ANNONSE

Hvordan kjøpe Kryptovaluta

Å kjøpe kryptovaluta har blitt vesentlig enklere de siste årene. Forskjellene handler nå mest om utvalget, gebyrer og brukervennligheten til hver platform.

Tidligere måtte man gjerne sende penger til utenlandske børser, der store deler av beløpet forsvant i vekslingsgebyrer. Heldigvis er ikke dette lenger en realitet.

Her ser vi nærmere på hva som kreves for å kjøpe kryptovaluta fra Norge på en trygg og enkel måte.

For å begynne med det viktigste: Vårt tips er at du velger en handelsplass som står registrert hos Finanstilsynet. Norge har hatt en egen registreringsordning for dette siden 2019. Det gjelder særlig hvis du planlegger å kjøpe kryptovaluta for større beløp.

Den beste tjenesten for å kjøpe kryptovaluta fra Norge er etter vår mening eToro. Årsaken er at de har et stort utvalg av krypto, står registrert hos Finanstilsynet, pluss at de lar nordmenn handle med både kort og PayPal.

PS: Velger du denne platformen vil du se at innskuddet ditt i norske kroner konverteres til USD, EUR eller GBP. Årsaken er at de bruker de internasjonale valutaene som krypto omsettes i.

Enklest
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Størst utvalg
✔ Støtter kjøp via PayPal, Mastercard og Visa
Du eier kryptovalutaen. Kan trekkes ut til andre platformer.

Annonselenker: Kryptovaluta er volatile instrumenter. Bransjen er ikke regulert i EU eller Storbritannia. Det gir ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.

Kjøp kryptovaluta steg-for-steg

Her følger en kort og enkel guide til å kjøpe kryptovaluta.

 1. Bestem hvilken tjeneste du vil bruke – Eksempler er eToro, Firi, Binance og Coinbase.
 2. Velg betalingsmetode – Velg om du vil kjøpe kryptovaluta med bank, kort, paypal eller andre betalingsmetoder.
 3. Sett inn penger på konto – Når du har satt inn penger er du klar for å gjøre ditt første kjøp.
 4. Kjøp kryptovaluta – Siste steg er å kjøpe den kryptovalutaen du ønsker. Her kan du enkelt sammenligne kryptovaluta børser for å se hva de krever for kjøp og salg.

Kjøpe kryptovaluta med Visa

Å kjøpe kryptovaluta med VISA eller andre typer betalingskort er den enkleste og raskeste metoden. Det lar deg handle umiddelbart, uten å måtte vente i flere timer (eller dager) på at innskuddet skal krediteres til kontoen din. Norske banker har begynt å stramme inn på praksisen med å kjøpe kryptovaluta med VISA, der Sparebank1 var sist ute. Sjekk om banken din har restriksjoner på kjøp og salg med kort.

Kun ett selskap lar deg kjøpe kryptovaluta med VISA og det er eToro.

OBS: Kryptoindustrien er ikke regulert, verken i EU eller Storbritannia. Det gir ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer derfor kapital.

Kjøpe kryptovaluta med PayPal

Å kjøpe kryptovaluta med PayPal er også mulig. Ved å bruke PayPal slipper du å skrive inn nummeret til bankkortet ditt manuelt, da informasjonen allerede er lagret på PayPal brukeren din. Her trenger du kun å følge stegene på toppen av artikkelen, og deretter velge PayPal som ønsket betalingsmetode ved utsjekk.

Ulempen er den samme som ved bruk av kortbetaling. PayPal krever et ekstragebyr. Det vil være snakk om mellom 2-3% av kjøpesummen. I tillegg må kontoen din være verifisert før du kan handle.

Kjøpe kryptovaluta med bank

Inntil nylig var det vanlig å kjøpe kryptovaluta med bankoverføring. Fordelen er at det koster mindre (som en andel av beløpet du sender), pluss at det er en relativt sikker betalingsmetode.

Ulempen er derimot at det tar tid. Det er ikke mulig å kjøpe krypovaluta i helgene hvis man velger bankinnskudd, ettersom overføringer kun behandles i ukedager. Det er med andre ord en uheldig løsning hvis man ønsker å kjøpe kryptovaluta umiddelbart.

En annen utfordring er at noen banker i Norge heller ikke tillater overføringer knyttet til kjøp eller salg av kryptovaluta. Det har vært noen tilfeller hvor kunder har fått kontoene sine sperret etter å ha kjøpt kryptovaluta.

