Ryan Salame fra FTX, Dømt til 7½ års fengsel

Straffen er strengere enn hva påtalemyndigheten opprinnelig ba om, med 5 til 7 år bak murene.

Kryptografen
Oppdatert 28,mai 2024
ads-image
Få Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
Motta gratis BTC hos disse norske tjenestene uten krav om kjøp eller innskudd (18 års aldersgrense).
➤ Les mer
Annonselenke

Ryan Salame, kjent som en av FTX grunnleggeren Sam Bankman Frieds sentrale medhjelpere ble i dag dømt til 7½ års fengsel. Saken ble ført for en føderal domstol i Manhattan, ledet av dommer Lewis A. Kaplan, som ikke var nådig i sin kritikk av hva Salame hadde gjort.

FTX var på ett tidspunkt en av verdens største foretak innen kjøp og salg av krypto, med interesser innenfor en rekke øvrige områder. Børsens kollaps i 2022 påførte investorer og kunder et tap i milliardklassen, med en rekke søksmål. Salame er den første av de sentrale lederne til å bli ført for retten etter at Bankman Fried ble dømt til 25 års fengsel tidligere i år.

Dommeren mente en ekstra streng straff var viktig av allmennpreventive hensyn og viste til at Salames lovbrudd bidrar til å undergrave befolkningens tillitt til demokratiet.

Det spesielle med saken er at den ikke spesifikt handler om kriminelle forhold relatert til FTX sin kollaps, men heller gjentatte brudd på den amerikanske valglovgivningen.

Les også: FTX kollapsen forklart

Ifølge aktor hadde Salame og Bankman-Fried satt opp en intrikat pengeoperasjon med mål om å påvirke medlemmer av den amerikanske Kongressen via ulovlige donasjoner. Amerikansk lov fastsetter at alle slike donasjoner skal oppgis og registreres for å kunne spore pengestrømmene. Målet var å donere penger til ulike partier, uten at det fremgikk at Bankman Fried og FTX var ansvarlig for donasjonene. Mer spesifikt skulle Salame være “ansiktet” bak alle donasjoner som ble gitt til lovgivere fra det republikanske partiet.

Dommeren leste opp meldinger sendt mellom Salame og en annen medarbeider, der Salame diskuterer metoder han kan bruke for å bryte valglovgivningen. Dommeren kalte handlingene for “utrolige” og mente at dette indikterte et klart forbrytersk forsett som bør straffes hard.

Ryan Salame var en sentral lederskikkelse i FTX via sin rolle som sjef Alameda Research, et hedgefond rettet mot kryptovaluta. Han var kjent for å bruke store summer på luksusbiler, privatfly og private investeringer i restaurantbransjen. Han var også på ett tidspunkt blant de største private giverne i det amerikanske mellomvalget i 2022, med donasjoner tilsvarende 250 millioner kroner. Pengene gikk i hovedsak til ulike republikanske kandidater.

Aktor var heller ikke nådig i hvordan de beskrev Salame og hans livsstil. De tegnet tidlig et bilde av en person som verdsatte penger og status over alt annet. Her viste de blant annet til at Salame tømte kontoen sin på FTX plattformen, enda uttak for andre privatpersoner var suspendert. Han skal ha tatt ut 50 millioner kroner fra hovedplattformen som deretter ble brukt til å dekke personlige utgifter. I tillegg tok han ut 6 millioner kroner fra den amerikanske utgaven av FTX.

Han valgte senere å samarbeide med aktor for å felle Sam Bankman Fried. Ifølge dommen må han rapportere til soning den 29 august.

Back
ads-image
Få Gratis Bitcoin verdt 250 kroner
Motta gratis BTC hos disse norske tjenestene uten krav om kjøp eller innskudd (18 års aldersgrense).
➤ Les mer
Annonselenke