Hjem  »  Guiders  »  Hvordan Investere i Kryptovaluta

Hvordan Investere i Kryptovaluta

Kryptografen
calendar 16,august 2022
investere i kryptovaluta

Kryptovaluta har rukket å bli en naturlig del av porteføljen til tusenvis av nordmenn de siste årene. Derimot er det store forskjeller i hvordan vi investerer og hvilken risiko de ulike strategiene fører med seg.

Skal du investere i kryptovaluta burde målet alltid være å finne en god balansegang mellom risiko og potensiell avkastning. I denne guiden gir vi deg et detaljert innblikk i bransjen og hvilke muligheter som finnes.

Hvilken tjeneste er best?

Her kan du lese mer om en av Norges mest populære tjenester. Det kommer av følgende:

  1. De er den eneste platformen som lar norske kunder investere via både bank, kort og PayPal.
  2. Tilbyr staking, som gir passiv inntekt på kryptoinvesteringer over tid.
  3. Har et solid utvalg med over 50 handelspar.
  4. Lar deg gå både short og long. Du kan derfor tjene både på prisøkninger og prisnedganger.
ENKLEST
✔ Best utvalg
✔ Eneste som støtter Visa, MC og PayPal
✔ Registrert hos Finanstilsynet

Kryptoinvesteringer er svært volatile og uregulert i enkelte EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Profitt kan være skattepliktig.

Slik investerer du i kryptovaluta

Slik går du frem for å investere på en trygg og enkel måte.

  1. Bestem hvor du ønsker å investere i kryptovaluta. Sjekk at børsen faktisk tilbyr enheten du ønsker å handle.
  2. Åpne konto ved å fylle ut registreringsskjemaet.
  3. Velg betalingsmetode og sett inn penger.
  4. Du er nå klar til å investere i kryptovaluta. Klikk deg inn på det markedet du ønsker og invester.

Velg strategi

Skal du investere i kryptovaluta er det viktig å velge riktig strategi.

Tror du at prisene vil falle (short), eller at de vil stige (long)? Eller ønsker du å handle med margin? Dette er viktige spørsmål som må avklares på forhånd.

Long

Å investere i kryptovaluta via en long posisjon betyr at du handler det underliggende instrumentet og tjener penger dersom det stiger i verdi. Det er riktignok mulig å gire long-posisjoner, men det er ikke noe vi anbefaler. Long posisjoner uten leverage er den foretrukne måten å investere i kryptovaluta over tid ettersom du ikke betaler gebyrer.

Short

Investerer du i en kryptovaluta via en short er det viktig å vite at du åpner en såkalt CFD kontrakt, kjent som en contract for difference. Disse koster penger å holde åpne, i form av en andel av porteføljeverdien din over tid. Du kan derfor ikke holde den åpen over flere år, da gebyrene vil spise opp fortjenesten.

Her tjener du penger dersom kursen faller. Et godt eksempel er markedsuroen som inntraff mellom 10 og 11 Mai 2022, når prisene falt betraktelig. Med en short posisjon ville du kunne ha profitert på verdifallet.

Mer om temaet: Short Bitcoin – Hvordan det gjøres

OBS: Vær forsiktig med hvor mye du investerer i kryptovaluta. Forsøk å holde det under 20 prosent av totalverdien av porteføljen din. Vær forberedt på at du kan tape store beløp på kort tid dersom markedet snur seg.

Futures

Et annet alternativ er å investere i kryptovaluta futures. Disse produktene er relativt kompliserte og noe man burde holde seg borte fra som nybegynner.

Futures kontrakter gir deg finansiell eksponering mot en fremtidig pris, altså hva en kryptovaluta vil være verdt x antall dager, uker eller måneder frem i tid.

Eksempel: Du investerer i kryptovaluta via en futureskontrakt som utløper den 1 juli 2023. For øyeblikket omsettes kontrakten til en pris som ligger 10 prosent over spot (gjeldende markedskurs). Her investerer du i kryptovaluta ved å selge futureskontrakter, noe som betyr at du tjener penger dersom prisene ikke tipper det nivået som markedet spådde på forhånd.

Hva betyr det at den handles til en premium? Enkelt forklart tror markedet at prisene vil ligge minst 10 prosent høyere ved utløpsdatoen av kontrakten, sammenlignet med nåværende tidspunkt.

Kryptografen vil publisere en egen guide for dette i nærmeste fremtid.

Staking

Staking er på mange måter den “hellige gral” for de som skal investere i kryptovaluta. Det skyldes at det lar deg oppnå høy avkastning over tid, med minimal sjanse for å tape beholdningen. Minst risiko får du ved å stake på egenhånd, men det kan også være vanskelig å gjøre.