Er det mulig å kjøpe kryptovaluta med Vipps?

Dessverre tillater ikke VIPPS at appen benyttes til kjøp eller salg av kryptovaluta. De oppdaterte vilkårene sine for et par år tilbake. Nedenfor ser du en skjermdump av VIPPS sine vilkår som er hentet direkte fra tjenestens hjemmeside.

Her heter det seg at de kan stenge profilen til de som benytter VIPPS til å kjøpe kryptovaluta, eller annet som medfører risiko for “hvitvasking”.

Tips: Du kan kjøpe krypto på 5 minutter med både kort og Paypal, noe du kan lese mer om her i første avsnitt.

VIPPS vilkår kjøpe kryptovaluta
VIPPS forbyr bruk av tjenesten dersom det medfører risiko for hvitvasking, noe som inkluderer kjøp og salg av kryptovaluta.

Andre metoder

Handle kryptovaluta som futures og swaps: Bruken av derivater har økt i popularitet de siste årene. Det hele startet med at Bitmex innførte muligheten for å handle kryptovaluta via det som kalles for “perpetual swaps”. Dermed var det mulig å kjøpe kryptovaluta via futures kontrakter som manglet den vanlige “utløpsdatoen”.

Det tok ikke lang tid før andre aktører kastet seg på bølgen. Det er nå blitt en relativt vanlig praksis å tilby handler via futures, swaps eller opsjoner.

Slik fungerer en futures kontrakt for kryptovaluta: Futures kontrakter lar deg gå “long” eller “short” basert på hva du tror prisen til én eller flere kryptovalutaer vil være på en forutbestemt dato i fremtiden.

Med en klassisk futures vil kontrakten ha en satt utløpsdato. I det man nærmer seg datoen vil verdien på kontrakten din enten stige eller falle, avhengig av hvilken pris du har veddet på.

Velger du å kjøpe kryptovaluta via en “evigvarende” futures kontrakt vil ikke kontrakten ha noen utløpsdato. I tillegg får man muligheten til å kjøpe krypto med såkalt “leverage” eller det som ofte kalles for “giring” på norsk.

Dette temaet vil vi dekke nærmere i en fremtidig artikkel, da det vanskelig lar seg forklare ved hjelp av noen korte avsnitt.

Merk: Ikke bruk derivater dersom du planlegger å investere i kryptovaluta. De høye gebyrene som følger med er vanskelige å forsvare over lang tid.

Gebyrer og ordretyper

Før du kjøper kryptovaluta burde du gjøre deg kjent med følgende:

 • Hvorvidt selskapet du handler fra er lisensiert av Finanstilsynet.
 • Hvor mye tjenesten krever per kjøp
 • Hvorvidt de faktisk tilbyr den kryptovalutaen du ønsker å kjøpe.

For å tilby handel med kryptovaluta i Norge er selskaper forpliktet til å søke om tillatelse hos Finanstilsynet. Du finner mer informasjon om dette her.

Utover dette kan du forvente å måtte betale gebyrer når du handler. Enhver tjeneste vil kreve gebyrer fra kundene sine, men det kan være store forskjeller i størrelsen på beløpet.

Her kan du lese mer om de vanligste gebyrene som illegges ved kjøp eller salg av kryptovaluta i Norge, pluss hva du kan forvente å måtte betale som en prosentandel.

Valutagebyr: Når du setter inn norske kroner som USD, EUR eller GBP for å kjøpe kryptovaluta vil det legges til et vekslingsgebyr som kreves av banken din. Det er som regel ikke snakk om mye penger, men kan fort utgjøre et sted mellom 0,5 til 1,00 prosent av beløpet.

Gebyr for markedsordre: Markedsordre gjelder når du vil handle kryptovaluta til beste tilgjengelige pris. Mange børser vil kreve et ekstra gebyr for dette “privilegiet”. Du kan for eksempel ende opp med å betale 0,5 prosent, mens limit-ordre vil koste halvparten. Kryptovalutabørser har ulike regler for dette.

Gebyr for limitordre: Limit-ordre betyr at du setter en ønsket pris på forhånd. Altså – Prisen du er villig til å betale for å kjøpe kryptovaluta.

Ordren vil kun fylles dersom prisen faller til det nivået du har satt. For eksempel: Du vil handle kryptovaluta til en pris på 100 kroner, men den handles for øyeblikket til 105 kroner. Hvis prisen daler til din “limit” vil ordren fylles.

