I denne guiden ser vi nærmere på hva som kreves for å oppbevare bitcoin.

Det man har, når man har bitcoin, er et passord, en kryptografisk nøkkel, som gir tilgang til å disponere en slik konto hvor det står bitcoin. Dette passordet oppbevarer man i det som kalles en wallet eller bitcoin-lommebok.

En bitcoin-lommebok vil i praksis holde styr på mange forskjellige kontoer med mange tilhørende passord, men for brukeren vil det i de fleste tilfeller oppleves som om det er kun en konto per lommebok.

En bitcoin-lommebok fungerer altså som en nøkkelring. På denne har man nøklene/passordene som gjør at man kan få tilgang til å bruke bitcoin som er låst til ulike kontoer i blokkjeden.

Hvem skal passe på nøklene?

Ettersom en bitcoin-lommebok kun er en samling av passord kan man bruke hva som helst som helst til å lagre disse. Man kan lære de utenat, skrive de på en lapp, lagre de på en minnepinne eller PCen, eller be noen andre passe på de.

Det viktige er at man aldri mister de og at uvedkommende aldri får tak i de. Bitcoin er desentralisert, så det finnes ingen måte å tilbakestille passordet hvis man glemmer det, og hvis noen andre får tak i passordet kan de fritt bruke dine bitcoin.

Det finnes mange ulike alternativer

Når man skal velge hvordan man ønsker å oppbevare bitcoin har man to hovedvalg. Det ene er det som kalles”cold storage”, som betyr at passordet lagres på en enhet som ikke er koblet til Internett. Fordelen med dette er at man da sliper risiko for hacking. Alternativet er det som kaldes “hot wallet” som betyr at man kjører et program på en enhet som er koblet til Internett.

Ulike typer “cold storage” – ikke koblet til internett

 1. Huske utenatt (“brain wallet”)
 2. Papirlommebok
 3. Sikker spesialminnepinne (hardware-wallet)
 4. Vanlig minnepinne
 5. Tredjepart med cold-storage-løsning (Vault)


Ulike typer “hot wallets” – koblet til Internett

 1. På en PC koblet til Internett
 2. På mobiltelfonen (mobil-wallet)
 3. Tredjepart med hot-wallet

Man må velge en løsning utifra ferdighetsnivå og behov

Det er fordeler og ulemper knyttet til alle de forskjellige alternativene. Det finnes derfor ikke noe enkelt svar på hvilken løsning som er best. Hva som er best avhenger blant annet av:

 1. Hvor mye penger det er snakk om
 2. Hvor ofte man ønsker å bruke pengene
 3. Hvor sterke tekniske ferdigheter man har

Hardware wallets har god sikkerhet og er relativt enkle i bruk

For de fleste med en viss teknisk kompetanse vil en spesialminnepinne som Ledger eller Trezor være den best egnede løsningen dersom man skal oppbevare kryptovaluta for 5000 kr eller mer. Fordelen med disse er at man kan bruke bitcoins sikkert, selv på en PC eller mobil med virus. Grunnen til dette er at de private nøklene aldri forlater minnepinnen. I stedet signeres alle transaksjoner på selve minnepinnen.

En annen stor fordel, er at man med å bruke en spesialminnepinne har full kontroll over pengene selv. Det er ingen som oppbevarer bitcoin på dine vegne, som kan stenge kontoen din, dele data med andre eller bli hacket og tape pengene dine.

Ulempen med spesialminnepinner er at du har det fulle ansvaret for å passe på både den og backup. Hvis man gjør noe feil risikerer man å miste tilgangen til bitcoinene man har for alltid, eller at noen stjeler dem.

En tredjepart kan være det beste for de som mangler teknisk kompetanse

Dersom man mangler teknisk kompetanse og skal investere et større beløp kan det mest hensiktsmessige være å benytte en av de store og anerkjente kryptovalutabørsene, f.eks. Coinbase, som “bankboks”. Hvis pengene skal stå stille i lang tid, tilbyr de fleste seriøse kryptobørsene det de kaller Vault – en oppbevaing med ekstra sikkerhetsmekanismer for å hindre at uvedkommende kan stjele pengene dine.

Fordelen med å benytte en tredjepart er at du lar spesialister ta seg av sikkerheten knyttet til oppbevaring av kryptovalutaen din.

En annen fordel er at man ved å bruke en kryptovalutabørs, kan både kjøpe og oppbevare kryptovalutaen samme sted.

En ulempe med å benytte en tredjepart er at man allikevel må passe på at ikke uvedkommende får tilgang til brukerkontoen, ved å f.eks. stjele påloggingsinformasjon. Bruk av 2-faktor autentisering er derfor viktig.

En annen ulempe er at man kan bli stengt ute fra kontoen. Enten fordi børsen flagger kontoen din som mistenkelig, med rette eller ikke, eller fordi børsen får problemer og må stenge ned. Til nå har det vært mange saker der kryptovalutabørser har tapt penger og har måtte stenge ned etter hacker-angrep. Kryptovalutabørser er ekstra utsatt for dette fordi de er lette å identifisere som mål og fordi de oppbevarer store beløp på ett og samme sted.

Det er ikke uten grunn mange i kryptovaluta-miljøet sier “ikke dine nøkker, ikke dine penger”

For små beløp og utprøving kan en mobil-wallet være godt egnet

Hvis man kun skal teste ut bitcoin litt og ikke investere større beløp er brukervennlighet viktigere enn sikkerhet. Da er ulike mobile-wallets som BRD, Abra, Edge og Mycelium.

En fordel med mobil-wallets er at de ofte er enkle og bruke og nesten alltid er på nett.

En annen fordel er at mange av mobil-walletene er koblet mot ulike løsninger for kjøp av kryptovaluta, slik at du kan kjøpe direkte til mobilen hvor du kan oppbevare og bruke bitcoinene.

Ulempen med mobil-walelts er at de som regel har begrenset sikkerhet. Ettersom de alltid er online er de utsatt for hacking og ulike former for virus og skadelig programvare på mobilen.

Test ut og lær med små beløp først

Uansett hvilken løsning man går får er det lurt å starte med små beløp. Det viktigste man kan gjøre er å investere i kunnskap før man investerer penger.

Samtidig er den enkleste måten å lære, å teste ut i praksis. Laste ned en wallet til mobilen, kjøpe litt bitcoin og f.eks. bruke de til å kjøpe seg mat og drikke på Kasbah på Alexander Kiellands plass i Oslo.

Relatert innhold

Bitcoin – fenomenet som bare så vidt har begynt

De som tror Bitcoin er en hype, som snart vil gå over, vil få seg en overraskelse. Det er bare å sette seg ned og lære hvordan dette fungerer først som sist.

Så raskt kan du komme i gang med lightning

Det har lenge kun vært tekniske eksperter som har kunnet bruke lightning, men dette er i ferd med å endres. Nye apper og tjenester gjør nå at også vanlig teknisk kompetente personer kan prøve ut den nye teknologien.