Mange enheter har svært høye krav for å få innpass, slik som ethereum. Her må du eie minst 16 enheter for å dra nytte av funksjonen. Med dagens kurs betyr det at du må investere for minst 32.000 dollar, noe som tilsvarer rundt 300.000 norske kroner. En relativt høy sum for de fleste.

ENKLEST
✔ Enkel portal å benytte
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Støtter innskudd med både VISA, MC, Paypal og bank

Kryptoinvesteringer er svært volatile og uregulert i enkelte EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Profitt kan være skattepliktig.

Utlån

En god måte å oppnå meravkastning ved investeringer i kryptovaluta er gjennom å stake beholdningen. Her kan du oppnå alt fra 0,5 til 12 prosent årlig avkastning. Kryptografen har skrevet en guide til staking som gir deg mer detaljert informasjon.

Målet med å låne ut beholdningen er å oppnå en fast årlig avkastning, samtidig som du fortsatt eier beholdningen din. Det er riktignok en del risiko forbundet med utlån, så det gjelder å sette seg nøye inn i det praktiske før du låner ut beholdningen din.

Invester i kryptovaluta langsiktig

Kryptovaluta har en ekstrem volatilitet sammenlignet med andre verdipapirer. Det er vanlig å se at kursene hopper opp og ned med opptil 15-20 prosent på én dag (og i visse tilfeller enda mer). Volatiliteten er viktig å fremheve fordi det kan påvirke investorer psykologisk. Mange vil på impuls ønske å selge investeringene sine dersom de ser at kursen har falt med over 20 prosent.

De som planlegger å investere i kryptovaluta må være forberedt på denne typen svingninger og ha is i magen. Her ser du et eksempel som viser hvor mye verdien har svingt.

volatilitet investeringer i krypto
Illustrasjonen viser volatiliteten knyttet til BTC i perioden mellom November 2021 og Mai 2022.

På grunn av svingningene er det viktig å investere i kryptovaluta langsiktig, samt å unngå å uroe seg for svingninger fra dag til dag.

Andre fakta om å investere i kryptovaluta

Pwc.no har publisert en guide om investeringer i kryptovaluta som tar for seg mer praktiske aspekter omkring temaet. Derav konsekvensene av å investere både som privatperson og næringsdrivende når det kommer til skatt.

Det viktigste å vite om temaet er at investeringer i kryptovaluta vil anses som et formuesobjekt og at det derfor vil være skattepliktig ved fortjeneste på salg. Til gjengjeld kan du kreve fradrag dersom du realiserer et tap.

I tillegg er det viktig at du konverterer vederlaget hvis du investerer i en annen valuta enn norske kroner. Her må du notere ned kursen på den datoen du investerte slik at du kan sammenligne kursutviklingen den dagen du realiserer gevinster eller tap. NOK kan både styrke og svekke seg mot andre valutaer, noe som vil påvirke verdiutviklingen på investeringene dine.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hvilken kryptovaluta skal jeg investere i 2022?

En kryptovaluta som har fått mye oppmerksomhet i 2022 er ethereum. Teknologien til kryptovalutaen er grunnsteinen i tusenvis av prosjekter og holder stort potensiale i tiden fremover. Den kan derfor være et akseptabelt alternativ hvis du skal investere i kryptovaluta. Her ser du hvordan du går frem.

Hvor mye burde jeg investere i kryptovaluta?

Kryptokurser er volatile og kan endre seg med flere titalls prosent på én dag, avhengig av hvilken enhet du investerer i. Akkurat hvor mye du burde investere avhenger av flere faktorer. En god regel er å ikke investere mer enn 10 prosent av porteføljen din i kryptovaluta. I tillegg må du være mentalt forberedt på at porteføljen kan miste mye verdi over en kort tidsperiode.

Hvilken krypto bør man investere i?

Vi kan ikke gi noen direkte råd, men en god grunnregel er å investere i krypto som har ekte “applikasjoner” i hverdagen. For eksempel krypto som underbygger smartkontrakt-teknologi eller som løser ekte utfordringer. Som nevnt ovenfor er ethereum en krypto som har mye potensiale innen blokkjedebygging og digitale kontrakter.

Er det trygt å investere i kryptovaluta?

Ja, det er både lovlig og trygt å investere i kryptovaluta i Norge. Forutsetningen er at du holder deg til regulerte børser og at du oppgir alle inntekter i skattemeldingen. Vær oppmerksom på at norske kryptotjenester ikke omfattes av bankenes sikringsfond. Skulle de gå konkurs vil du også risikere å miste investeringen din.

Back