»  Guider  »  Hvordan lagres kryptovaluta?

Hvordan lagres kryptovaluta?

Her ser vi nærmere på hvordan kryptovaluta lagres, med informasjon om hver metode.

Karsten Coldevin
calendar 20,april 2023

På samme måte som at vi legger kontanter i lommeboken må kryptovaluta lagres i en digital lommebok. Kryptovaluta er basert på kryptografi og verdiene eksisterer kun i virtuelt format. Kodestringene krypteres med en nøkkel, samt et passord som lar deg låse opp (få tilgang) til enheten.

Krypto CFD
Prøv Profesjonell Trading med Kryptovaluta
• Best utvalg i Norge – 50+ kryptopar
• Doble investeringen din med giring 2:1
• Gå både long og short
• Over 200.000 norske kunder.
• Registrert hos Finanstilsynet og lisensiert av CySEC (no. 109/10).

Annonse: CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 51% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger.

Det burde nevnes at kryptovaluta kan lagres på ulike måter, rent kryptografisk. I hovedsak benyttes symmetrisk kryptografi, assymetrisk kryptografi og såkalte blokkchiffer.

Selve krypteringen er et avansert tema og noe som heller bør utforskes i én eller flere separate artikler.

Beste måten å lagre kryptovaluta

Her har du to valg: Lagre kryptovaluta på en børs med forsikring, eller via cold storage.

1. Lagre via forsikret markedsplass

Vi foretrekker å lagre kryptovaluta hos Firi, som er Norges største børs med hovedkontor i Oslo. De har en forsikring på 300 millioner kroner. Ulempen er at de kun støtter 10 forskjellige krypto, enn så lenge.

De støtter bankID verifisering og har i tillegg en fin bonusordning for nye kunder. Du får gratis BTC verdt 55 kroner når du åpner konto, uten krav om handel.

Firi
•  Bruk koden bonus10 og få gratis BTC når du åpner konto
•  Registrert hos Finanstilsynet
•  Egen forsikring stiftet via Fireblocks

2. Lagre via cold storage

Kald lagring innebærer at du overfører beholdningen din til en enhet som ikke er tilkoblet internett. Etter vår mening er Ledger det beste alternativet, enda det også finnes andre valg.

Ledger
•  Fokus på sikkerhet med et brukervennlig design
•  Fornuftig pris – fra kr 900

Vi liker det fornuftige prisnivået kombinert med høy sikkerhet og en brukervennlig flate for nybegynnere.

Obs: Men cold storage lommebøker er du ikke forsikret. Alt går dermed tapt hvis du mister både passord og backup-seed.

Ulike metoder for lagring

Hver metode oppsummert: Den første kalles for cold storage, som betyr at kryptovaluta lagres på en enhet som ikke er koblet til internett. Alternativet er det som kalles for hot wallet som betyr at du kjører et program på en enhet som er koblet til internett. Siste valg er å la beholdningen din stå på børsen du handler fra (anbefales ikke).

Når vi måler brukervennlighet opp mot sikkerhet vil det beste alternativet være en mobil lommebok, eller USB minnepinne (kald lagring). Det siste alternativet krever litt datakunnskap, så for den gjennomsnittlige brukeren er mobile lommebøker å foretrekke. Ikke lagre kryptovaluta på børsen, da du risikerer å tape hele beholdningen hvis noe skjer med selskapet.

Lagre kryptovaluta på mobil

Ved å lagre kryptovaluta på mobil får du kontroll alle de ulike kryptovalutaene dine. Disse samles under én brukerflate, der saldo og informasjon er synlig. For deg som bruker applikasjonen oppleves det som å ha én konto, enda du eier ulike typer krypto.

Lommeboken sikres ved hjelp av en kryptert kode, som bare du kan låse opp ved hjelp av passordet ditt. En fordel med å lagre kryptovaluta på mobilen er at du kan knytte de til ansiktsgjenkjenning, såvel som fingeravtrykk. Det gjør det enklere å få tilgang til verdiene, enda det senker sikkerheten.

Å lagre kryptovaluta på mobil byr på noen sikkerhetsmessige utfordringer. De fleste aktiverer i dag krypto ved hjelp av en type tofaktor-autentisering. Typisk er det snakk om å bruke Google autenticator eller et lignende program for å generere engangskoder. Problemet oppstår hvis noen har tilgang til telefonen din mens den er opplåst. I et slik tilfelle kan de enkelt bruke 2-FA programmet for å verifisere seg. Har du derfor lagret kryptovaluta for store verdier på en mobil-lommebok burde du redusere tiden det tar før mobilen låser seg.