Gebyr for uttak: Etter du har kjøpt kryptovaluta har du valget mellom å ta det ut fra kryptovalutabørsen eller å la det stå på konto. Hvis du velger å ta det ut vil du måtte betale et ekstragebyr. Dette er ment å dekke 1) kostnadene for å håndtere overføringen, og 2) være en ekstrainntekt for tjenesten du benytter.

Mange tjenester “pooler” betalinger sammen, enda de krever samme gebyr fra alle avsendere. På den måten sparer de penger.

Tenk langsiktig

Skal du først kjøpe kryptovaluta vil det lønne seg å tenke langsiktig. Kryptovaluta kurser kan endre seg med store prosentandeler på kort tid, så det gjelder å holde på posisjonene over tid. Det kan naturligvis være vanskelig, gitt at posisjonene kan svinge med flere titalls prosent i verdi over korte tidsperiode.

Denne grafen av BTC er et godt eksempel på hvorfor det lønner seg å vente med å kjøpe kryptovaluta til markedet har mistet troen. Bitcoinkursen er riktignok mer stabil enn de fleste andre kryptovalutaer. Klikk for å se dagens oppdaterte bitcoin kurs. Foto: TradingView

Her er en kort huskeliste til hva det lønner seg å gjøre:

 • Vent til neste nedgangsperiode (særlig hvis markedet allerede har vært i en oppadgående trend over land tid). Kjøp kryptovaluta når prisene har falt til bunnivåer.
 • Det er vanskelig å time riktig tidspunkt for å kjøpe kryptovaluta. Forsøk å sammenligne kurser med tidligere nivåer og se hva som kan være en fornuftig inngangspris.
 • Vær forbedredt på å kjøpe kryptovaluta med mål om å holde på det over flere år. Det kan fort ta 3-4 år før et nytt bullmarked viser seg.
 • Forsøk å unngå å kjøpe kryptovaluta i form av derivater hvis du planlegger å holde det over lang tid. Det koster veldig mye på grunn av såkalte funding fees, og det er langt bedre å handle kryptovaluta på vanlig måte uten giring.

Halv million nordmenn har valgt å kjøpe kryptovaluta

En tidligere undersøkelse gjennomført av Arcane Research (2019) viste at 11 prosent av befolkningen (en halv million nordmenn), hadde et ønske om å kjøpe kryptovaluta hvis det var enklere.

Her kom det frem at det var klart flest unge som kjøper kryptovaluta. Tallene var som følger:

 • 8 prosent av de i gruppen mellom 18 og 39 år
 • 3 prosent i gruppen 40-49 år
 • 2 prosent for de i gruppen 50-59.

Forfatterne påpekte at det var grunn til å tro at mange under 18 år eier kryptovaluta, enda undersøkelsen kun inkluderte svar fra nordmenn over 18 år. Ungdommen kan derfor være underepresentert i statistikken.

Det er god grunn til å tro at det kan være mange under 18 år som eier kryptovaluta. Undersøkelsen er kun besvart av personer over 18 år.

I 2021 ble en ny undersøkelse publisert, som viste at 300.000 nordmenn nå eier kryptovaluta, noe som tilsvarer en økning på 75 prosent på 2 år. Også her var det en klar overvekt av unge mennesker i Norge som har kjøpt seg inn.

Her kommer det også frem at det er langt mer vanlig å kjøpe kryptovaluta blant de som bor i urbane strøk, sammenlignet med de som bor på landet.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hva koster det å kjøpe kryptovaluta?

I gjennomsnitt vil det koste et sted mellom 0,5 og 1% av kjøpesummen hver gang du kjøper kryptovaluta. Noen ganger legges gebyret til som en spread, noe som maskerer totalkostnaden.

Hvilken kryptovaluta lønner det seg å handle?

Hold deg til etablerte og velkjente kryptovalutaer. Styr unna nye prosjekter med ukjente eiere hvor det er risiko for såkalte rug-pulls, der eierne stikker av med pengene. Kjøp kryptovaluta med en langsiktig horisont og gjør grundige undersøkelser på forhånd.

Hvor mye burde jeg investere i krypto?

Ikke invester i kryptovaluta for større beløp enn du har råd til å tape. Forsøk å begrense kjøpet til maks 10% av dine netto eiendeler. Styr også unna såkalte girede handler (leverage) hvor du kjøper krypto for en større pengesum enn du har tilgjengelig.