nordmenn i myndig alder. Ungdommen kan derfor være underepresentert i statistikken.

I 2021 ble en ny undersøkelse fra av Arcane publisert. Her er nøkkeltallene:

 • 300.000 nordmenn eier kryptovaluta, noe som tilsvarer en økning på 75 prosent på 2 år.
 • Klar overvekt av unge mennesker i Norge som har investert.
 • Få kvinner har satset penger på kryptovaluta sammenlignet med menn.
 • Unge mennesker i urbane strøk eier krypto i større grad enn de som bor på landet.

Invester langsiktig

Skal du først kjøpe investere i kryptovaluta vil det lønne seg å tenke langsiktig. Kryptovalutakurser kan endre seg med store prosentandeler på kort tid, så det gjelder å holde på posisjonene over tid. Det kan naturligvis være vanskelig, gitt at posisjonene kan svinge med flere titalls prosent i verdi over korte tidsperiode.

Denne grafen av BTC er et godt eksempel på hvorfor det lønner seg å vente med å kjøpe kryptovaluta til markedet har mistet troen. Kursen er riktignok mer stabil enn de fleste andre kryptovalutaer. Foto: TradingView

Her er en kort huskeliste til hva det lønner seg å gjøre:

 • Vent til neste nedgangsperiode (særlig hvis markedet allerede har vært i en oppadgående trend over lang tid). Gå inn i en kryptovaluta når prisene har falt til bunnivåer.
 • Det er vanskelig å time riktig tidspunkt med å investere i kryptovaluta. Forsøk å sammenligne kurser med tidligere nivåer og se hva som kan være en fornuftig inngangspris.
 • Vær forbedredt på å investere i krypto med mål om å holde på det over flere år. Det kan fort ta 3-4 år før et nytt bullmarked viser seg.
 • Som regel er det best å ikke kjøpe kryptovaluta i form av derivater hvis du planlegger å holde det over lang tid. Det koster en del ekstra i gebyrer.
Back