Trezor Hardware Bitcoin Ethereum Wallet

I “Fiat” -verdenen er de fleste lommebøker bokstavelig talt harde. Det er et objekt som lar deg lagre kontanter, kredittkort og kanskje til og med et førerkort. En lommebok, er for alle praktiske formål en gjenstand.

I ‘kryptosfæren’ er lommebøker, eller det vi kaller “wallets” avgjørende for å sikre at vi har et sted å lagre våre private nøkler, og at de er trygge for hackere. Selv om de fleste av disse lommebøkene ikke er designerprodukter, finnes det en rekke forskjellige lommebøker av ulik kvalitet og til ulikt bruk.

Hvorfor trenger vi wallets for krypto?

I krypto trenger vi en wallet for å lagre våre private nøkler, noe som er avgjørende for å sende og motta midler. I likhet med posten, kan alle som har adressen din sende deg noe, dette er ‘front end’. Det er lik den offentlige koden eller blockchain adressen som alle kan se. På samme måte som et hus, selv om folk kan sende post til adressen din, kan de ikke bare gå inn. Det er den private nøkkelen eller ‘bakenden’ som gir deg tilgang. De må bryte seg inn eller i kryptoverden; hacke seg inn. Kryptovaluta ligger på en blokkjede, det gjør at alle transaksjoner og beholdninger er tilgjengelig for allmenheten, uten å knytte deg som person til den aktuelle adressen.

Fordi det er en stor grad av åpenhet er det viktig å velge en wallet som fungerer for deg. Ulike wallets har ulike egne styrker og svakheter. Det kan sammenlignes med å velge et sikkerhetssystem for huset ditt.

Hva er de forskjellige lommebøkene?

Det er totalt fem typer wallets som kan oppbevare nøklene til kryptovalutaen din. Desktop, mobil, harware, online og kode skrevet på et papir.

Det mest basale er overhode ikke trener en wallet. Teknisk sett kan du kjøpe krypto på en børs og la det ligge der. Børsen vil ganske enkelt lagre myntene dine i sin wallet for deg. Det anbefales dog ikke på grunn av motpartsrisikoen.

De fleste registrerer en online wallet, når de handler kryptovaluta for første gang. Det er gratis og du har personlig tilgang til dine private nøkler, dette kalles ‘hot’ lagring. Uttrykket innebefatter stasjonære wallets, mobile wallets eller nett-wallets. Disse inkluderer for eksempel coinbase.com, Electrum, blockchain.info eller Mycelium.

Du kan også laste ned dine private nøkler offline (kald lagring) og lagre dem på hvilken som helst enhet (bærbar PC, ekstern harddisk) eller bokstavelig talt skrive dem ut. Harde wallets derimot er faktisk et fysisk objekt og blir ansett som de sikreste fordi de ikke er koblet til internett. Trezor er en god hardware-wallet til å begynne med. Andre populære hardware-wallets er Ledger og KeepKey.

Hva er fordeler og ulemper med hardware-wallets kontra online?

Det mest åpenbare er at en hardware-wallet gir deg muligheten til å oppbevare kryptovaluta off-line. Dete betyr at i motsetning til online wallets, er nøklene frakoblet og kan ikke bli rørt av en tredjepart. De kan ikke bli ødelagt av et virus eller hacket via en internettforbindelse. En Trezor hardware wallet er for eksempel 100% immun mot eksterne angrep. Hvis du bruker en sterk passordfrase, vil enheten din også være immun mot alle hacking angrep.

En ulempe er at den er på en harddisk. Det kan være feilplassert, og i det øyeblikket mister du all kryptoen din og vil aldri få den tilbake igjen. Husk at selv om du kan miste hardware walleten, kan du også glemme passord og lignende på en online wallet. Man blir aldri 100% sikker.

Fordi en hardware-wallet er et fysisk objekt koster det også mer penger, enn for eksempel en online wallet som ofte er gratis.

Det er kun du som har ansvaret for din egen kryptovaluta, og må derfor være komfortabel med hvilken løsning du selv velger. Du kan ikke klage til en bank hvis du selv glemmer et passord på en desentralisert blokkjede. Gjør undersøkelser, forbered deg godt og unngå svindel. Kunnskap og gode passord er NØKLER til suksess i kryptovaluta.

Husk å følge oss på Twitter og Facebook .

Merk: Denne artikkelen inneholder affiliate linker.

Relatert innhold

Knapphet bestemmer verdien på bitcoin

I denne artikkelen identifiseres det hvordan knapphet, målt som Stock-to-Flow, bestemmer den langsiktige verdien på bitcoin. Modellen anslår en bitcoinpris på 55.000 dollar etter halvering i mai 2020.

Desentralisert finans og regnbuer

I et nytt paper beskriver Dan Robinson, forsker i krypto-investeringsselskapet Paradigm, en mulig måte å gjøre desentralisert trading med støtte for giring og derivater.