»  Innsikt  »  NBX vil bli Skandinavias første kryptobank

NBX vil bli Skandinavias første kryptobank

Karsten Coldevin
calendar 11,mai 2022

Stig Kjos-Mathisen har klokketro på at Norwegian Block Exchange vil gå 20 gangeren lenge før Bitcoin gjør det samme. 

Med et diversifisert team med mange års erfaring fra felter som økonomi, finans, skatteetaten og regulering – satser Norwegian Block Exchange knallhardt mot å skape en fullblods kryptobank på det Skandinaviske markedet. I den forbindelse skader det heller ikke å ha en av Norges mest kjente forretningsmenn med solid erfaring fra å utfordre etablerte aktører – sittende i styret. 

I hard konkurranse med flere andre kryptobørser, i et marked preget av til tider ekstrem volatilitet, er tallene på bunnlinjen fortsatt røde. Ifølge Kjos-Mathisen har dette sin naturlige forklaring.

«Det er klart våre resultater preges av volatiliteten i krypto. Akkurat nå ser det ut som vi er på vei inn i et «Bear-marked» og folk sitter og venter.»

Kjos-Mathisen var med å grunnlegge NBX 3. Januar 2018 – og i dag mønstrer han rollen som administrerende direktør. En personlig interesse for både datasystemer og finans gjorde veien mot å se potensialet i kryptovaluta kortere enn for de fleste andre i den tradisjonelle forretningsverden. 

«Jeg har alltid vært interessert i data og finans. Da disse på en måte gled sammen og formet kryptovaluta, var det utslagsgivende for meg. Jeg jobbet på den tiden i flyselskapet Norwegian og så med det samme hvordan krypto kunne gjøre betaling lettere, samtidig som pengene kom direkte til selskapet istedenfor å bli stående en periode hos kredittkortselskapene.» 

Etter nærmere drøftelser med tidligere administrerende direktør og eier av Norwegian Air Shuttle, Bjørn Kjos – gikk Norwegian Block Exchange fra tegnebrettet til stiftet selskap på relativt kort tid. 

Les også: NBX henter kapital til videre vekst

Kjos-Mathisen legger ikke skjul på at selskapet så langt har levert under ledelsens forventninger. Samtidig har det vært en stormfull reise på Euronext Growth og en byråkratisk karusell med norske finansmyndigheter for å få formelle godkjenninger på plass. 

Selv om det for øyeblikket er mer motvind enn medvind, har Kjos-Mathisen ståltro på det de er i ferd med å bygge opp. 

«Plattformen har kommet på plass. Nå starter arbeidet med og for alvor bygge ut lønnsomme tjenester. Vi har flere tjenester som vil bli lansert innenfor kort tid. Samtidig holder vi kortene tett til brystet hva angår andre spennende utvidelser.» 

En av de første nye tjenestene som vil komme NBX sine kunder til gode, er muligheten for staking av midler kunden har stående hos NBX. Kjos-Mathisen er klar på at dette i seg selv ikke medfører store inntekter for selskapet, men at det er banktjenester som er med på å drive etterspørselen for krypto. 

Les også: NBX skal lansere NOK stablecoin

Ved å bygge en kryptobank med en diversifisert tjenesteportefølje og dermed muligheter til å betjene et bredt spekter av forskjellige kunder og behov, mener Kjos-Mathisen at sjansen for at Norwegian Block Exchange tyvedobler sin verdi før Bitcoin gjør det samme, så absolutt er tilstede.

«Om man satser på å eie tjenester knyttet til krypto, fremfor direkte eierskap i en bestemt kryptovaluta, så kan man oppnå en gange-opp effekt. Verdien på kryptovalutaen øker, ja – men aktiviteten rundt den øker i enda større grad. Et eierskap i NBX beskytter deg ved at du får en bredere eksponering.»

Selv om Kjos-Mathisen likviderte alle personlige kryptoposisjoner i forbindelse med sitftelsen av NBX, er han for lengst tilbake i markedet. De største posisjonene er i dag Bitcoin og Ethereum, samtidig som han har dyppet tærne i tokenisert gull. 

Han følger ikke voldsomt nøye med i de forskjellige debattene som til tider preger kryptomiljøet, og er mer opptatt av å oppdage mulighetene som ligger latent i teknologien, fremfor å maksimalisere omkring enkelte løsninger.

«For meg er ikke verden svart-hvit. Selv om kritikerne har fått fornyet vann på mølla i forbindelse med en stadig forsinket overgang til PoS for Ethereum, er det samtidig bygget opp et enormt økosystem. At overgangen foregår stille og rolig, tror jeg kun er positivt.» 

I dag kan kunder av NBX handle i 8 forskjellige kryptovalutaer. En offensiv Kjos-Mathisen lover flere valutaer, flere tjenester og flere muligheter etterhvert som stadig større steg blir tatt mot å bli Skandinavias første fullskala kryptobank. 

Back