Lagre kryptovaluta via cold storage

  1. Du skriver ned eller memoriserer koden
  2. Sikker spesialminnepinne (hardware-wallet)
  3. Vanlig minnepinne
  4. Tredjepart med cold storage løsning (Vault)

Med cold storage vil kryptovaluta lagres på en enhet som er frakoblet nettet. De fleste forbinder dette med bruken av USB minnepinner, som igjen er krypterte. Fordelen er at ingen kan få tilgang til midlene dine, enten ved hacking eller spoofing av passord. Her går vi gjennom de ulike metodene:

En cold-storage lommebok er riktignok svært sikker, men har også visse ulemper. Den ene er at du kan miste minnepinnen, eller at den går i stykker (f.eks ved vann eller brannskade).

Lagring på papir: Du kan skrive ned koden og passordet på en papirlapp. Denne kan du legge i en bankboks eller på et annet sikkert sted. Fordelen er at du lagrer kryptovaluta på en svært sikker måte. Ulempen er at du ikke kan trade beholdningen din med enkelthet. Du må hente ut informasjonen hver gang du ønsker å gjøre noe med beholdningen din.

Hardware wallet: Den vanligste metoden for å lagre kryptovaluta via cold storage. Som regel er det snakk om en spesialisert USB minnepinne, som vil koste deg et sted fra 500 til 2.000 kroner. Populære utgaver er Trezor Model One og Ledger Nano S.

Vault: Her lagrer du kryptovaluta ved hjelp av en tredjeparts-tjeneste. Det finnes selskaper som har spesialisert seg på å lagre kryptovaluta på vegne av kundene sine, inkludert Coinbase. Her overfører du midlene til tjenesten, som deretter kobles fra nettet. For lagring via “hvelv” er det vanlig at du må vente alt fra 24 til 72 timer før du kan ta ut midlene igjen.

For de fleste med en viss teknisk kompetanse vil en spesialminnepinne som Ledger eller Trezor være den best egnede løsningen dersom man skal oppbevare kryptovaluta for store beløp. De private nøklene forlater minnepinnen, og alle transaksjonene signeres på selve enheten.

Med en minnepinne er det ingen som oppbevarer kryptovaluta på dine vegne, som kan stenge kontoen din, dele data med andre eller bli hacket og tape pengene dine. Ulempen med spesialminnepinner er at du har det fulle ansvaret for å passe på både den og tilhørende backup. Hvis du gjør noe feil risikerer du å miste tilgangen til verdiene for alltid.

Oppbevare kryptovaluta på børsen

Dette er det mest brukte alternativet, men også det som har lavest sikkerhet.

Fordeler: Dersom du mangler teknisk kompetanse og kun investerer for mindre beløp så vil det muligens være mest hensiktsmessig å benytte en stor og anerkjent børs. Eksempler er tjenester som Firi, Coinbase og Binance. Her får du tilgang til midlene dine døgnet rundt og kan enkelt foreta både uttak og innskudd. Mange børser tilbyr også spesialtilpassede bankkort og sparekontoer. Dette har ikke kommet til Norge enda, men er allerede lansert i andre land som USA.

Børsene har ansatte med høy teknisk kompetanse, som igjen jobber utelukkende med å sikre kundenes midler. Du må derfor gjøre en totalvurdering av hvorvidt du mener det er sikkert å lagre kryptovaluta på denne måten.

Ulemper: Mange ulike børser har blitt hacket eller tappet for penger de siste årene. Det har påført kundene enorme tap.

Enda du lagrer kryptovaluta på børsen, så er det selskapet som kontrollerer nøklene og verdiene dine. Du er derfor avhengig av at de ikke mister kontrollen over disse. Tap av midler kan skjer på flere måter, derav: Utro tjenere hos børsen som stjeler fra kundene, hackere som bryter seg inn og menneskelige feil.

Eksempler på børser som har lagret og mistet kundemidler inkluderer Mt. Gox, Bitfinex og Quadriga.

En annen ulempe er at man kan bli stengt ute fra kontoen. Flere har opplevd at børsen har fryst kontoen og beholdningen deres på bakgrunn av mistanker om hvitvasking eller andre brudd på retningslinjene. Arbeidet mot kriminell virksomhet er viktig, men det er liten tvil om at uskyldige brukere også har blitt fanget i det samme nettet.

Back