»  Kjøp Bitcoin

Hvordan Kjøpe Bitcoin i Norge

Lars Gundersen
calendar 11,februar 2023

Denne guiden er skrevet for deg som vil kjøpe bitcoin på en enkel og trygg måte. Les mer om hvilke metoder som finnes og hva som lønner seg for å redusere kostnadene per handel. Det viktigste er å finne et selskap som er både seriøst og lisensiert. Altså, at de tar kravene om å beskytte deg som investor på alvor.

1. Velg hvor du vil handle

Du kan kjøpe bitcoin på flere måter, inkludert via en børs, megler (derivater), privatpersoner og aksjer med eksponering mot bitcoin.

Nedenfor ser du 2 alternativer. Det første lar deg kjøpe bitcoin via CFD kontrakter med giring, noe som multipliserer potensiell gevinst og tap. Det andre er en standard børs hvor du kan handle bitcoin og trekke det ut til egen lommebok.

Skilling
✔ Regulert EU megler med norske eiere
✔ Gebyr fra 0,05% per handel (spread)
✔ BankID verifisering
✔ Giring opptil 1:2
Firi
Motta gratis bitcoin med koden bonus10
✔ Norsk børs med hovedkontor i Oslo
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Kjøp BTC på 2 minutter

Annonse: CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. 75% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med Skilling. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å risikere tap av penger.

Fordelen med en vanlig børs er at du kan kjøpe bitcoin som du eier fysisk. Deretter gjør du hva du selv ønsker og kan trekke ut beholdningen til din egen lommebok ved behov.

Ulempen er at du ikke har noen økonomisk garanti eller regelverk som beskytter innskuddet ditt.

2. Lag konto og verifiser deg

Når du har bestemt hvor du skal kjøpe bitcoin blir neste steg at du verifiserer deg. Her er BankID å foretrekke, av flere grunner. Det er både raskt, enkelt og hjelper deg unngå deling av private data. Det er som regel ikke mulig å kjøpe bitcoin før du har verifisert identiteten din.

Noen steder må du fortsatt verifisere deg gjennom å sende inn kopier av passbildet, førerkort og bevis på bostedsadresse. Det fungerer forsåvidt greit, men vil ta litt lenger tid.

Desto viktigere: Aldri send passbilder og lignende til børser som ikke er lisensiert.

3. Sett inn penger

Før du kan handle bitcoin må du sette inn penger. Her er noen av metodene du kan bruke for å investere i bitcoin.

Du har flere valg, inkludert å lenke bankkontoen din til megleren eller børsen du skal handle fra.

  • Bank er som regel den billigste måten å kjøpe bitcoin. For transaksjoner innad i Norge vil du kun betale noen få kroner i overføringsgebyr. Noen banker lar deg også bruke straksbetaling, slik at innskuddet står på konto innen få minutter. Hvis straksbetaling ikke støttes må du gjerne vente noen dager før beløpet krediteres til kontoen din.
  • Du kan også kjøpe bitcoin ved hjelp av VISA. Ulempen er at du belastes for et gebyr på alt fra 2 til 4 prosent per handel. I tillegg er det en lav beløpsgrense for hva du kan kjøpe. Hos noen børser i utlandet er f.eks kun mulig å kjøpe bitcoin for maks 3000 kroner hvis du bruker kort.
  • PayPal er kun en elektronisk lommebok som lar deg samle flere betalingsmetoder. Appen gjør det enklere å handle bitcoin fordi du slipper å registrere nye betalingsdetaljer.

Det finnes også mange andre måter å sette inn penger, slik som Netteller, Skrill osv. Vi har ikke omtalt disse, gitt at de ikke er vanlige betalingsmetoder i Norge

4. Kjøp bitcoin

Etter du har verifisert deg og satt inn penger er det på tide å legge inn en ordre for å kjøpe bitcoin.

Tips: Velg å bruke en demokonto først hos megleren din. Da kan du gjøre deg bedre kjent med hvordan prosessen fungerer.

Dette bør du vite:

  • Markedsordre betyr at du kjøper bitcoin til beste tilgjengelige pris, altså markedspris. Klikk her for å se en oppdatert bitcoin kurs.
  • Limitordre lar deg sette en egen pris og ordren fylles kun dersom noen andre selger til den prisen du tilbyr.

