»  Nyheter  »  Facebooks nye kryptovaluta: Dette må du vite om “Libra”

Facebooks nye kryptovaluta: Dette må du vite om “Libra”

Bendik Norheim Schei
calendar 18,juni 2019

Vil øke tilgjengeligheten enormt

Facebooks nye kryptovaluta, “Libra”, vil bli tilgjengelig i både Messenger, WhatsApp, og via en egen app. Dette muliggjøres gjennom walleten Calibra. Med partnere som Visa og Mastercard, vil bruk av den nye kryptovalutaen i prinsippet bli tilgjengelig alle steder hvor disse aktørene aksepteres i dag, forteller Dante Disparte til Coindesk. I tillegg er en rekke aktører som Spotify, Uber, Lyft og Paypal meldt seg på. Det er ingen tvil om at bruksområdet til Libra vil bli enormt på sikt.

Facebook vil videre jobbe mot å gjøre bank og finans tilgjengelig for 1,7 milliarder mennesker som ikke har tilgang på dette i dag, da brukere enkelt kan sende, motta og oppbevare Libra gjennom bare en app.

Her er de 10 viktigste detaljene om “Libra”.

1. Kryptovaluta med lav volatilitet

Forrige uke skrev Kryptografen om Facebooks nye kryptovaluta, og hvordan denne skulle være støttet av Libra Association. Det er dermed ikke Facebook selv som skal drifte kryptovalutaen Libra, men denne nye organisasjonen, Libra Association. Deres nye smartkontrakt-blokkjede, Libra Blockchain, er designet til å være sikker, skalerbar og pålitelig.

Libras pris skal ikke være bestemt av tilbud og etterspørsel, som f.eks. bitcoin og ether. Den skal fungerer som en stablecoin, hvor prisen knyttes opp mot en annen tradisjonell valuta eller lignende. Libra skal ikke være knyttet opp mot én enkel valuta, men mot en rekke forskjellige valutaer og statsobligasjoner. Dette vil sikre stabilitet og lav volatilitet, og vil gjøre kryptovalutaen mer brukervennlig.

2. Non-profit organisasjon

Som allerede nevnt er det Libra Association som skal stå bak den nye kryptovalutaen. Dette skal være en non-profit organisasjon og holde til i byen Genève i Sveits. På sikt skal organisasjonen bestå av 100 forskjellige medlemmer, med forskjellig geografisk opprinnelse.

Foreløpig er det bekreftet at blant annet Visa, Mastercard, Paypal, Spotify og Uber er blant de grunnleggende medlemmene, med en investering på 10 millioner dollar hver. Ingen part kan kontrollere mer enn 1% av den nye organisasjonen. Bildet nedenfor viser noen av selskapene som vil bli en del av Libra Association.

Kilde: The Block

3. Skal på sikt bli en åpen blokkjede

Libra starter som en privat blokkjede, noe som er ulikt andre åpne blokkjeder, som f.eks. Bitcoin. Dette vil si at det kun er medlemmene av Libra Association som har tilgang til nettverket. Derimot skrives det at Libra på sikt skal bli en åpen blokkjede, og sørge for at “no single party will be able to unilaterally change the rules of the network”.

Organisasjonen påpeker at det er viktig med en åpen blokkjede, så blokkjeden kan fungere som en “true public service”.

4. Pseudonyme transaksjoner

På samme måte som bitcoin, vil Libras transaksjoner være pseudonyme. Dette betyr at transaksjonens størrelse, tidspunkt og offentlig adresse vil være tilgjengelig, men bare for medlemmene i Libra Association. Dette er en vesentlig forskjell fra Bitcoin, hvor denne informasjonen er tilgjengelig for alle.

Libra Association vil ikke ha tilgang på personlig data om brukere av blokkjeden. Videre vil lagringstjenester og wallets kunne gjennomføre transaksjonen “off-chain”, og vil mest sannsynlig kreve at brukere følger Know Your Customer (KYC)-reguleringer.

5. Libras reserver

Reservene som vil være grunnlaget for Libra, vil som sagt bestå av en rekke tradisjonelle valutaer og statsobligasjoner. Dette vil sørge for lav volatilitet. Det skal være snakk om valutaer fra stabile sentralbanker som f.eks. dollar, pund, euro og japanske yen.

6. Security token offering (STO)

Libra skal utstede en egen “security token”, med navnet Libra Investment Token. Dette skiller seg fra de mer kjente Initial Coin Offerings (ICOs), og følger SEC retningslinjer for utstedelse av verdipapirer.

Utstedelsen av Libra Investment Token gjøres for å sikre kapital til fordelsprogrammer og for å dekke driftskostnader. Disse vil bare være tilgjengelige for enkelte autoriserte investorer som verdipapirer. Eiere av disse kan oppnå avkastning gjennom potensiell profitt fra renter på Libra reserver.

7. 10 millioner dollar for å delta

Selskapene i Libra Association, som skal fungere som noder i nettverket, må investere minimum 10 millioner dollar for å delta. Dette gjøres gjennom Libra Investment Tokens. Libra Association estimerer at en slik valideringsnode i nettverket vil koste omtrent 280.000 dollar i året.

Frivillige organisasjoner (NGOs), multilaterale organisasjoner, sosial entreprenører, universiteter og lignende, trenger ikke investere det originale beløpet på 10 millioner dollar. Derimot må de selv sørge for å dekke den årlige kostnaden for å drifte valideringsnoden.

8. Datterselskap for å skille Facebook fra Libra

Facebook har opprettet Calibra, et datterselskap som er registrert i amerikanske Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Dette gjøres for å sikre et tydelig skille mellom sosial og finansiell data. I tillegg gir dette mulig for å bygge og drifte tjeneste for Facebook oppå Libra-nettverket. Calibra ble godkjent allerede i februar i år, og kan operere i alle amerikanske stater.

Calibra er også selve walleten som skal gjøre Libra tilgjengelig. Denne vil integreres i både Messenger og WhatsApp, i tillegg til en egen app. På denne måten vil overføringer mellom brukere enkelt kunne gjennomføres på tvers av landegrenser og til minimale kostnader.

9. Reguleringer

Selve Libra-blokkjeden vil ikke være regulert i seg selv, men ansvaret flyttes over til utviklere som bygger på blokkjeden. De må følge lover og reguleringen der de selv opererer.

10. Lansering i 2020

Kryptovalutaen Libra og den underliggende blokkjeden skal lanseres neste år. Testnettet skal igangsettes om kun et par uker. Her vil utviklere ha mulighet til å følge med, bygge, komme med tilbakemeldinger, og delta i et eget program for å avdekke og fikse feil.

Back