Hvordan Kjøpe Kryptovaluta fra Norge

Kryptografen
calendar 16,november 2022
kjøp kryptovaluta

Guiden er skrevet for deg som vil kjøpe kryptovaluta i Norge på en trygg og enkel måte.

I løpet av de siste årene er det blitt mye enklere å investere i kryptovaluta. Forskjellene handler nå mest om utvalget, gebyrer og brukervennligheten til hver platform.

Når du skal kjøpe kryptovaluta er det særlig én ting du burde være forsiktig med: hvor du handler. Et stort antall selgere har gått konkurs eller blitt tappet for midler de siste årene, noe som har påført forbrukere store tap.

Vårt tips er at du holder deg til markedsplasser som er underlagt kontroll av enten Finanstilsynet eller andre EU-stater.

Enklest
✔ Norsk børs registrert hos Finanstilsynet
✔ Verifiser deg med BankID
✔ Motta bitcoin verdt 100 kr i bonus
✔ Støtter innskudd med kort og bank

1. Velg en kryptobørs eller megler

I Norge er det mulig å kjøpe kryptovaluta med ulike metoder. Det vanligste er å handle krypto via en børs, megler eller vekslingstjeneste. Enda alle lar deg kjøpe kryptovaluta direkte er det fortsatt noen viktige forskjeller mellom hver av de.

 • Kryptobørser. Krever som regel et lavere gebyr og lar deg handle direkte fra andre brukere. Kjøpsgebyret avhenger av volumet ettersom få kunder vil gi høyere spread, altså forskjell mellom beste kjøps og salgspris. Du kan lese mer om kryptobørser her.
 • Vekslingstjenester. Lar deg kjøpe krypto rett fra selskapet. Tilbyr ofte vekslingstjenester for de som ønsker å bytte mellom ulike krypto raskt.
 • Meglere. Langt bredere utvalg av finansielle tjenester. Utenom kjøp av kryptovaluta vil de ofte tilby andre finanstjenester som aksjer, cfd kontrakter og lignende.

Det viktigste å tenke på når du skal kjøpe kryptovaluta, er hvorvidt stedet du handler fra følger norske lover og regler. For å tilby kjøp og salg av kryptovaluta i Norge er selskaper forpliktet til å registrere seg hos Finanstilsynet, noe du finner mer informasjon om på tilsynets hjemmeside. Kun et mindre antall selskaper har valgt å gjøre dette.

Et siste alternativ er å kjøpe kryptovaluta via derivater. Her handler du ikke kryptovaluta direkte, men kontrakter som følger prisen.

2. Åpne og verifiser kontoen din

Når du har valgt hvor du vil kjøpe kryptovaluta vil neste steg være at du åpner konto. Avhengig av beløpet du vil kjøpe kryptovaluta for vil du måtte verifisere kontoen din. De fleste steder må du verifiseres før du kan gjøre innskudd.

Det er Finanstilsynet som krever at platformene verifiserer kundene sine. Hos noen kan du verifisere ved hjelp av BankID eller Vipps, mens andre vil kreve at du sender inn kopi av pass eller førerkort, kombinert med bevis på bostedsadresse.

3. Sett inn penger for å investere

Neste steg er å velge hvordan du vil betale for kjøpet. Det lønner seg å bruke litt tid på å sjekke hvilke betalingsmetoder som tilbys.

Du må sette inn penger før du får kjøpe kryptovaluta. Velger du en nasjonal valuta som norske kroner vil du ofte se at pengene veksles om til en annen valuta. Eksempler er euro eller amerikanske dollar.

Du kan som regel velge mellom bankoverføring, Visa, MasterCard og PayPal. Noen markedsplasser tilbyr også andre alternativer, derav Klarna og Netteller.

Betalingsmetoden du velger er viktig når du skal kjøpe kryptovaluta ettersom gebyrene varierer kraftig.

 • Visa og Mastercard. Lar deg sette inn penger til å kjøpe kryptovaluta umiddelbart, men koster også mer i gebyrer. Her betaler du gjerne fra 2,5 til 3,5 prosent av summen du setter inn. Gebyret kan være enda høyere med visse kredittkort.
 • PayPal. Gjør det enkelt å kjøpe kryptovaluta. Du slipper å fylle inn betalingsinformasjon som allerede er knyttet til brukeren din. Her kan du benytte tjenesten vi har nevnt i toppen av artikkelen, og deretter velge PayPal som ønsket betalingsmetode ved utsjekk.
 • Bank. Bankoverføring er nesten alltid det billigste alternativet hvis du skal kjøpe kryptovaluta. Ulempen er at det kan ta en del tid og at overføringer som regel ikke skjer i helgene. Forvent å betale alt fra 0 til 1,5 prosent i gebyr.
 • Vipps. Dessverre tillater ikke Vipps at appen benyttes til å kjøpe kryptovaluta. De oppdaterte vilkårene sine for noen år siden med et forbud mot å kjøpe kryptovaluta ved hjelp av tjenesten. Bryter man retningslinjene kan kontoen sperres.

4. Legg inn ordre for kjøp

Når du har satt pengene inn på kontoen er du klar til å kjøpe kryptovaluta. Det finnes hundrevis av enheter å velge mellom, inkludert velkjente navn som Bitcoin, Ethereum og Litecoin. For å minimere risiko er det best å investere i prosjekter som er bevist å fungere, fremfor eksperimentelle typer.