Markedsordre koster ofte mer enn limitordre, enda det varierer mellom ulike kryptobørser. Det er uansett ikke ideelt å bruke hos en norsk bitcoinbørs, fordi likviditeten ofte er svært dårlig. Det betyr at det er en stor avstand mellom beste tilbud om kjøp og salg av bitcoin.

Bitcoin Norge

Bitcoin Norge (også kjent som Bitcoins Norway) var en tidligere børs som ble drevet av selskapet Bitcoins Norway AS og blant de eneste stedene man kunne kjøpe bitcoin i Norge. Selskapet ble ledet av Ole Andre Torjussen og var basert i Stavanger.

Selskapets underleverandør, AlphaPoint, ble i løpet av 2019 hacket, noe som førte til at Bitcoin Norge sjefen valgte å tvangsselge brukernes beholdning i første halvdel av 2019.

Som et resultat ble Ole Andre Torjussen saksøkt personlig for 10 millioner kroner, samtidig som Økokrim innledet etterforskning. Sistnevnte valgte å henlegge saken, samtidig som Bitcoin Norge vant rettsaken mot sine tidligere kunder.

Kryptografen gjorde et intervju med Bitcoin Norge sjefen i 2019, der han uttrykte et sterkt ønske om å tilbakebetale alle penger som kundene hadde tapt.

3 andre metoder

Et problem med å kjøpe bitcoin er hvordan du skal lagre det i etterkant. Det går nesten ikke en dag uten at vi hører historier om folk som har mistet bitcoin på grunn av glemt passord, hacking eller lignende.

Hvis du ikke ønsker å lagre det, så kan du enten handle gjennom en megler. Som sagt så får du samme økonomiske eksponering mot Bitcoin, men du eier det ikke fysisk. Dessuten er meglerne regulert av europeiske myndigheter.

Kjøp bitcoin via aksjer

Alternativt kan du kjøpe bitcoin gjennom å investere i relaterte aksjer eller selskaper som driver innen bransjen. Det blir på mange måter en indirekte investering, gitt at den ikke følger bitcoinprisen direkte.

Coinbase et godt eksempel: Aksjen til selskapet har en høy korrelasjon med BTC, som igjen betyr at du kan kjøpe bitcoin indirekte ved å investere i aksjen.

PS: Du kan også handle bitcoin med negativ eksponering. Det kalles for å shorte bitcoin, som betyr at du spekulerer i at verdien vil falle, fremfor å stige. Det er altså mulig å inngå et veddemål på begge sider.

Kjøp bitcoin med Vipps

Det er ikke mulig å kjøpe bitcoin i Norge med Vipps. Appen sine vedtekter forbyr at den brukes til å handle “digitale valuta”, inkludert bitcoin. Et alternativ til Vipps er å bruke megleren ovenfor, da du kan handle på 5 minutter og verifisere deg med BankID.

Kjøp bitcoin direkte fra andre (P2P)

Ikke kjøp bitcoin direkte fra andre privatpersoner. Det er risikabelt og du pådrar deg risiko for å bli dratt inn i en sak om hvitvasking og kriminell virksomhet. Inntil nylig var det mulig å kjøpe bitcoin i Norge via P2P gjennom tjenesten Localbitcoins. De annonserte i 2023 at de ville legge ned virksomheten.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke krav stilles for å kjøpe bitcoin i Norge?

Du må ha fylt 18 år og kunne verifisere identiteten din med BankID eller Vipps for å kjøpe bitcoin fra forhandlere registrert i Norge.

Er beholdningen forsikret?

Hos meglere med lisens i EU er verdiene dine forsikret for opptil 1 million euro. Hos børsene varierer det, da noen har egen forsikring via tredjepart, mens det er en mangel hos andre.

Hva koster det å handle bitcoin?

Vanligvis koster det et sted mellom 0,1 og 0,75 prosent å investere i bitcoin. Det inkluderer et gebyr for innskudd og gebyr for handel. Meglere er billigst å bruke.

Back