»  Nyheter  »  FTX Kollapsen Forklart

FTX Kollapsen Forklart

FTX og Sam Bankman Fried sin kollaps fortsetter å sende sjokkbølger gjennom kryptoverdenen. Nå kan flere selskaper stå for tur.

Karsten Coldevin
calendar 14,november 2022
ads-image
Motta gratis Bitcoin verdt 250 kr
Disse norske tjenestene utbetaler gratis velkomstbonuser, uten kjøpskrav. Må være fylt 18 år med krav om legitimering via BankID eller Vipps.
Slik går du frem

2022 har vært et tøft år for kryptobransjen. Først kollapset Luna, med påfølgende tap i milliardklassen. Algoritmiske stablecoins var likevel ikke så stabile som mange hadde trodd, og investorer ble påført tap på svimlende 40 milliarder dollar – omtrent 400 milliarder kroner med dagens kurs.

Deretter falt spareløsningen Celcius sammen som et korthus. I ettertid viste det seg at Celcius hadde bokført store tap uten å informere markedet. Selskapet meldte oppbud, der investorer og småsparere ble sittende igjen med tomme hender.

Nå var det altså FTX som stod for tur. På noen få dager ble FTX og FTX.US slått konkurs, via Chapter 11 i USA.

Hva skjedde med FTX?

FTX var nummer 2 på verdensbasis, målt i omsetning og antall kunder. Tjenesten ble ofte fremhevet som det foretrukne alternativet for profesjonelle investorer involvert i derivathandel.

Plattformen ble inntil nylig ledet av Sam Bankman-Fried, en 30 år gammel MIT student som rakk å bygge verdier i milliardklassen på rekordtid. Han var en medieyndling som preget magasinforsider og intervjuer med flere av USA sine største mediehus. Binance sjefen, Changpeng Zhao, var også en tidlig investor i FTX.

For å forstå hva som skjedde må man se til FTX sin egen krypto FTT og på hvilken måte den ble brukt.

Krypto-børsen FTX har sin egen tilknyttede token, FTT. I tillegg har de et søsterselskap ved navn Alameda Research, et krypto hedgefond.

Den 2. november publiserte Coindesk en artikkel som hevdet at Alameda satt på en usedvanlig stor mengde FTT tokens. Dette i strid i med hva Bankman-Fried hadde sagt til offentligheten, der han hevdet at selskapene ble drevet helt separat.

Kryptomiljøet spurte seg hvorfor Alameda i det hele tatt satt på FTT-tokens verdt milliarder av kroner. FTT er relativt illikvid med lav omsetning sammenlignet med andre kryptovalutaer. Det betyr at det er få kjøpere, og at kursen ville kollapset hvis Alameda solgte ned beholdningen din.

Det tok ikke lang tid før ting begynte å falle fra hverandre. Binance-sjefen tweetet deretter ut en melding hvor han informerte at selskapet ville selge sin FTT token beholdning i det åpne markedet. Binance var en tidlig investor i FTX, men solgte seg ut i fjor, i bytte mot et oppgjør i BUSD og FTT.

Prisen på FTT kollapset i det spekulanter kastet seg inn i derivat-baserte veddemål mot kursen.

FTX-kundene begynte samtidig å tømme beholdningene sine. Selskapet behandlet uttak for nærmere 50 milliarder kroner i løpet av 48 timer før det plutselig sa stopp.

Ifølge personer med kjennskap til FTX, hadde selskapet et hull i regnskapet på 8 milliarder dollar.

Hvor hadde pengene tatt veien? Vi vet ikke for sikkert, enda det er kommet frem at kryptobørsen og hedgefondet har hatt nære koblinger. Wall Street Journal hevder at FTX har lånt ut 10 milliarder dollar av kundenes verdier til hedgefondet.

Ironisk nok var det FTX som tilbød en livlinje til kryptoselskaper som slet med likviditeten etter sommerens store prisfall. Nå er det FTX selv som har gått under.

Det lå en stund an til at Binance ville gå inn og ta over det konkurstruede selskapet. De gjorde imidlertid en helomvending etter å sett på FTX sine regnskapstall. I presseuttalelser henviste Binance til tegn på misbruk av kundemidler. FTX var også allerede under etterforskning på dette tidspunktet.

Midt i kaoset har det også blitt meldt at FTX-børsen har blitt rammet av et hacker-angrep hvor verdier for over 500 millioner dollar er forsvunnet. 

Spredningsfare til andre deler av bransjen

Hvor stor er egentlig smittefaren ved det som nå skjer med FTX? 

Fra flere hold sammenlignes det som nå skjer i kryptoverdenen med Lehman Brothers-konkursen i 2008. Lehman var en dominerende finansinstitusjon opp til forrige finanskrise. 

Det pekes på at FTX har en lignende posisjon innen krypto som Lehman hadde den gangen. Mange øyne er nå for eksempel rettet mot andre aktører som Crypto.com og Tether. Særlig sistnevnte har en viktig bærefunksjon for krypto-industrien. 

FTX hadde nemlig store reserver i kryptoen Tether. Disse reservene kan bli solgt unna og sende verdien på Tether ned. 

Tether holder en fast verdi mot tradisjonelle dollar. Noe av tanken bak Tether er å holde verdier stabile digitalt. Du skal i prinsippet kunne selge deg ut når som helst og alltid få igjen samme verdi i dollar, uten å måtte behandle vanlige dollar. Om Tether ikke lenger klarer å holde en stabil verdi mot dollaren kan det bryte ut en panikk hvor folk ikke lenger stoler på valutaen.

Binance sjefen varsler om at flere selskaper kan stå for tur fremover. Det har blant annet ført til masseuttak av penger fra tjenesten Crypto.com. Tjenesten har inntil videre suspendert uttak, noe som startet rundt kl 18.00 norsk tid.

Andre krypto-børser som Coinbase har bedyret at plattformen ikke hadde “vesentlig eksponering” mot FTX. 

Konkurrenten Blockfi på sin side har stengt ned for uttak og oppgir mangel på informasjon og det uoverskuelige omfanget av FTX-problemene som årsak.

Det kan også spøke for Solana-blokkjeden. FTX har investert betydelige midler her og kan komme til å måtte selge seg ned. 

Mer positivt orienterte krypto-kommentatorer fortsetter å fokusere på det store bildet som er en historisk overgang til digitale penger. Fra samme hold vektlegges det at FTX-fallet på sikt vil bidra til en opprydding i bransjen og trolig påskynde statlige reguleringer som vil gi mer beskyttelse til brukerne. 

Back
ads-image
Motta gratis Bitcoin verdt 250 kr
Disse norske tjenestene utbetaler gratis velkomstbonuser, uten kjøpskrav. Må være fylt 18 år med krav om legitimering via BankID eller Vipps.
Slik går du frem