»  Partnerinnhold  »  Unike fordeler med å betale på kreditt

Unike fordeler med å betale på kreditt

Lars Gundersen
calendar 21,februar 2023

Noen få uker tilbake gikk selskapet Flyr konkurs. Kunder risikerte å tape tusenvis av kroner i det selskapet kansellerte alle fremtidige flyvninger. Det er verken første eller siste gang noe slik vil skje, og det viser viktigheten av å beskytte seg som forbruker.

Her ser vi nærmere på noen unike fordeler som kredittkort tilbyr, inkludert beskyttelsen det gir forbrukere som handler varer med fremtidig levering.

#1 Beskytter deg mot svindel

Tyveri og misbruk av kortinformasjon er blitt mer vanlig de siste årene, i takt med at vi handler mer på nett.

I Norge lønner det seg derfor å bruke kredittkort når du skal betale for tjenester med fremtidig levering.

Det er nemlig slik at ved bruk av kredittkort er du beskyttet mot svindel, noe som følger av Finansavtalelovens bestemmelser.

Et eksempel er at noen stjeler kortet ditt og bruker det til å betale for ulike varer og tjenester uten ditt samtykke.

Reglene sier følgende:

  • Hvis kortet er brukt uten å oppgi PIN-kode, da slipper du å betale egenandel.
  • Har svindlere fått tak i PIN-koden din? Da belastes du med en egenandel på 1.200 kroner, såfremt du ikke har opptrådt med grov uaktsomhet.

Å være grovt uaktsom betyr at du har opptrådt eller gjort noe som vi ikke kan regne som god eller akseptabel adferd.

Et godt eksempel er hvis du skriver ned PIN koden din på en lapp som du fester til kredittkortet. I et slik tilfelle kan du belastes for opptil 12.000 kroner.

Finansavtaleloven i Norge regulerer hvilke rettigheter du har som låntaker. Derav hvilken beskyttelse du får når du handler varer og tjenester med fremtidig levering.

Kredittkort har en innebygget mekanisme som gjør at du som kunde kan kreve pengene tilbake dersom du ikke mottar det produktet du har betalt for.

Rent teknisk er det slik at kortselskapene holder igjen betalingen til mottaker, inntil de har levert tjenesten.

Derfor ville ikke flyselskapet få utbetalt pengene før de hadde levert turen til alle kundene sine.

Av den grunn valgte også Forbrukerrådet å anbefale kredittkort som betalingsmetode for de som skulle reise med Flyr når selskapet først viste tegn på finansielt stress.

#2 Kjøp nå, betal senere

Kredittkort er i prinsippet det samme som et usikret lån, med én unik forskjell. Du betaler verken etableringsgebyr eller nominelle renter fra utbetalingstidspunktet. Med kredittkort vil du innvilges en rentefri betalingsperiode, som varierer mellom alt fra 30 til 45 dager, basert på hvilket kort du velger.

Det gjør kredittkort til et unikt låneprodukt. Ulempen er at renten kan være vesentlig høyere enn et forbrukslån. Der et kredittkort ofte koster et sted mellom 20 og 40 prosent, vil et forbrukslån som regel ha en rente som er en del lavere.

Muligheten for å betale senere er uansett en fordel for mange. Ett eksempel er de som ønsker å booke ferietur til utlandet, men som fortsatt venter på at feriepengene skal utbetales.

Med et kredittkort er det mulig å betale for oppholdet tidligere, noe som i teorien kan spare kunden for penger. Forutsetningen blir at kunden betaler ned saldoen på kortet før den rentefrie perioden utløper.

#3 Rabatt på utvalgte varer og tjenester

Dagens kort leveres med en rekke fordeler, inkludert ting som cashback og rabatter hos utvalgte tjenesteleverandører. Ta bensinkort som et eksempel: Dette er kort som utstedes av kjedene, hvor kunden får rabatt hvis de drar kortet hos hver kjede.

Hensikten er å insentivere kunden til å fylle bensin hos kun én kjede, og samtidig øke omsetningen av andre varer. For deg som kunde kan det være mye penger å spare hvis du bruker disse rabattene aktivt.

Ellers vil kortselskapene gjerne gi rabatter på spesifikke kategorier, slik som matvarer. Du kan f.eks se tilbud med 1 prosent rabatt på alle matvarer, eller lignende. Konseptet kan minne litt om et Trumf-kort, med den forskjell at det skal gjelde uansett hvor du handler mat i Norge.

Back