Skaff deg en oversikt over alle kredittkort

Richard Paulsen
Oppdatert 09,desember 2019

For de som velge et kredittkort er det viktig å skaffe seg en oversikt over alle kort som tilbys i markedet. For å gjøre dette kan du bruke en sammenligningstjeneste eller sjekke prisene direkte hos hvert kortselskap.

Det lønner seg å sammenligne priser

Kredittkort er muligens best kjent for å ha en kostnadsfri nedbetalingstid hvor det ikke kreves renter. Mange tenker derfor at det ikke spiller noen rolle hvor mye kortet koster ettersom de uansett vil betale tilbake alt de skylder før perioden utløper. Det medfører ikke riktighet, da man fort kan ende opp med å betale uforutsette kostnader. 

Med en effektiv rente som fort kan tippe 30% er det viktig at du sjekker renten på alle kredittkort på forhånd. I Norge finner du kredittkort med renter som spriker mellom alt fra 17 til 50%, hvor satsen bestemmes i henhold til søkers alder, inntekt og eksisterende gjeld. Bruk tid på å sammenligne prisene og sørg for å skaffe deg et kort med så lav rente som mulig.

Finn alle de beste tilbudene på nettet

Det kan lønne seg å sjekke både priser og betingelser på nettet før du søker. En av de sidene som inneholder den beste oversikten over alle kredittkort på nettet er kredittkortinfo.no. Siden lar deg sjekke over 40 forskjellige kort, og du kan enkelt plukke ut tilbud i henhold til dine egne preferanser.

Når du skal søke har du i realiteten flere valg. Du kan gå etter kort med fordeler knyttet til flyreiser, bensinkjøp, cashback eller bonuspoeng. Forsøk her å se for deg hvordan du kommer til å bruke kortet, og hvilke varer du mest sannsynlig vil handle på kreditt. Velg deretter ut alle de kredittkortene som passer denne kategorien. 

Husk samtidig å sjekke prisene nøye og pass deg for de bankene som krever kostbare gebyrer for bruk. Et eksempel er gebyret for veksling av valuta i utlandet, hvor noen banker krever opptil 2% av summen du betaler.

Noen enkle råd til deg som handler på kreditt

Det kan være fristende å bruke kredittkortet til å betale for dagligdagse småkjøp. Det gjelder særlig når man ikke har penger tilgjengelig på debitkortet. Man bør derimot unngå å handle på kreditt så langt det lar seg gjøre. En god regel er at man kun bruker kortet til kjøp som er planlagt god tid i forveien, for eksempel til en ferie eller kjøp av spesielle varer på nettet.

Hvis kortet brukes til å kjøpe alle mulige varer på kreditt er det økt risiko for at man ender opp med å få betalingsvansker. Det skjer fordi forbruket har lettere for å overstige det man egentlig har råd til. 

Problemet oppstår først i det man overskrider kortets tidsgrense for rentefritak. Da er det lett å bli fanget i en ond sirkel hvor man unnlater å betale tilbake hele saldoen neste måned fordi man ønsker å bruke pengene på andre formål.

Betal tilbake så kjapt som mulig

Velger du å kjøpe varer med et kredittkort bør du alltid nedbetale gjelden din før den rentefrie perioden er over. Det sparer deg for rentekostnadene og du beholder fortsatt de fordelene som kortet gir deg.

Vurder å legge inn et fast trekke fra lønningskontoen din som går til å dekke kortets utestående balanse hver måned. Kortselskapene tilbyr i dag avtalegiro som gjør det lett å holde oversikt over alle innbetalingene.

Uttak av kontanter er dyrt

For å holde kostnadene under kontroll er det også viktig at du ikke tar ut kontanter i minibank med kortet. For slike uttak gjelder en spesiell regel som tilsier at banken kan kreve renter fra det øyeblikket du tar ut pengene. I tillegg er det vanlig å kreve et engangsgebyr som varierer mellom hver långiver.

Grunnen til at det er slik er ganske enkel: Kredittkort er på mange måter synonymt med et rentefritt lån, såfremt gjelden slettes innen en viss periode. Forutsetningen er at kortet brukes til betalinger i butikk eller online. Kortselskapene tjener på sin side penger ved at de krever et gebyr fra selgeren.

Hvis rentefritaket også gjaldt kontantuttak ville det ha undergravet denne ordningen ved at du kan låne penger gratis, uten at kortselskapet tjener noe.

I tillegg finnes det flere kredittkort med en ordning som heter cashback. Det gir deg 1-2% av pengene du bruker tilbake. Med bakgrunn i cashback kunne du i teorien ha tatt ut penger i minibank, nedbetalt saldoen og gjentatt prosessen flere ganger for å tjene mest mulig.

Det er grunnen til at alle kredittkort krever gebyr for uttak av penger i minibank, pluss et ekstragebyr i noen tilfeller.

Back