Å kjøpe kryptovaluta på de ulike platformene er relativt enkelt. Skriv inn navnet på kryptovalutaen du ønsker å kjøpe og den burde dukke opp. Det er også mulig å kjøpe kryptovalutaer i oppstykkede enheter. Med andre ord så må du ikke kjøpe én hel enhet, men kan velge lavere brøkdeler.

Symbolene for 5 av de største kryptovalutaene er som følger:

 1. BTC – Bitcoin
 2. ETH – Ethereum
 3. LTC – Litecoin
 4. BNB – Binance Coin
 5. XRP – Ripple

5. Velg hvordan du lagrer kryptovalutaen

Kryptovalutabørser og vekslingstjenester er ikke beskyttet mot tap, slik vanlige kontoer er i Norge (via bankenes sikringsfond). For deg som kunde innebærer det risiko for tap dersom selskapet tappes for verdier som følge av tyveri, hacking eller økonomisk mislighold.

Du har tre valg når du skal lagre kryptovaluta. Her går vi gjennom de ulike alternativene:

 • Kald lommebok. En kald lommebok for kryptovaluta (kjent som en hardware wallet). Den er ikke koblet til nettet og regnes som det sikreste alternativet. Som regel er det snakk om en USB-pinne som du fysisk må sette inn i en PC. En slik løsning kan være risikabel. Hvis enheten ryker eller du mister koden, så risikerer du å aldri få tilgang til midlene dine igjen senere.
 • Varm lommebok. Varme lommebøker for kryptovaluta er programmer som lar deg lagre krypto på datamaskinen, mobilen eller andre enheter du måtte bruke. grunnen til at de kalles varme er at enheten er koblet til internett. Det gjør det mye enklere å overføre krypto, men ulempen er at det utsetter deg for mer risiko.
 • La det stå på børsen. Siste alternativ er å kjøpe kryptovaluta som du lar stå på børsen du handlet fra. Da bruker du lommeboken som tilhører kryptovalutabørsen og du avhenger derfor av at de har gode nok sikkerhetsrutiner. Det lønner seg å overføre kryptovalutaen vekk fra børsen og til en lommebok som du selv kontrollerer.

Alternative måter å investere

For de som ønsker å kjøpe kryptovaluta finnes det også andre måter å oppnå eksponering mot markedet. Her går vi gjennom de viktigste.

Handle kryptovaluta-baserte derivater

Derivater er finansielle instrumenter som henter prisen sin fra et underliggende aktivum. I dette tilfellet er det kryptovaluta som styrer kursutviklingen.

Med andre ord: Du kjøper en kontrakt som følger prisen til én eller flere kryptovaluta, uten at du faktisk eier det underliggende instrumentet. Vanlige typer derivater er opsjoner, swaps og futures kontrakter.

Her ser du en aktør som støtter slike handler.

Enklest
✔ Desidert lavest gebyr per handel
✔ BankID verifisering og norsk support
✔ Kjøp for opptil 20.000 før verifisering

Annonse: CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. Mellom 63 % og 76 % av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos tilbyderene på denne siden.

Bruken av derivater har økt i popularitet de siste årene. Det hele startet med at Bitmex innførte muligheten for å handle kryptovaluta via det som kalles for perpetual swaps. Dermed ble det mulig å kjøpe kryptovaluta futures kontrakter som manglet den vanlige “utløpsdatoen”. Ulempen er at kontraktene vektes ved hjelp av en såkalt funding fee, som er ment å presse prisen så nærme spot-prisen som mulig.

Vi anbefaler deg ikke å kjøpe kryptovaluta på denne måten ettersom slike instrumenter er komplekse og kan føre til store tap på kort tid.

Invester i selskaper med eksponering mot krypto

Flere selskaper er i dag tungt eksponert mot kryptovaluta, noe som gjør at investeringer i selskapenes aksjer kan sidestilles med å kjøpe kryptovaluta. Typisk er det snakk om selskaper som enten opererer markedsplasser for krypto, har utviklet teknologi innen området eller investert store beløp i bransjen.

Les også: Hva er kryptovaluta?

Invester i kryptovaluta langsiktig

Skal du først kjøpe eller investere i kryptovaluta vil det lønne seg å tenke langsiktig. Kryptovaluta kurser kan endre seg med store prosentandeler på kort tid, så det gjelder å holde på posisjonene over tid. Det kan naturligvis være vanskelig, gitt at posisjonene kan svinge med flere titalls prosent i verdi over korte tidsperiode.

Denne grafen av BTC er et godt eksempel på hvorfor det lønner seg å vente med å kjøpe kryptovaluta til markedet har mistet troen. Bitcoinkursen er riktignok mer stabil enn de fleste andre kryptovalutaer. Klikk for å se dagens oppdaterte bitcoin kurs. Foto: TradingView

Her er en kort huskeliste til hva det lønner seg å gjøre:

 • Vent til neste nedgangsperiode (særlig hvis markedet allerede har vært i en oppadgående trend over lang tid). Gå inn i en kryptovaluta når prisene har falt til bunnivåer.
 • Det er vanskelig å time riktig tidspunkt med å investere i kryptovaluta. Forsøk å sammenligne kurser med tidligere nivåer og se hva som kan være en fornuftig inngangspris.
 • Vær forbedredt på å investere i krypto med mål om å holde på det over flere år. Det kan fort ta 3-4 år før et nytt bullmarked viser seg.
 • Forsøk å unngå å handle kryptovaluta i form av derivater hvis du planlegger å holde det over lang tid. Det koster veldig mye på grunn av såkalte funding fees, og det er langt bedre å investere på vanlig måte uten giring.

Ofte stilte spørsmål og svar

Back